GuidePedia

0
Η -απολύτως αναμενόμενη- άρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Παιδείας και Πολιτισμού “υπό” τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ένα ακόμη από τα πολλά σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από την -ιστορικά- τρικυμιώδη σχέση τους. Και δε θα είναι το τελευταίο.Η πρώην υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά πως “υπάρχουν και στελέχη από τη νεότερη γενιά”, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ νωρίς ακόμη για την ίδια”...... Παρόλα αυτά, όσοι συνομιλούσαν μαζί της την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν, σχηματίσει την εντύπωση ότι, όποιο χαρτοφυλάκιο κι αν της προτεινόταν, εκείνη δεν ήταν και δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάποιον κομματικό ρόλο.
Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τις ίδιες πηγές, επιθυμεί να διατηρήσει ένα αυτόνομο πολιτικό στίγμα, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει εύκολα ως “σκιώδης υπουργός”.
Η αμοιβαία αντιπάθεια, καχυποψία, αλλά και εκ διαμέτρου αντίθεση πολιτική οπτική των δύο μονομάχων της 29ης Νοεμβρίου ανάγεται πίσω στο χρόνο, από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έμπειρα “γαλάζια” στελέχη με απόλυτη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της Νέας Δημοκρατίας αναρωτιούνταν από την πρώτη στιγμή “πώς θα συγκατοικήσουν στην ίδια κομματική στέγη” και τώρα, δεν αποκλείουν τίποτα.
Εκτιμούν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, με την ως τώρα στάση της, κινείται σε τροχιά σύγκρουσης και ρήξης, την ώρα που κατά πληροφορίες, κάποιοι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εισηγούνται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας “να μην είναι ανεκτικός με φαινόμενα εσωκομματικού αντάρτικου”. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει “να δείξει τα δόντια του” από νωρίς, πολύ πριν το Συνέδριο του Ιουνίου.
Το θέμα είναι να μην προλάβει η Ντόρα να οργανώσει εσωκομματικό αντάρτικο, τονίζει εις εξ αυτών.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς δέχεται και εισηγήσεις για “ήπια στάση”. Στέλεχος που εισηγείται μετριοπάθεια, τονίζει: “Η Ντόρα ούτως ή άλλως είναι στη γωνία και δε θα ρισκάρει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Δε χρειάζεται να την προκαλούμε, φτάνει μόνο να επικαλούμαστε συνεχώς την απαίτηση της βάσης για ενότητα”, εκτιμά.
Αναμονή
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, πάντως, υπάρχει αναταραχή. Η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται ότι δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις από συνεργάτες της. Μάλιστα, κάποιοι “εξηγούν” την ως τώρα τακτική της στις “αλλοπρόσαλλες” -όπως τις χαρακτηρίζουν- προτάσεις που δέχεται. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν ανακατατάξεις στο στενό πολιτικό επιτελείο της, κάτι που φαίνεται ότι επιθυμεί και το οικογενειακό περιβάλλον της πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, η κ. Μπακογιάννη είχε στις προθέσεις της να παραστεί μεν στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά χωρίς να πάρει το λόγο. Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα μιλήσει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς και οι παραγωγικοί φορείς που έχουν προσκληθεί για να εκφράσουν τις απόψεις τους περί την οικονομία.
Η ίδια η πρώην υπουργός Εξωτερικών, το επόμενο διάστημα θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα, ώστε να χαράξει μία σταθερή στρατηγική. Προς το παρόν, πάντως, εκτός της επιθυμίας της να διατηρήσει ένα διακριτό πολιτικό προφίλ, δεν έχει αποφασίσει τίποτε άλλο. “Οι όποιες αποφάσεις της”, λένε συχνοί συνομιλητές της, “θα υπαγορευθούν από το πού θα πάει το καράβι ο νέος καπετάνιος”.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top