GuidePedia

0
Διαχωριστική γραμμή τράβηξε χθες ο Σαμαράς από την οικονομική πολιτική του Καραμανλή, αλλά προειδοποίησε τον Παπανδρέου για τη «φοροεπιδρομή»
Σαφή διαχωριστική γραμμή από την κυβέρνηση Καραμανλή, προτάσσοντας το ιδεολογικό στρατήγημα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, χάραξε ο Α. Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Τάχθηκε υπέρ της εισοδηματικής ενίσχυσης των χαμηλών στρωμάτων διαφωνώντας με το «πάγωμα» που πρότεινε ο τέως πρωθυπουργός προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση.
Διαχωριστική γραμμή τράβηξε χθες ο Σαμαράς από την οικονομική πολιτική του Καραμανλή, αλλά προειδοποίησε τον Παπανδρέου για τη «φοροεπιδρομή»......Προειδοποίηση απηύθυνε και στην κυβέρνηση Παπανδρέου ότι θα τον βρει απέναντί της, αν προχωρήσει σε «φοροεπιδρομή». Βρέθηκε στο στόχαστρό του ο Γιώργος Παπανδρέου για τη δήλωσή του ότι η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεοκοπία. «Τις πολιτικές ηγεσίες τις θέλουμε για να εμπνεύσουν ελπίδα και προοπτική» δήλωσε. «Οχι για να αφήνουν ανοιχτή την πόρτα του πανικού».
«Καλό το σφουγγάρι αλλά το λόγο να πάρουν τα στυλό» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη δήλωση που έκανε ο Α. Σαμαράς μετά τη νίκη του, ότι θα σβήσει από τον πίνακα όλα όσα ειπώθηκαν σε βάρος του στον προεκλογικό αγώνα (από το στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη). Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ραντεβού με την κυβέρνηση στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010 που θα γίνει στη Βουλή παραμονές Χριστουγέννων και στην οποία θα ξεδιπλώσει την οικονομική πολιτική του.
Παραβρέθηκαν στην ομιλία Σαμαρά οι βουλευτές Παναγιωτόπουλος, Χατζηδάκης, Μαρκόπουλος, Μιχαλολιάκος επίσης οι Κ. Παπακώστα και Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, ο πρόεδρος της Πειραιώς, Σάλλας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλ. Σακελλάρης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, αρκετοί επιχειρηματίες (Βάρδας, Μανιατάκης κ.ά.)
«Δεν πρέπει να εξαπολύσουμε φοροεπιδρομή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Α. Σαμαράς. «Γιατί υπάρχουν πολλοί -επιχειρήσεις και νοικοκυριά- που βρίσκονται ήδη στο όριο» συνέχισε. «Κι αν τους πιέσουμε κι άλλο, θα βρεθούν κάτω από το νερό. Και μια τέτοια πίεση δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα, θα φέρει περισσότερα "λουκέτα" επιχειρήσεων, θα φέρει περισσότερη ανεργία, θα φέρει κρίση ρευστότητας στην αγορά, άρα απώλεια εσόδων κ.λπ. Μια φοροεπιδρομή σήμερα μπορεί να διογκώσει τα ελλείμματα, όχι να τα περιορίσει... Αυτή είναι μια πρώτη προειδοποίηση για την κυβέρνηση. Καλό είναι αυτή την προειδοποίηση να την πάρουν πολύ σοβαρά. Οχι μόνο γιατί την εννοούμε και θα μας βρουν απέναντι. Αλλά και γιατί ο κίνδυνος που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι σοβαρός. Πολύ σοβαρός...»
Πρότεινε ελάφρυνση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τις μικρομεσαίες που είχε κάνει σημαία του στον προεκλογικό αγώνα με τις εταιρείες που βγάζουν υψηλά κέρδη. Πρότεινε να μπει στο μικροσκόπιο το κόστος που της επιβάλλει το κράτος. «Τη φορολογία της, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής "χαράτσια" που πληρώνουν...» είπε. «Ολα αυτά τα τμήματα του επιχειρηματικού κόστους τα καθορίζει το κράτος. Αρα μπορεί να τα ελαφρύνει το κράτος. Οχι μόνο για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία της κρίσης, αλλά για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές μετά την κρίση».
Για την κυβέρνηση Καραμανλή είπε ότι έκανε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ενδεικτικά ανέφερε «τις ΣΔΙΤ, το Ασφαλιστικό, την πώληση της Ολυμπιακής, το νόμο για τις ΔΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του καταναλωτή». «Ασφαλώς μένουν ακόμα να γίνουν πολλά» τόνισε. Και διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τα περί παγώματος των μισθών που πρότεινε ο Καραμανλής. «Δαπάνες με υψηλό πολλαπλασιαστή είναι εκείνες που αφορούν την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλών στρωμάτων, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης» είπε. «Διότι αυτά τα στρώματα σπεύδουν και ξοδεύουν όσα εισπράττουν. Δαπάνες με υψηλή απόδοση είναι εκείνες που αφορούν επενδύσεις ειδικά σε τομείς κρίσιμους: υποδομές, μεταφορές, ενέργεια και έρευνα. Προσοχή λοιπόν: η μείωση των δημοσίων δαπανών πρέπει να αφορά τις σπατάλες».
Για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό είπε ότι συνδυάζει «φιλελεύθερες ιδέες, πίστη στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά με κοινωνικά προτάγματα».
«Είναι ένα σύστημα ιδεών που κυριαρχούν πια παντού στην Ευρώπη» είπε. «Καιρός να επικρατήσουν και στην Ελλάδα. Για να "ξεφορτωθούμε" τις χρόνιες εμμονές μας, τις ιδεολογικές ακαμψίες μας και τις οικονομικές στρεβλώσεις μας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top