GuidePedia

0

Δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Ολοκληρώθηκε, δύο ώρες μετά την έναρξή της η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια με αντικείμενο την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς.
«Εθνική υπόθεση», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς......
Στην αρχή της σημερινής συσκέψεως των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους σ' αυτήν και επεσήμανε πως μοιραζόμαστε μαζί με την κοινωνία τους προβληματισμούς της για την ανάγκη εμπέδωσης των εννοιών της κοινωνικής ευθύνης και του δημοκρατικού ελέγχου.
Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε επίσης ότι χρωστάμε στην επόμενη γενιά θεσμικές και πολιτισμικές ανατροπές. Η σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε δύο ώρες και έγινε γνωστό ότι δεν θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε με θετικές εντυπώσεις και χαρακτήρισε σημαντικό το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολλές από τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος έγιναν δεκτές από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ προτίθεται να αξιολογήσει θετικά ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Επίσης είπε ότι το θέμα της διαφθοράς είχε τεθεί από το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά ως κύριο ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας, η οποία χρειάζεται μια νέα αξιοπιστία και μια νέα εμπιστοσύνη.

«Πρέπει», πρόσθεσε, «να χτυπήσουμε την ανομία και την ανισότητα την οποία δημιουργεί η διαφθορά, η οποία πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και τα χρήματα του ελληνικού λαού»

Εξερχόμενος ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

«Συμφώνησα με τις προτάσεις του πρωθυπουργού όπως και αυτός συμφώνησε με κάποιες από τις δικές μου. Για νάναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει πρέπει να είναι κατ αρχήν αυστηρός με τον εαυτό του


Το παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό και στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι παραγραφές πρέπει να εξισωθούν ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη. Ιδού ένα βήμα που κάναμε σήμερα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Χρειάζονται αποφάσεις, τολμηρές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο και όχι λόγια. Μας προβληματίζει αν τα κόμματα της εξουσίας θα επιδιώξουν αυτές τις θεσμικές αποφάσεις γιατί η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχει να κάνει μόνο με τους νόμους αλλά και με την εφαρμογή τους.


Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά δεν είναι όμως προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Σας φέρνω παράδειγμα την Ιρλανδία. Δε θα μας σώσουν αυτές οι παρεμβάσεις από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου του οικονομικού, του μοντέλου ανάπτυξης. Υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα»



Δηλώσεις έκανε και ο κ. Καρατζαφέρης:


«Πρόκειται για μια εκτός ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά, με ακροατή τον προέδρο. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν πιο υπεύθυνοι από ότι είναι στο Κοινοβούλιο. Δέχθηκαν την πρότασή μου να γίνονται συχνότερα τέτοιες συναντήσεις».

Η κυρία Παπαρήγα δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε όμως στην συνάντηση και προέβη σε δηλώσεις από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε: «Δεν είναι η διαφθορά και η σπατάλη υπεύθυνη για την οικονομική κρίση. Πήραμε μέρος στη σύσκεψη ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνούμε με τη σύνδεση της διαφθοράς και των σκανδάλων ως αιτία της κρίσης και της διεξόδου από την κρίση. Η κρίση είναι καπιταλιστική κρίση, αφορά την Ελλάδα και όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Άρα διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία έτρεχε με τρελούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση θέλει να μαζέψει ζεστό χρήμα από τη φορολογία, προβληματίζεται για τυχόν επιβολή περιορισμών, αποσκοπεί στο ζεστό χρήμα, στην κάλυψη του δημόσιου χρέους, για να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή επιταγή. Εμείς πήγαμε στη σύσκεψη για αυτό που τυποποιημένα λέγεται διαφθορά. Στην πραγματικότητα τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα οφείλονται σε συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθήθηκε μετά τον πόλεμο. Εμείς θέσαμε κάποια ζητήματα και συγκεκριμένα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών και την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%».

Νωρίτερα και λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι οπότε ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, πρώτος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ.κ. Νίκο Παπά και Πάνο Σκουρλέτη.

Ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Μενδρέκα, ένα λεπτό αργότερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, συνοδευόμενος από τους Άδωνη Γεωργιάδη και Γιώργο Γεωργίου.

Λίγο πριν τις 13:30 έφτασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Κ. Αρβανιτόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Τρία λεπτά αργότερα έφτασε ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους Νίκο Αθανασάκη και Νίκο Ζιώγα.

Οι αρχηγοί πήραν τις θέσεις τους στο γραφείο στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και στις 13.30 ακριβώς, εισήλθε στην αίθουσα ο Κάρολος Παπούλιας.

Δεξιά του Κάρολου Παπούλια κάθισε ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας δίπλα του την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα και απέναντι, αριστερά του προέδρου, κάθισε ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στη σύσκεψη τηρήθηκαν πρακτικά,τα οποία κατέγραψαν 4 στενογράφοι της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top