GuidePedia

0
«Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποφυγή οποιασδήποτε εξέλιξης που θα μπορούσε να απειλήσει τη διασφάλιση της χώρας έναντι τρίτων», δηλώνει στην «Η» η Κ. Μπατζελή και προσθέτει: «Με απλά λόγια, ως χώρα δεν κινδυνεύουμε να πτωχεύσουμε».
Κατερίνα Μπατζελή Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποφυγή οποιασδήποτε εξέλιξης που θα μπορούσε να απειλήσει τη διασφάλιση της χώρας έναντι τρίτων», δηλώνει στην «Η» η Κ. Μπατζελή και προσθέτει: «Με απλά λόγια, ως χώρα δεν κινδυνεύουμε να πτωχεύσουμε»......Συνέντευξη
Σε πολλούς υπάρχει η εξής απορία: Γιατί η κυβέρνηση σπαταλά τις πρώτες ημέρες στην εξουσία χωρίς να λαμβάνει σκληρά μέτρα που μπορεί να τα φορτώσει στους προηγούμενους;

Η οικονομία είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υπαγάγουμε στο πεδίο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού. Είναι δεδομένο ότι παραλάβαμε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, η οποία ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτή που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004. Όπως είναι τα πράγματα σήμερα η Ελλάδα πάσχει από μεγάλα «δίδυμα» ελλείμματα (δημοσιονομικό και ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών) και μεγάλα «δίδυμα» χρέη (δημόσιο και εξωτερικό). Χωρίς εγγενή χρηματοδοτική στήριξη, χωρίς «επένδυση» στο μέλλον και μάχη εναντίον της αποβιομηχάνισης και χωρίς δομές για τη δημιουργία υγειούς τριτογενή τομέα είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε στέρεη ανάπτυξη. Το αντίθετο, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό, υψηλά επιτόκια και τέλος σε πτώση των επενδύσεων και της μεγέθυνσης.

Μήπως η αξιοπιστία έναντι των ψηφοφόρων υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίθεση μεταξύ των δύο. Η πολιτική αξιοπιστία είναι ενιαία. Είναι αυτή που ορίζεται από την υπεύθυνη στάση της όποιας κυβέρνησης απέναντι στον λαό που εκπροσωπεί και το μέλλον του. Οι διγλωσσίες, τα μισόλογα και οι ραχιτικές πολιτικές έχουν «κοντά ποδάρια». Γρήγορα εξαντλούνται και τότε έρχονται συσσωρευμένα τα προβλήματα. Το ανέκδοτο «greek statistics» το γνωρίζετε κ. Αντύπα. Δεν είναι άλλο από τη γλαφυρή περιγραφή των πρακτικών της προηγούμενης πενταετίας που προκαλεί χαμόγελα μεταξύ των Κοινοτικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Κάθε φορά βρισκόμαστε στην επώδυνη θέση να πρέπει να υπερασπιζόμαστε συνεχώς ότι λέμε την αλήθεια. Ότι δεν εμφανίζουμε στους εταίρους μας πλασματικές πραγματικότητες και παραποιημένα στοιχεία. Το πολιτικό κόστος των επιλογών μας μπορεί να αποτελεί προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά, να κατευθύνουμε τον τόπο σε νέους δρόμους, σε νέες προοπτικές όπου όλοι θα έχουν μερίδιο στην ευημερία. Βασική μας επιδίωξη είναι η αποκατάσταση της Ελλάδας ως αξιόπιστου συνομιλητή, ως φερέγγυου εταίρου.

Θα πτωχεύσουμε;

Η Ελλάδα είναι μέλος της Νομισματικής Ένωσης με ισχυρότατο νόμισμα. Οι Κοινοτικοί ιθύνοντες δήλωσαν ότι ουδέποτε ετέθη θέμα αδυναμίας του ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις διεθνείς δανειακές του υποχρεώσεις. Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχεύει στην αποφυγή οποιασδήποτε εξέλιξης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και να απειλήσει τη διασφάλιση της χώρας έναντι τρίτων. Με απλά λόγια, ως χώρα δεν κινδυνεύουμε να πτωχεύσουμε. Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα που θα δώσουν εγγυήσεις ομαλής δημοσιονομικής πορείας σε περίοδο κρίσης.

