GuidePedia

0
Ασπίς Πρόνοια: Κάνει πίσω το Δημόσιο, στον αέρα οι ασφαλιμένοι
Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει την Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει ρόλο εγγυητή για τα ανοίγματα της Ασπίς Πρόνοια Σχετικά άρθρα ΑΕΓΑ, δηλώνει στη «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, χαρακτηρίζοντας ως αντικοινοτική τη σχετική ρύθμιση.
Οπως επισημαίνει ο υφυπουργός, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, όταν υπέγραφε την Απόφαση ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, γνώριζε ότι ήταν αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία, καθότι είχε σχετική ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε....
«Έχω στη διάθεσή μου όλη την αλληλογραφία που είχε ανταλλάξει το υπουργείο με την Κοινότητα πριν από τις εκλογές, από την οποία καθίσταται ξεκάθαρο ότι η Υπουργική Απόφαση είναι ανεφάρμοστη» τονίζει με έμφαση στη «Ν» ο κ. Σαχινίδης, για να προσθέσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την Κοινότητα, οπότε δεν θα εφαρμόσει τις επίμαχες διατάξεις.

«Η Ε.Ε. δεν έχει κινηθεί κατά της Ελλάδας διότι δεν ενεργοποιήθηκε η Υπουργική Απόφαση του κ. Παπαθανασίου» διευκρινίζει ο υφυπουργός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο υφυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε προ εβδομάδων με το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της Υπουργικής Απόφασης, περνώντας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει αντικοινοτικές διατάξεις.

Επόπτης της Επ.Ε.Ι.Α.

Πάντως, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο υφυπουργός έσπευσε χθες να προσθέσει ότι το υπουργείο δεν θα αφήσει στην τύχη του το πρόβλημα και κυρίως τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της, και αποκάλυψε ότι άμεσα θα τεθεί σε ισχύ Απόφαση που θα προβλέπει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος και τυπικά την εποπτεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ενώ η γενικότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένει υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», αν η κυβέρνηση επιθυμεί ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα της ασφαλιστικής αγοράς από τις αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι το υπουργείο δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει την Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Οπως είπε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως και από την Επ.Ε.Ι.Α., και η κυβέρνηση δεν θα υπεισέρθει σε ζητήματα αρμοδιοτήτων τους.

Στο μεταξύ, ο κ. Σαχινίδης συναντήθηκε προχθές, εκ νέου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, Γιώργο Πέτσα, προκειμένου να συζητήσει το φλέγον ζήτημα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Ο υφυπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνάντησης, αρκέσθηκε απλά να δηλώσει ότι ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. του ανέλυσε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, καθώς και κάποιες σκέψεις του για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος για τον οποίο, χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής επικεντρώθηκε στο θέμα της Ασπίς και στο πώς θα υποστηριχθεί στο έργο του ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, Σπύρος Γριβογιάννης.

Το χαρτοφυλάκιο Ζωής

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», τα μέλη του Δ.Σ. συζήτησαν μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα επεξεργαστεί στη συνέχεια το υπουργείο, με σκοπό την έκδοση Αποφάσεων που θα προσδιορίζουν το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου, το πως θα γίνει η αξιολόγηση και κυρίως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς, όπως ενδεχομένως και το πώς θα μεταβιβαστεί τμηματικά ή σε σύνολο όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή του.

Δέσμευση από Επ.Ε.Ι.Α.

Ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. δεσμεύθηκε στον κ. Σαχινίδη ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα υποβάλει στο υπουργείο υπόμνημα με τις προτάσεις της.

Όσο για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα ανοίγματα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, που υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πρόκειται ως φαίνεται να συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, πάντα όμως σε άμεσο χρόνο, λόγω της σοβαρότητας, όπως και της κοινωνικής διάστασης που έχει ως θέμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top