GuidePedia

0
Τίποτα στην προηγούμενη πολιτική καριέρα του κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν τον είχε προετοιμάσει για το καθήκον να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ή για να αναλάβει σειρά σκληρών και επιτακτικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την περιφανή νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου, ο 57χρονος πρωθυπουργός και μέλος μιας από τις βασικές πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας ανέμενε ότι θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ύφεσης και σε ανάκαμψη μέσω της στρατηγικής του για "πράσινη ανάπτυξη".....
Η πραγματικότητα των 10 εβδομάδων όπου βρίσκεται στην εξουσία είναι πολύ διαφορετική.
Η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις αγορές αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να ακολουθήσει την Ιρλανδία και να εφαρμόσει μέτρα σκληρής λιτότητας.
Όμως ο κ. Παπανδρέου φοβάται ότι σκληρά μέτρα θα ξεσηκώσουν την αριστερή πλευρά του σοσιαλιστικού κόμματος, ιδιαίτερα εάν εγκαταλείψει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για αύξηση των πραγματικών μισθών και παροχή επιπλέον εισοδημάτων στους χαμηλόμισθους.
Έχοντας σπουδάσει κοινωνιολογία, προτιμά να μιλά για τη μεταρρύθμιση σε θεωρητικό επίπεδο, χωρίς να καταθέτει λεπτομερείς αναφορές σε στατιστικά στοιχεία ή χρονικά περιθώρια.
Όμως, υπάρχει ένα ερώτημα για το κατά πόσον έχει τη δυνατότητα να τα φέρει εις πέρας.
Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, για παράδειγμα, ο κ. Παπανδρέου άλλαξε τη στάση του σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά θέμα, το μονοπώλιο του κράτους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από καθηγητές πανεπιστημίου αλλά και από ενώσεις φοιτητών όταν δήλωσε ότι στηρίζει την τότε συντηρητική κυβέρνηση στο όλο ζήτημα.
Στέλεχος του κόμματος τονίζει: "Στο θέμα της Παιδείας ο Γιώργος άφησε στην άκρη τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του που δεν ήθελαν τη μεταρρύθμιση. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν έχει τη δυνατότητα να τους παραμερίσει και να εφαρμόσει τις θέσεις του".
Γεννημένος στις ΗΠΑ, έζησε ως έφηβος στη Σουηδία, καθώς η οικογένειά του εγκατέλειψε την Ελλάδα λόγω της χούντας, ενώ σπούδασε στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Η ψιλόλιγνη φιγούρα του, ο ήπιος τρόπος ομιλίας του αλλά και η συνήθειά του να κάνει ποδήλατο στα αθηναϊκά προάστια είναι χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από το παραδοσιακό μοντέλο του Έλληνα πολιτικού.
Τα ελληνικά ΜΜΕ συχνά ειρωνεύονται την ιδεαλιστική του πολιτική και τον βορειοευρωπαϊκό τρόπο ζωής του.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι... προϊόν ενός πολιτικού τζακιού της Ελλάδας, λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία προνομιούχο πολιτική οικογένεια με εύκολη πρόσβαση στην εξουσία.
Τόσο ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο παππούς του Γιώργος Παπανδρέου υπήρξαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας.
Ο κ. Παπανδρέου εγκατέλειψε μία ακαδημαϊκή καριέρα στη Σουηδία για να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο σε ηλικία 29 ετών, αλλά ανέλαβε σοβαρό υπουργικό πόστο μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1996.
Σε ένα video clip που "ανέβηκε" στο YouTube την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου θυμίζει στους συνεργάτες του μία ρήση του πατέρα του κατά τη διάρκεια προηγούμενης κρίσης στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’80.
"Εάν δεν μπορέσουμε να εξαφανίσουμε το χρέος, τότε το χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα", είχε δηλώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Όμως αυτήν τη στιγμή ο νεαρότερος Παπανδρέου θα ευχόταν να είχε κληρονομήσει μικρότερο δημόσιο χρέος και ένα σοσιαλιστικό κόμμα άξιο μεγαλύτερου σεβασμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top