GuidePedia

0
Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης
O πυρετός των προηγούμενων ημερών, όλο εκείνο το κύμα αμφισβήτησης και διεθνούς πίεσης προς την Ελλάδα, δείχνει προς το παρόν να υποχωρεί.
Τα πολύ επιθετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου της περασμένης Πέμπτης, που ήθελαν την Ελλάδα να καταρρέει όπως το εμιράτο του Ντουμπάι, αποκρούστηκαν από τις επίσημες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ταξίδι επίσης του κ. Λ. Παπαδήμου στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσαν τη συνεργασία και τον συντονισμό της ελληνικής κυβέρνησης με τα ευρωπαϊκά κέντρα.....
μεταδίδοντας ακριβώς στους πάντες ότι το ελληνικό πρόβλημα ελέγχεται και δεν πρόκειται να αφεθεί στην τύχη του. Κάπως έτσι το κερδοσκοπικό κύμα δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και οι συνθήκες άλλαξαν όταν υποτυπωδώς συντονίστηκαν οι εγχώριες δυνάμεις και έδειξαν ότι μπορούν να αντιδράσουν. Ταυτοχρόνως η έμπρακτη ενεργοποίηση της κυβέρνησης, οι αλλαγές που επέβαλε στον τραπεζικό τομέα, οι κατά γενική ομολογία αξιοκρατικές και με καθαρά επαγγελματικούς όρους τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων, η επιτάχυνση των διαδικασιών επάνδρωσης του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο πιο καθαρός λόγος όσον αφορά τον έλεγχο των ελλειμμάτων επέτρεψαν να μεταβληθεί η εικόνα.

Χθες η αντίδραση των αγορών ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ελληνικοί τίτλοι εκεί που βυθίζονταν εκτινάχθηκαν στα ύψη και η απειλή μιας γενικευμένης κάμψης της αγοράς ομολόγων έπαψε να υφίσταται.

Χθες το βράδυ, επίσης, οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν τον νέο προϋπολογισμό ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και έδειξαν πλέον να έχουν την υπομονή να δουν και να αξιολογήσουν με άνεση χρόνου τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας που θα κατατεθεί τον προσεχή Γενάρη.

Πράγμα που σημαίνει ότι όντως ο πυρετός πέφτει και η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει χρόνο και δυνάμεις για την επόμενη περίοδο. Τα ασφυκτικά πλαίσια που έτειναν να διαμορφωθούν, όλη αυτή η αδημονία υπερταχείας προσαρμογής φαίνεται ότι κάμπτεται, καθώς επικράτησαν πιο λογικές προσεγγίσεις και η γραμμή του κατευνασμού.

Κατά τα φαινόμενα, τα ευρωπαϊκά κέντρα ένιωσαν όντως ότι δεν μπορούν να αρνούνται στον κ. Παπανδρέου δικαίωμα χρόνου, όταν επί πέντε χρόνια ανέχθηκαν ψεύδη και προσέφεραν αφειδώς κάλυψη στην ιδεολογικοπολιτικά «πειθαρχική», αλλά απολύτως αποτυχημένη, διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Για την ώρα, ο κ. Παπανδρέου κέρδισε από τις Βρυξέλλες τον χρόνο που επιζητούσε. Μένει στη συνέχεια να αποδείξει ότι θα κερδίσει και το παιχνίδι της αξιοπιστίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top