GuidePedia

0
Το 30,9% των Τούρκων δεν θέλουν αναγνώριση της Κύπρου
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της 'Αγκυρας ποσοστό 40,7% των Τούρκων λέει ναι σε αναγνώριση, εάν λυθεί το Κυπριακό ή εάν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ
Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Νότια Κύπρο; Το ερώτημα τέθηκε σε δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της 'Αγκυρας ATAUM και η απάντηση ήταν «ναι, αλλά υπό όρους».....Το 40,7% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι, εάν λυθεί το Κυπριακό». Το 14,6% απάντησε «ναι, με τον όρο η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ». Ωστόσο το 30,9% απάντησε «ποτέ να μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ το 13,8% δεν είχε άποψη.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια χώρα θεωρείτε εχθρό της Τουρκίας;». Η Ελλάδα είναι τέταρτη στη σειρά με 6,1%. Το 37% θεωρεί εχθρό του τις ΗΠΑ, το 10,9% την Αρμενία και το 10,6% το Ισραήλ. Πέμπτη είναι η Γαλλία με 5,1% ενώ το 10,4% απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει εχθρούς!

Στο Ευρωκοινοβούλιο
Στο μεταξύ, σήμερα το βράδυ μεταφέρθηκε η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, απούσης της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Κάθριν 'Αστον, η οποία αναχώρησε για την Αϊτή. Στην συζήτηση, στην οποία θα παρευρίσκεται εκ μέρους του Συμβουλίου ο Ισπανός ΥΠΕΞ Μιγκέλ Μορατίνος και, πιθανότατα, ο Όλι Ρεν για λογαριασμό της Επιτροπής, θα τεθούν ζητήματα του ποινικού κώδικα (άρθρο 301) του τουρκικού συντάγματος, οι σχέσεις στρατού - πολιτικών, ενώ έμφαση θα δοθεί στην απόδοση δημοκρατικών ελευθεριών στον κουρδικό πληθυσμό. Τα ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της υποψήφιας χώρας με την Κύπρο και εκείνα που άπτονται της επιθυμητής συμβολής της στο Κυπριακό, δεν αναμένεται να συζητηθούν καθώς είναι προγραμματισμένο να απασχολήσουν την Ολομέλεια του Σώματος τον προσεχή Φεβρουάριο, κατά την ψήφιση σχετικής έκθεσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top