GuidePedia

0
Με την ακρόαση της Ελληνίδας υποψηφίας επιτρόπου για την Αλιεία και τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις ολοκληρώθηκε χθες στο Στρασβούργο η διαδικασία των ακροάσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με σχόλια πολιτικών φίλων αλλά και αντιπάλων, η παρουσία της κ. Δαμανάκη στην επιτροπή Αλιείας του Ε.Κ. ήταν καλή, καθώς έδωσε εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που της ετέθησαν. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Επιτροπή Αξιολόγησης αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την Ελληνίδα υποψήφια επίτροπο.....Η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι η αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα αποτελέσει κεντρικό θέμα της θητείας της εφόσον βεβαίως εγκριθεί η υποψηφιότητά της. Βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κ. Δαμανάκη θα είναι η περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική αειφορία και η μεταξύ τους ισορροπία. «Μπορούμε να ψαρεύουμε λιγότερο και να κερδίζουμε περισσότερο... Για να είναι όμως η αλιεία προσοδοφόρα, οι θάλασσες πρέπει όχι μόνο να έχουν ψάρια, αλλά και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους».

Παράλληλα, η Ελληνίδα υποψήφια επίτροπος είπε ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτική όπου τα πάντα, ακόμη και οι λεπτομέρειες, θα αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο, αντιθέτως θα εξετάσει την πιθανότητα να λαμβάνονται αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφερόμενη στη διεθνή διάσταση της πολιτικής αλιείας της Ενωσης, η κ. Δαμανάκη υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που συνάπτει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες πρέπει να βελτιωθούν ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την αλιευτική βιομηχανία και σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τις χώρες-εταίρους.

Επίσης σχετικά με ζητήματα ανταγωνισμού με τρίτες χώρες στον τομέα της αλιείας, η κ. Δαμανάκη υπογράμμισε ότι απαιτείται στενή παρακολούθηση της δικής μας βιομηχανίας, ώστε να συμμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να απαγορευτεί και η εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψαριών που αλιεύονται παράνομα και αδήλωτα. Οσον αφορά τη Θαλάσσια Πολιτική της Ενωσης, η κ. Δαμανάκη σκοπεύει να προωθήσει την πολιτική διαχείρισης των θαλασσίων λεκανών ούτως ώστε να βρίσκουμε εξειδικευμένες λύσεις για τα προβλήματα των θαλασσίων περιοχών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top