Σε λίγo ολοκληρώνονται οι εργασίες της συνόδου του ΟΑΣΕ και η ελληνική προεδρία καταβάλει προσπάθειες ώστε τα κράτη - μέλη του Οργανισμού να καταλήξουν σε κοινή διακήρυξη για τις νέες προκλήσεις ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η απευθείας επαφή μεταξύ των δυο ηγεσιών, ωστόσο η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ...... Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιώργου Παπανδρέου με τον Σεργκέι Λαβρόφ θα βρεθούν η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό και το Σκοπιανό καθώς κι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Συνάντηση Δρούτσα-Στάινμπεργκ
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ είχε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και αφορούσε πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.
Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.
Ακόμη, τον ενημέρωσε για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Οι κκ Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν επίσης την πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 34.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ενημέρωσε επίσης τον αμερικανό συνομιλητή του για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.
Δηλώσεις Δρούτσα στη ΝΕΤ
Η μόνη διαδικασία που διαπραγματεύεται το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή στηρίζουμε, σ’ αυτό το πλαίσιο κάνουμε τις προσπάθειες δήλωσε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι απ’ ευθείας επαφές με τα Σκόπια, όχι μόνον δεν βλάπτουν αλλά μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία. Εμείς, συνέχισε ο κ. Δρούτσας, πιστεύουμε ότι όταν έχεις καθαρές θέσεις, και εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις στο θέμα των Σκοπίων, πρέπει με αυτοπεποίθηση να δείχνεις εσύ την κατεύθυνση των πραγμάτων με πρωτοβουλίες, και αυτό κάνουμε.
Στο ερώτημα αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.
Από την πρώτη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: Έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων δεν νοούνται χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Στο ερώτημα αν έχει διαφοροποιηθεί η θέση των Σκοπίων, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, όπου διεξάγεται η διαπραγμάτευση.
Για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ. Δρούτσας είπε ότι, είναι στο τραπέζι, το εξετάζουμε και θα το δούμε στην πορεία.
Για μας, η συζήτηση και ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας είναι κάτι το αυτονόητο υπογράμμισε στη δήλωσή του στη ΝΕΤ ο κ. Δρούτσας. Είπε ακόμη ότι στα μεγάλα εθνικά θέματα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμφωνούμε στους στόχους, κάτι πολύ σημαντικό και, τονίζω ότι, η ανοιχτή συζήτηση με όλους είναι αυτονόητο.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, όχι μόνον με λόγια αλλά με πράξεις. Είμαι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κυπριανού. Η συνεργασία μας είναι καθημερινή, στενή, ο συντονισμός μας απόλυτος και θα πάμε με μια γραμμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γι αυτό το θέμα επανέλαβε ο κ. Δρούτσας.
Αναφερόμενος στη 17η υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει μια κληρονομιά με τη Διαδικασία της Κέρκυρας. Η προσπάθειά μας είναι να βγάλουμε μια απόφαση που θα βάλει τις βάσεις για την περαιτέρω συζήτηση αυτού του θέματος. Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για μια τέτοια συζήτηση είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ομιλία Αχμέτ Νταβούτογλου
Η Διαδικασία της Κέρκυρας προσφέρει την πλατφόρμα για να συζητηθεί η πρόταση Μεντβέντεφ για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας συλλογικά, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην επίσημη τοποθέτησή του στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Ο κ. Νταβούτογλου μίλησε για τις προκλήσεις ασφάλειας που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν συλλογικές απαντήσεις, τονίζοντας ότι η εμπειρία και οι αρχές του ΟΑΣΕ μπορούν να συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Μίλησε επίσης για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης έχουν θέσει τη μετανάστευση πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και η αντιμετώπισή της χρειάζεται ισχυρή συνεργασία.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπινα όντα, των οποίων πρέπει να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια", σημείωσε.
Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν είπε ότι όλοι έχουμε συμφέρον για ένα σταθερό Αφγανιστάν και η Τουρκία προσφέρει τεχνική και οικονομική υποστήριξη στον ΟΑΣΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας.
Οι ανεπίλυτες συγκρούσεις, συνέχισε, κατονομάζοντας το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, εξακολουθούν να απειλούν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν τα θεμέλια για τη διευθέτησή τους, είπε ο κ. Νταβούτογλου, εκφράζοντας υποστήριξη στην Ομάδα Μινσκ.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι θεμελιώδη για την οικοδόμηση της ασφάλειας, καθώς και η εφαρμογή της συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα.
Δηλώσεις Μιλόσοσκι για ενταξιακή διαδικασία ΠΓΔΜ
Υπέρ της αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ τάχθηκε με δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ. Αναφερόμενος στις προβλέψεις της μεταβατικής συμφωνίας, ο κ. Μιλόσοσκι είπε ότι η "αναβάθμιση των Γραφείων Συνδέσμου σε επίπεδο πρεσβειών, θα δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις, και την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, που είναι πολύ δραστήρια, θα διευκολύνει τη δουλειά της".
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει "να σκεφτούμε επίσης την υπογραφή μια διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική πλευρά θα τα σκεφτεί σοβαρά και στο μέλλον θα δούμε τί από αυτά είναι εφικτό να γίνει".
Σχετικά με το θέμα της ονομασίας που εκκρεμεί, ο Σκοπιανός υπουργός συμφώνησε με την ελληνική θέση ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών δεν πρέπει να διαταραχθεί.
"Η διαδικασία βρίσκεται στα Ηνωμένα Έθνη. Η πρόθεση δεν είναι να υποκαταστήσουμε τη διαδικασία. Η νέα κυβέρνηση είναι νέα για τους Έλληνες, αλλά αν φέρνει κάτι νέο για μάς, θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα να υιοθετήσει νέα θέση τον Δεκέμβριο. Υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος να σκεφθούμε τα πράγματα, τα κέρδη και τις ζημίες, από ενδεχόμενο μπλοκάρισμα των αποφάσεων", είπε ο κ. Μιλόσοσκι. | Ωστόσο ο κ. Μιλόσοσκι έριξε τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή πλευρά λέγονταςχαρακτηριστικά: "Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί για δεύτερη φορά στην ιστορίατης ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παίρνει διαφορετική θέση από αυτήνπου προτείνει η Κομισιόν. Είχε συμβεί το 1981, που η Κομισιόν είχεαποφανθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκήςοικογένειας, όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Ελλάδα μπορείνα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας". Ο κ.Μιλόσοσκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με πολιτικήβούληση θα ακολουθήσει την πρόταση της Κομισιόν γιατί η έναρξηδιαπραγματεύσεων θα βοηθήσει τη χώρα μας να είναι πιο σταθερή, νααναπτυχθεί, γιατί άλλωστε η Μακεδονία ήταν πάντοτε ένας καλός γείτονας,και δεν προκαλούσε προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή". ΟΥπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την απόφαση που πρόκειται ναληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέμα αξιοπιστίας της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής και θέμα αξιοπιστίας της διαδικασίας της ευρωπαϊκήςενσωμάτωσης. "Θα περιμέναμε ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν τηνσύσταση της Επιτροπής ότι η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήριαγια την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων", κατέληξε. |
Δημοσίευση σχολίου