GuidePedia

0
Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είχε ως αποτέλεσμα την εξαγγελία σύστασης ομάδας εξειδικευμένων νομικών εξ Ελλάδος, οι οποίοι θα συμβάλουν στο έργο των διαπραγματευτών της πλευράς μας. Αυτό ανακοινώθηκε από κοινού, μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ανδρών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δημιουργείται άμεσα ομάδα νομικών ειδικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα σε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.....Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι πρόκειται για μία ομάδα η οποία «θα δώσει τις όσο το δυνατό καλύτερες ερμηνείες σε διάφορες πτυχές, που χρειάζεται να ερμηνευτούν, έτσι ώστε οι θέσεις της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες να είναι επαληθευμένες και νομικά και πολιτικά». Υπογράμμισε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ θετικά αυτή την απόφαση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτησε επίσης το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδεχτεί πρόσκληση να επισκεφτεί την Κύπρο, για να συναντηθεί με τον ίδιο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων «για μιαν από κοινού συνεκτίμηση του κυπριακού προβλήματος και των εξελίξεων».

Ενεργός υποστήριξη
Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής: Η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Κύπρο ενεργά και με κάθε δυνατό τρόπο. «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μας. Στηρίζουμε τις προσπάθειές του για την εξεύρεση μίας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης κυπριακής λύσης, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, μιας αρχής στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της Ε.Ε. και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην Ε.Ε., μιας λύσης που θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και της διαίρεσης της νήσου», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα στρατιωτικής κατοχής και εισβολής από την ίδια την Τουρκία». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ στενή η συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ο συντονισμός σε κάθε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο θα συνεχιστεί.

Οπισθοδρομικές προτάσεις
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις συνομοσπονδιακές προτάσεις Ταλάτ «αρνητικές και οπισθοδρομικές», τονίζοντας ότι για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. Δηλαδή για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. «Τα προβλήματα», επισήμανε, «λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς μεγαλοστομίες και προτάσεις επικοινωνιακής λογικής, αλλά με διαρκή προσπάθεια μέχρι να υπάρξει μία κοινά αποδεχτή συμφωνία».
«Η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων, Τ/κ, Ε/κ, Τουρκίας και Ελλάδας», είπε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεσμεύσει την τ/κ κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης που θα μετατρέψει την περιοχή από μια περιοχή εντάσεων σε μια περιοχή πραγματικών συνεργασίας και ειρήνης, παράδειγμα για όλο τον κόσμο». Όπως ενημέρωσε, μάλιστα, σύντομα θα αποστείλει απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, που θα τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν σκέψεις για το Κυπριακό, τις οποίες συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Σχετικά με τις τουρκικές προτάσεις ερωτήθηκε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτες οι λεγόμενες προτάσεις, τις απορρίπτουμε και δεν δεχόμαστε να τις συζητήσουμε». Απαντώντας κατά πόσο η αδιαλλαξία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία διαπιστώθηκε στον α' γύρο των συνομιλιών, δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τις μετέπειτα συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για αντίφαση του κ. Ταλάτ, ο οποίος, όπως είπε, «έχει ανάγκη από θετικές εξελίξεις, νοουμένου ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν και οι λεγόμενες εκλογές στην τ/κ κοινότητα». «Η αντίφαση είναι ότι από τη μια θέλει να υπάρξει πρόοδος και από την άλλη οι προτάσεις που έχει διαβιβάσει μέσω των ΗΕ και η επεξεργασία των οποίων έγινε στην Άγκυρα είναι και αδιάλλακτες, είναι και αρνητικές είναι και απαράδεκτες», τόνισε και πρόσθεσε πως ο ίδιος εύχεται και ελπίζει ότι στο β' γύρο των εντατικών συνομιλιών η στάση του κ. Ταλάτ θα είναι τέτοια που να μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο και περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς υπερασπίζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με το ίδιο πάθος βασικές αρχές που αφορούν τη βάση επίλυσης του Κυπριακού σε σχέση με την επίτευξη της ενότητας του ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους, προσθέτοντας ότι θα μείνει συνεπής στη διαχρονική δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δεν αλλάζουμε στρατηγική
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν επιθυμεί να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών. Παρά ταύτα τόνισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων σκέψεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλλαγή της στρατηγικής». Σημείωσε, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά την τακτική, αυτή επιδέχεται ανακατατάξεις, αναφέροντας πως ανάλογα με την πορεία του διαλόγου αλλά και ανάλογα με τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών, ο ίδιος θα πραγματοποιεί μια συνεχή διαβούλευση τόσο εντός της Κύπρου στο πλαίσιο των συμβουλευτικών οργάνων όσο και με την ελληνική Κυβέρνηση. «Αυτά τα θέματα τακτικής επιδέχονται αλλαγές και ανακατατάξεις», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να προδικάζεται ότι λόγω των απαράδεκτων τ/κ προτάσεων «χάθηκε το παιχνίδι της όλης προσπάθειας». «Χρειάζεται και ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση και συνέπεια στην υπεράσπιση αρχών και βεβαίως χωρίς αντιδράσεις αυθόρμητες», πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με τη σειρά του, ερωτηθείς για το θέμα, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκαν συγκεκριμένες τακτικές, όπως αυτή που αφορούσε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αλλά και η τακτική σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα γίνουν συζητήσεις για τις περαιτέρω κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας, όταν επισκεφτεί την Κύπρο. Διευκρίνισε παράλληλα πως αυτές οι κινήσεις δεν αλλοιώνουν το στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά ενδυναμώνουν, όπως σημείωσε, τη βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων.

Αρραγής Εθνική Ενότητα
Έντονος ήταν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε τις τουρκικές προτάσεις «απαράδεκτες». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στο παρόν στάδιο οι συνομιλίες βρίσκονται σε μία λεπτή και ευαίσθητη φάση, επισημαίνοντας πως «αυτό το οποίο απαιτείται είναι αρραγής εθνική ενότητα», συνειδητοποίηση των προβλημάτων και «βεβαίως μία λύση η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου». Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια τον Πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Χαιρέτησαν τα κόμματα
Ικανοποιημένο από τη σύσταση της ομάδας νομικών είναι το ΔΗΚΟ. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για την αποδοχή εκ μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού του αιτήματος να επισκεφθεί την Κύπρο, για να προβεί σε συνεκτίμηση της πορείας τον συνομιλιών με την πολιτική ηγεσία. Πάντως, από την ανακοίνωση διαφαίνεται ότι το ΔΗΚΟ θα επαναφέρει στην κοινή συνεδρία το θέμα της επαναχάραξης στρατηγικής, λόγω της «κορυφούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας».
Πρώτη αντίδραση υπήρξε και από το ΑΚΕΛ. Σε δηλώσεις του, ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η επίσκεψη Παπανδρέου «είναι μια ενέργεια που μπορεί να συμβάλει στις όλες προσπάθειες που καταβάλλονται και στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ενότητας στην Κύπρο». Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Προέδρου στην Αθήνα θετική, ο κ. Κυπριανού στάθηκε στο γεγονός ότι οι δύο Κυβερνήσεις αποφάσισαν τη συνεργασία με τη δημιουργία ομάδας νομικών, η οποία θα συνδράμει στο έργο της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία συνιστά βήμα μπροστά, κατά την εκτίμησή του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top