GuidePedia

0
O εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Τομ Βαν Λίρουπ επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε χθες επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους έλληνες αγρότες.Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό....Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ.
Στα τρία εκατ. ευρώ, καθημερινά, οι ζημιές για τη Βουλγαρία
Οικονομικές ζημίες τριών εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ανακοίνωσε πως, σήμερα, συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο, που θα αποτιμήσει τις απώλειες για τη Βουλγαρία, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών, στις 18 Ιανουαρίου.
«Το αρχικό ποσό των 10 εκατ. ευρώ που ζήτησε ως αποζημίωση (σ.σ. από το ελληνικό κράτος) ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, έχει ως βάση την υπόθεση ότι, το κλείσιμο των συνόρων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες», είπε ο κ. Ναϊντένοφ.
Ο υπουργός επανέλαβε πως η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να ζητήσει αποζημιώσεις, καθώς, όπως είπε, «με το κλείσιμο των συνόρων δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση ανθρώπων και αγαθών, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να ακολουθήσει το θέμα τη δικαστική οδό, μέσω της οποίας η Βουλγαρία ή άλλοι οργανισμοί ενδέχεται να αναζητήσουν τρόπους για τη λήψη αποζημιώσεων.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της χώρας έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή, στην οποία οι επιχειρηματίες μπορούν να δίνουν στοιχεία για τις απώλειες που έχουν, λόγω του κλεισίματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Στο συνοριακό σταθμό «Κούλατα», περισσότερα από 200 TIR φορτηγά, σχηματίζουν ουρά άνω των τριών χιλιομέτρων, λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.
Ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Μπλαγκόεβγκραντ και ο επικεφαλής του σταθμού στα Κούλατα, Γιόρνταν Νεντιάλκοφ, επισκέφθηκαν, νωρίς το πρωί, το τελωνείο στον Προμαχώνα, όπου διαπίστωσαν, όπως δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΤΑ, πως «οι αγρότες είχαν εγκαταλείψει τα τρακτέρ που αποκλείουν τα σύνορα».

www.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top