GuidePedia

0
Ανακοίνωση, η οποία αποτελεί αποτίμηση των επαφών του στη χώρα μας, εξέδωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, με την οποία «χαιρετίζει τα σχέδια της κυβέρνησης να αναλάβει το φιλόδοξο έργο της μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος ασύλου και δεσμεύτηκε για την πλήρη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας»
Νωρίτερα, ο Γκουτιέρες αναφέρθηκε στα ζητήματα που άπτονται άμεσα της μετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Ελλάδας....
κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, αρμόδιους υπουργούς και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 19 και 20 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε την πολύπλοκη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κύριο σημείο εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, ενώ τόνισε επίσης ότι η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει στο παρελθόν επισημάνει πολλές ελλείψεις στο σύστημα ασύλου της Ελλάδας. Όμως, ο Ύπατος Αρμοστής χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μίας συνολικής προσέγγισης για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, «έτσι ώστε το σύστημα να είναι απολύτως συμβατό με τη διεθνή νομοθεσία και την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία».
Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι τα διευρυμένα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών προτάσεων για την ιθαγένεια, θα συμβάλουν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική συνοχή και πρόκειται να είναι σαφώς προς το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.
Ο Γκουτιέρες προσέφερε τη σταθερή στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και δεσμεύτηκε να κάνει το καλύτερο δυνατό για να εξασφαλίσει την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς βέβαια εκκρεμεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για το άσυλο, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει τη σύστασή της προς τα κράτη-μέλη της Ευρώπης να μην επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα (ως πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρώπη) σύμφωνα με ευρωπαϊκές ή άλλες ρυθμίσεις.
«Μία κατάσταση στην οποία αιτούντες άσυλο και μετανάστες είναι αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», τόνισε ο Γκουτιέρες ο οποίος υποστήριξε τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος υποδοχής και καταγραφής των νεοαφιχθέντων, με την παραπομπή των αιτούντων άσυλο σε μία δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου υπαγόμενη σε μία ανεξάρτητη αρχή ασύλου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top