GuidePedia

0
Τρεις γραμμές -μέτρα τώρα, αυστηρή τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και ήπια προσαρμογή- έχουν αναπτυχθεί σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για «διαφορετική αντίληψη» μιλούν συνεργάτες του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών...Στόχος σφοδρής επίθεσης, απ’ όσους εντός και εκτός κυβέρνησης αντιδρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων, έχει γίνει ο υπουργός Οικονομικών.
Για πολλούς η ποσότητα και το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων που υπήρχαν το Σαββατοκύριακο για τις δύο σχολές αντιμετώπισης της κρίσης......της Λ. Κατσέλη και του Γ. Παπακωνσταντίνου, και την ετυμηγορία του Γ. Παπανδρέου υπέρ της πρώτης, «αποτελούν επίδειξη ισχύος των δυνάμεων που πολιορκούν το οικονομικό επιτελείο».
Ο υπουργός Οικονομικών από την περασμένη Τρίτη που είδε τον πρωθυπουργό έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με δημοσιεύματα πως «ο Γιώργος τον υποδέχτηκε με σημειώματα από άλλους υπουργούς», πως «του άσκησε κριτική για τον προϋπολογισμό» και ότι «απέρριψε τη λογική των μέτρων ζητώντας του απλά να προχωρήσει πιο γρήγορα το φορολογικό».
Κύμα επιθέσεων δέχεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Ακολούθως είδε και πάλι στα μέσα ενημέρωσης σχόλια για τον Κουτούπη και δηλητηριώδεις αναφορές για την επαναφορά των εκσυγχρονιστών σε θέσεις ευθύνης στο κράτος.
Στις Βρυξέλλες
Οι φήμες απέκτησαν υπόσταση με την απουσία του από τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν κλεισμένος στο γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος. Με τον πρωθυπουργό ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η Ε. Παναρίτη.
Με τις δηλώσεις του, μάλιστα, το μεσημέρι της Παρασκευής άδειασε και επισήμως το οικονομικό του επιτελείο, το οποίο από το βράδυ της Τετάρτης δημιουργούσε κλίμα έκτακτων μέτρων. Αποτέλεσμα ήταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου να γίνει ο πιο περιζήτητος άνθρωπος σε όλη την Αθήνα.
Δεκάδες δημοσιογράφοι και πολιτικοί τον αναζητούσαν στον κινητό του. Αυτός το σήκωσε ελάχιστες φορές. Απάντησε, όμως, σε μερικά γραπτά μηνύματα. «Κυκλοφορούν φήμες ότι παραιτείσαι» του έγραψε δημοσιογράφος λίγο μετά τις 10 μ.μ. την Παρασκευή.
«Είστε όλοι τρελοί» του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα του Τύπου το Σαββατοκύριακο και το θέμα Λούκας - Γιώργου έγινε τελικά θέμα Γιώργου - Γιώργου.
«Υπάρχει διαφωνία μεταξύ Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου» ήταν πλέον το κυρίαρχο ερώτημα. «Υπάρχει διαφορετική αντίληψη, όχι διάσταση» έλεγαν στα τηλέφωνα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, μη μπορώντας ή μη θέλοντας να προχωρήσουν σε μία κλασικού τύπου διάψευση.
Οι επικριτές του υπουργού Οικονομικών, τον εγκαλούν γιατί «έχασε χρόνο στηρίζοντας έναν πλασματικό προϋπολογισμό» και επειδή «του ξέφυγαν τα έσοδα που έπεσαν κι άλλο».
Ακόμη, του ασκούν κριτική γιατί «έφυγε από την προσέγγιση των προεκλογικών δεσμεύσεων αποδεχόμενος πλήρως τη λογική των σκληρών μέτρων που ζητούν οι αγορές».
«Αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε είναι που θα την πληρώσει ο κοσμάκης, πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε» απαντούν όσοι στηρίζουν το πακέτο μέτρων που είχε ετοιμάσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Θεωρούν άδικη και βιαστική την κριτική που δέχεται. «Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» σημειώνουν και ετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους.
Οι γραμμές
Μονάχα σκυθρωπά πρόσωπα βλέπει κανείς στην κυβέρνηση, μόλις δύο μήνες από τις εκλογές. Τρεις γραμμές -μέτρα τώρα, αυστηρή τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων και ήπια προσαρμογή- έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Οι απόψεις μπορεί να διαφέρουν, αλλά υπάρχει μόνο μία στάση: η σιωπή. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τοποθετούνται ανοιχτά μονάχα όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά. Πολλές φορές, ούτε και τότε.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στη 1.00 μμ ο Γ. Παπανδρέου έχει καλέσει τα στελέχη του σε άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ο καθένας μπορεί να σηκώσει το χέρι και να μιλήσει εφόσον το επιθυμεί?
«Ράμπο» για να γεμίσουν τα ταμεία

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη μετεξέλιξη της ασφάλειας Αττικής σε κεντρική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει το μαύρο χρήμα θα στρατευθεί και η Ελληνική Αστυνομία. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη μετεξέλιξη της ασφάλειας Αττικής σε κεντρική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά το Σάββατο με τον Γ. Παπανδρέου και πήρε το πράσινο φως για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του.
Το νέο σώμα, που θα έχει ως στόχο να πιάσει το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά από παράνομες δραστηριότητες, θα στελεχωθεί από αστυνομικούς, οικονομολόγους και ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Όλοι τους θα είναι ένστολοι και θα αποτελούν, ουσιαστικά, φορολογική αστυνομία! Θα εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα και θα περιβληθούν με την πρωθυπουργική εντολή να πιάσουν τη διαφθορά σε όλους τους τομείς: πορνεία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, προμήθειες νοσοκομείων κοκ.
Οι θέσεις των κορυφαίων
Ευ. Βενιζέλος
Προτιμά τώρα την εύγλωττη σιωπή
Ο Ευ. Βενιζέλος αποφεύγει να πει το παραμικρό. Αντί να δίνει συνέντευξη σε όποιον του τηλεφωνεί προτιμά να του πάρει εκείνος. Ο υπουργός Άμυνας αρχίζει τις ερωτήσεις, που σε αυτή τη φάση είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις απαντήσεις.
Α. Διαμαντοπούλου
Εχει έρθει η ώρα να λάβουμε μέτρα
Η Α. Διαμαντοπούλου είναι από τους υπουργούς που ζητούν μέτρα. Έχοντας εικόνα, εξαιτίας της θητείας της στην Επιτροπή, του κλίματος των Βρυξελλών για τη χώρα μας, επισημαίνει στους συνομιλητές της ότι «έχει έρθει η ώρα για μέτρα, αλλιώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ».
Θ. Πάγκαλος
Πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι των μέτρων
Ο Θ. Πάγκαλος λέει και δημόσια ότι η χώρα μας θα πρέπει να πάψει να αποτελεί εξαίρεση για την Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιούμε το πικρό ποτήρι των μέτρων και κάποια στιγμή αυτό θα το πει και δημόσια» επισημαίνουν οι συνεργάτες του.
Χρ. Παπουτσής
Αντίθετος σε μέτρα που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα
Ο Χρ. Παπουτσής είναι ξεκάθαρος. Με λόγια και με πράξεις έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε κάθε μέτρο που θα πλήξει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Μαζί με τη Λ. Κατσέλη για πολλούς αποτελούν το φιλολαϊκό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top