GuidePedia

0
Με διπλωματικές ενέργειες για σεμινάριο και με συνοπτικές διαδικασίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μισή ημέρα «έβαλε στην τσέπη του» το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, άναψε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του, προσκάλεσε τους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, ενώ συμφώνησε να καταργηθεί η βίζα για τους Ρώσους, από την προσεχή άνοιξη, που επισκέπτονται την Τουρκία......
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε, βάσει πρωτοκόλλου, πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά ζητήματα, με τον κ. Ερντογάν να δηλώνει πως η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτόν είναι υποδειγματική, συμπληρώνοντας πως οι δυνατότητες είναι πολλές όχι «μόνο» στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και σε εκείνο του πετρελαίου και στα παράγωγα προϊόντα του. Με την άποψη αυτή συμφώνησε απόλυτα ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως η επίσκεψη Ερντογάν είναι μια καλή ευκαιρία για να εδραιωθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία.

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κ. Πούτιν, αφού εξήρε το ρόλο του ομολόγου του στη μεταμόρφωση των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στον όγκο των διμερών συναλλαγών, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ο οποίος ξεπερνά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, η Τουρκία έκανε αποδεκτή την πρόταση της Ρωσίας για την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας Ρωσίας - Τουρκίας - Ιταλίας για τον αγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν υπέγραψε κοινή διακήρυξη με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.

Η Τουρκία επίσης δεσμεύτηκε πως έως τις 10/11/2010 θα μπορεί να δώσει άδεια για την κατασκευή του South Stream στα χωρικά της ύδατα. Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις των τουρκικών εταιρειών ενέργειας, σημειώνοντας πως ήδη η ρωσική Στροϊντρανσγκάζ συνομιλεί με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Κωνσταντινούπολης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top