GuidePedia

0
Με συγκρατημένη αισιοδοξία έγινε αρχικά δεκτή από τη διεθνή αγορά η χθεσινή παρουσίαση της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αλλά μέσα στον Δεκέμβριο η κυβέρνηση περιμένει δύο κρίσιμες «ετυμηγορίες», από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Moody’s, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα μεγάλη αναταραχή και πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές.
Οι χθεσινοβραδινές πρώτες αντιδράσεις ήταν θετικές, καθώς μετά το κλείσιμο της ελληνικής αγοράς, στη διαπραγμάτευση των ομολόγων στην Ευρώπη σημειώθηκε μικρή υποχώρηση του spread....... κατά 5 μονάδες βάσης, ύστερα βέβαια από τη σημαντική άνοδό τους το πρωί. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μετοχή της Εθνικής, που διαπραγματεύεται με τη μορφή πιστοποιητικού ADR, έκλεισε λίγες ώρες μετά το τέλος της ομιλίας Παπανδρέου στην ΟΚΕ με άνοδο κατά 4,71%.

Αναλυτές σημειώνουν, ότι οι εξαγγελίες μέτρων από τον κ. Γ. Παπανδρέου για την αναχαίτιση της δημοσιονομικής κρίσης

- Προδιαγράφουν μια ικανοποιητική πορεία μείωσης του ελλείμματος σε τέσσερα χρόνια, από το 12,7% στο 3%, ενώ το χρέος προβλέπεται ότι από το 2012 θα αρχίσει να μειώνεται.

- Περιλαμβάνουν πλήθος διαρθρωτικών μέτρων που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αν και δεν έχουν περιληφθεί μέτρα-σοκ ιρλανδικού τύπου, που θα είχαν άμεση δημοσιονομική απόδοση και θα ικανοποιούσαν τις αγορές.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί πριν από τον Μάρτιο, όπου συγκεντρώνονται μεγάλες λήξεις κρατικών ομολόγων και «βαραίνει» το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, είναι αν η κυβέρνηση θα έχει προωθήσει σε επαρκή βαθμό ως τότε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και αν αυτά τα μέτρα θα έχουν αξιολογηθεί ως τότε ως επαρκή από τις Βρυξέλλες, τους οίκους αξιολόγησης και τους πιστωτές της χώρας.

Στο μεταξύ, όμως, τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές του ΧΑ, κυρίως δηλαδή οι τραπεζικές, θα έχουν να ξεπεράσουν δύο επικίνδυνους σκοπέλους:

1. Τα στελέχη της Moody’s που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρώσουν ως το τέλος της εβδομάδας τη συλλογή στοιχείων και εκτιμήσεων από τους Έλληνες συνομιλητές τους και μέσα στον Δεκέμβριο η Moody’s θα ανακοινώσει τις νεότερες εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ακραίο σενάριο μιας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης.

2. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κλιμάκιο ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα διενεργήσει μια ιδιότυπη «εξωτερική απογραφή» στα οικονομικά μεγέθη της χώρας. Τα στελέχη που επικαλείται το Spiegel αναφέρουν ότι δεν θεωρούν καθόλου απίθανο να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα και πάλι «μαγειρεύει» τα δημοσιονομικά στοιχεία και στην πραγματικότητα το έλλειμμα του 2009 ενδέχεται να είναι υψηλότερο και από το 12,7%. Σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη θα κλονισθεί σοβαρά, με άγνωστες συνέπειες.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι τα μεγέθη για το 2009 έχουν αποτυπωθεί χωρίς ωραιοποιήσεις, ενώ για την Moody’s επισημαίνουν ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί νέα υποβάθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αρχίζει ευρωπαϊκή περιοδεία ακριβώς για να «πουλήσει» την πολιτική της κυβέρνησης στους ομολόγους του από τις μεγαλύτερες χώρες και στους ισχυρούς τραπεζίτες του Λονδινου. Σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την Γαλλίδα ομόλογό του, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις που έχουν προγραμματισθεί αύριο στο Λονδίνο με θεσμικούς επενδυτές, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον Βρετανό ομόλογό του.

«Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης έχουν παρουσιασθεί, το κατηγορητήριο κατά της χώρας έχει κλονιστεί, αλλά χρειάζεται να γίνουν αρκετά ακόμη για να υπάρξει οριστική θετική ετυμηγορία των ενόρκων», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι από τις διακυμάνσεις μετοχών και ομολόγων ως το τέλος της εβδομάδας θα εξαχθούν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top