GuidePedia

0
Kάν’ το όπως η... Ιρλανδία λένε στην Ελλάδα Βρυξέλλες και αγορές:
O προϋπολογισμός «σκληρής» λιτότητας που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του πρώην «κέλτικου τίγρη» περιλαμβάνει δραστική μείωση των μισθών και των κοινωνικών παροχών, αποτελώντας για τους κοινοτικούς εταίρους παράδειγμα προς... μίμηση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα. Αλλωστε τα εισοδήματα στη χώρα μας είναι περίπου στο 60% των ιρλανδικών......
Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις επιταγές της Κομισιόν στοχεύει στην εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2010. Συνιστά, ωστόσο, το πρώτο μόλις βήμα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια (3 με 4 εκτιμούν παράγοντες της αγοράς) για να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός του 2010, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν, προβλέπει τη μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 760 εκατ. ευρώ, μεγάλες περικοπές σε μισθούς και «πάγωμα» στις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον μισθό τους να «ψαλιδίζεται» από 5% έως 15%.

Πιο αναλυτικά, οι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 θα μειωθούν κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος τους εισοδήματος. Η μείωση είναι 5% για τις πρώτες 30.000 του ετήσιου εισοδήματος, 7% για τις επόμενες 40.000 και 10% για τις επόμενες 55.000.

Δεύτερη δόση
Για τα υψηλόβαθμα στελέχη προβλέπεται μείωση μισθών 8% για όσους έχουν ετήσιες αποδοχές από 125.000 έως 165.000 ευρώ, 12% από 165.000 έως 200.000 ευρώ και 15% για 200.000 ευρώ και πάνω. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη η ιρλανδική κυβέρνηση με έκτακτο προϋπολογισμό είχε επιβάλει μείωση μισθών της τάξεως του 7%. Ριζικές αλλαγές προαναγγέλθηκαν και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Από το 2010 και μετά αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια από 65 που ίσχυε μέχρι σήμερα και το ανώτατο όριο φθάνει στα 70 χρόνια για τον δημόσιο τομέα. Η σύνταξη θα καθορίζεται από τη συνολική πορεία αποδοχών και εισφορών των εργαζομένων και όχι από τον «καλύτερο μισθό», όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται εξάλλου από τα 204 στα 100 ευρώ την εβδομάδα για τους νέους ηλικίας 20 και 21 ετών που δεν έχουν παιδιά και στα 150 ευρώ την εβδομάδα για τους όλους τους υπόλοιπους ανέργους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μειώσεις προβλέπονται και για τα επιδόματα παιδιών, τα οποία «ψαλιδίζονται» κατά 16 ευρώ το μήνα και διαμορφώνονται στην κλίμακα από 150 έως 187 ευρώ.

Στην Ελλάδα το επίδομα είναι 454,25 ευρώ τον μήνα και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας. Σημαντικές είναι όμως οι εξελίξεις και στο φορολογικό μέτωπο. Οσοι Ιρλανδοί, ανεξαρτήτως αν ζουν και φορολογούνται στην Ιρλανδία, έχουν «παγκόσμιο» εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και ελέγχουν κεφάλαια (στην Ιρλανδία) ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω θα καταβάλλουν κάθε χρόνο έκτακτη εισφορά 200.000 ευρώ.

Ανακοινώθηκε επίσης η εισαγωγή «πράσινου» φόρου της τάξης του 15% ανά τόνο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά 0,5% στο 21%, ενώ το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί με την επιβολή μόνο δύο συντελεστών στους μισθούς. Ο φόρος των επιχειρήσεων θα διατηρηθεί στο 12,5% για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. 25% θα αυξηθεί η φορολογία των τόκων ενώ θα περιοριστούν οι φοροαπαλλαγές.

Οι ανάγκες δανεισμού της χώρας το 2010 θα είναι 20 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σύγκριση με τα 35 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ιρλανδία κατά τη διάρκεια του 2009.

Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί την ταφόπλακα του «ιρλανδικού θαύματος» και του συμβολαίου που υπογράφτηκε την δεκαετία του '80 μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και εξασφάλισε εργασιακή ειρήνη, με την δέσμαυση ότι δεν θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι πιο αδύναμοι οικονομικά...

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο προφητικός λόγος του Θ. Καρατζά

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης, όλοι το επιθυμούμε, όλοι το διακηρύσσουμε, αλλά δεν συγκεντρωνόμαστε ποτέ στη διατύπωση των απαραίτητων προϋποθέσεων γι’ αυτήν την ανάπτυξη... Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο ρόλος των τραπεζών σ’ αυτή τη μεγάλη υπόθεση ξεπερνάει τα όρια του τραπεζικού συστήματος και η επίδρασή του επεκτείνεται -θετικά ή αρνητικά- στο σύνολο της οικονομίας».

Οι προφητικές όσο και διαχρονικές αυτές διαπιστώσεις διατυπώθηκαν το 1992 διά στόματος του αείμνηστου Θόδωρου Καρατζά, του μεγάλου οραματιστή τραπεζίτη, ο οποίος από τη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για 8 συνεχή χρόνια, πρωταγωνίστησε στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Βέβαια, η ενασχόληση του Θ. Καρατζά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τραπεζών είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν, όταν ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Τραπεζικού Συστήματος είχε συμβάλει καθοριστικά στο να δημιουργηθεί ο «οδικός χάρτης» για τη μετάβαση στην απελευθερωμένη τραπεζική αγορά.

Από τον ίδιο
Το βιβλίο «Ξανά Στον Χάρτη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός παρουσιάζει σειρά από σημαντικές ομιλίες του Θόδωρου Καρατζά από το 1990 έως και μετά το 2000, η επιλογή των οποίων έγινε από τον ίδιο λίγο πριν από τον θάνατό του. Την ιδιαίτερη αυτή έκδοση έχει επιμεληθεί ο επί σειρά ετών στενός του συνεργάτης Αντώνης Καμάρας. Το υλικό συμπληρώνουν δύο σημαντικές αναλύσεις, του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου.

Οι ομιλίες του μεγάλου τραπεζίτη χωρίζονται ανάλογα με τη θεματολογία τους σε έξι μεγάλες ενότητες: Τράπεζες, Τράπεζες Μέσα και Εξω, Διεθνοποίηση του Ελληνικού Κεφαλαίου, Μεταρρύθμιση - Ευρώπη - Πελατειακό Σύστημα, Ιστορία και Πρόσωπα, Εκπαίδευση - Ανάπτυξη.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top