GuidePedia

0
Η τουρκική αστυνομία διέλυσε βίαια τη διαδήλωση περίπου 10.000 ατόμων στο Ντιγιάρμπακιρ για την κήρυξη εκτός νόμου του φιλοκουρδικού Kόμματος για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) και προέβη σε πολλές συλλήψεις, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.Υπό την πίεση των συνεχών διαδηλώσεων και της διεθνούς κριτικής για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή, έκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν......
«Θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον τερματισμό δεκαετιών σύγκρουσης με τους κούρδους αυτονομιστές. Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο του Τούρκου πρωθυπουργού μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα απευθυνθεί αργότερα σήμερα στο κοινοβούλιο ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς η απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP).
Οι σημερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά τις ομιλίες των βουλευτών του DTP, του οποίου η λειτουργία απαγορεύθηκε την Παρασκευή από το Συνταγματικό Δικαστήριο με αιτιολογικό τους δεσμούς του τουρκικού κόμματος με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Ως απάντηση στην αστυνομοκρατία οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία που απάντησε ρίχνοντας δακρυγόνα, ενώ έκανε και χρήση αντλιών νερού.
Οι βουλευτές του κόμματος έφτασαν σήμερα στο Ντιγιάρμπακιρ, πόλη όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, για συσκέψεις προκειμένου να καθορίσουν την στρατηγική τους. Το DTP διέκοψε σήμερα επίσημα τη λειτουργία του έπειτα από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων για τις συνθήκες κράτησης του φυλακισμένου αρχηγού του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σε πολλές πόλεις της Τουρκίας με δεκάδες συλληφθέντες και τραυματίες, αλλά και ένα νεκρό διαδηλωτή από πυρά της αστυνομίας στις 6 Δεκέμβρη στο Diyarbakır και έναν σοβαρά τραυματία από σφαίρα στις 13 Δεκέμβρη στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top