Κινδυνεύει ο 13ος μισθός;

Καθόλου κύριε Αντύπα. Είμαι κάθετη και κατηγορηματική. Ορισμένοι επιμένουν να κινδυνολογούν για να αποσταθεροποιήσουν την αξιοπιστία μας και να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού και επικοινωνίας στην κυβέρνηση;

Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα αρρυθμιών στην κυβέρνηση, μερικοί δε επιδιώκουν να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας συγκρουσιακής ατμόσφαιρας. Δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Θέλω να είμαι σαφής. Μιλάμε για κυβέρνηση δύο μηνών και υπουργούς που με το «καλημέρα» βρέθηκαν αντιμέτωποι με αμέτρητες εκκρεμότητες, όλες με την ένδειξη «κατεπείγον». Το να στεκόμαστε αντίκρυ και να διαπιστώνουμε τυχόν ελλείψεις είναι το εύκολο της υπόθεσης. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχει, όμως, και το δύσκολο. Να καλείσαι να επιλύσεις χρονίζουσες εκκρεμότητες με τους δείκτες στο κόκκινο και με άδεια ταμεία. Να πρέπει να δώσεις ξανά ελπίδα σε μια κοινωνία σε απελπισία. Το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς είναι να κάνουμε τους πολίτες να ελπίζουν ξανά.


Ο κ. Σπέκχαρντ να δει το «Sicko»


Μέχρι και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ μας έκανε συστάσεις για την οικονομική πολιτική;

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Είναι πιστεύω χρήσιμο να αναφέρουμε ότι τα δρώμενα και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο δεν είναι οι μόνοι φορείς της κρίσης, αλλά συμβάλλουν σε αυτή. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με βαθύτατα «εθνικά» χαρακτηριστικά παρά μια «εισαγόμενη λαίλαπα» όπως ήθελαν να μας παρουσιάζουν. Καλούμαστε να αναδιαμορφώσουμε την παραγωγική δομή της χώρας, να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό της πλαίσιο, να θέσουμε τα θεμέλια και τους κανόνες ώστε η ελληνική οικονομία να κινηθεί σε στέρεες βάσεις. Όσο για τις όποιες γνώμες ακούγονται για τα οικονομικά μας, διαβάζοντας τον διεθνή Τύπο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά οικονομίες του πλανήτη. Τα ελλείμματα-ρεκόρ, οι πτωχεύσεις, ο εφιάλτης της ανεργίας και η κοινωνική ανασφάλεια είναι θέματα που επανέρχονται συνεχώς και με μεγαλύτερη ένταση. Θα προέτρεπα τον κ. πρέσβη να δει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ «Sicko» του σημαντικού Αμερικανού κινηματογραφιστή Μάικλ Μουρ, όπου αποκαλύπτεται το επιεικώς βάρβαρο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Αμερικανών πολιτών σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας.

Αγροτικά μπλόκα
«Οι αγρότες θα πρέπει να τηρήσουν υπεύθυνη στάση»...

Θα έχουμε μπλόκα φέτος;

Σήμερα ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης αντιμετωπίζει τη στασιμότητα ή και τη μείωση του εισοδήματός του. Η κοινωνία και η οικονομία βρίσκονται σε συνθήκες κρίσης. Αυτό είναι γνωστό και με αυτό το δεδομένο θέλω να πιστεύω ότι και οι αγρότες θα τηρήσουν υπεύθυνη στάση έναντι και των άλλων πολιτών που αντιμετωπίζουν τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες. Γνωρίζω ότι είναι βαθιά συνειδητοποιημένοι και ίσως περισσότερο από κάποιους άλλους και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Άλλωστε εκ μέρους μας τηρούνται και υλοποιούνται οι βασικές δεσμεύσεις μας και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.

Θα αποκτήσουμε ποτέ κερδοφόρα ελληνική αγροτική παραγωγή; Θα έχουμε ακμαίους και όχι επιδοτούμενους αγρότες και προϊόντα που δεν θα δηλητηριάζουν τους καταναλωτές.

Θα αποκτήσουμε ισχυρή και κερδοφόρα αγροτική οικονομία, εάν και εφόσον πραγματοποιήσουμε μεγάλες τομές και ρήξεις. Είμαστε εδώ και για τα δύο. Με σχέδιο και ιδέες θα αναδιαμορφώσουμε την παραγωγή και την αγορά των προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής αλυσίδας. Προς αυτή τη κατεύθυνση, απαιτείται κοινωνική συναίνεση, υπεύθυνη και όχι αθέμιτη στάση «ορισμένων». Απαιτείται προσπάθεια από όλους μας για τη εξισορρόπηση και ανάδειξη ενός νέου διατροφικού μοντέλου. Η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες πρέπει να έχουν ένα πολύ μεγάλο μέρισμα στην αλυσίδα
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top