GuidePedia

0
Ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης στη χώρα μαςΠυρετό πάνω από 40, βήχα, πονοκέφαλο, συνάχι και πόνος στα κόκαλα βασανίζουν 1 στις 10 οικογένειες, όπως καταγράφεται σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Στο μεταξύ, 110 περιπτώσεις παρενεργειών από το εμβόλιο έχουν ήδη αναφερθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη εμβολιάστηκαν 155.096 άτομα.
Η αύξηση των κρουσμάτων παραμένει ραγδαία: την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 2.274 καινούργια, ανεβάζοντας τον αριθμό των δηλωμένων κρουσμάτων σε 8.463.
Παράλληλα, πυκνώνουν οι απουσίες μαθητών, κυρίως στις ηλικίες 5 - 12, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στην κεντρική Ελλάδα και έπεται η Αττική......
Την ίδια ώρα, στους 28 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ 3 άτομα εισήχθησαν στην Εντατική. Τα νέα σοβαρά κρούσματα είναι ένας 52χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, ένας διαβητικός 74 ετών και μια 37χρονη το ιστορικό της οποίας διερευνάται. Συνολικά, 31 ασθενείς έχον διασωληνωθεί, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και δύο έγκυοι.
Στο μεταξύ, ήπιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας. Από αυτές, 20 αφορούσαν την εμφάνιση πυρετού, 12 πονοκεφάλους, 6 αϋπνίες και οι υπόλοιπες αιμωδίες.
Σε μία περίπτωση καταγράφηκε παρατεταμένο τρέμουλο, σε γυναίκα ασθενή που έπασχε από νευρολογική νόσο, ωστόσο, αναμένεται το πόρισμα νευρολόγου τις επόμενες ημέρες
Ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης στη χώρα μας διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μέσα σε μία εβδομάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 36,74%, φτάνοντας τα 8.463, ενώ πολύ ανεβασμένος ήταν και ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα γρίπης που επισκέφθηκαν ιδιώτες γιατρούς. Παράλληλα, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο H1N1 προτιμά τους νέους καθώς το 50% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά ασθενείς ώς 24 χρόνων.

«Βρισκόμαστε σε ανοδική φάση του επιδημικού κύματος, με πολύ υψηλή δραστηριότητα της γρίπης» αναφέρουν ξεκάθαρα οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την ίδια εκτίμηση έκανε χθες και η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου που προέβλεψε κορύφωση του κύματος πριν από τις γιορτές και κάλεσε ξανά τους πολίτες να εμβολιαστούν. Οι αριθμοί δείχνουν πάντως ότι οι Ελληνες ξεπερνούν το φόβο τους για το εμβόλιο αφού την Τετάρτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ, με 30.127 εμβολιασμούς, ενώ σε πολλά από τα 439 εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη δημιουργηθεί λίστες αναμονής. Ωστόσο, η Επιτροπή Πανδημίας ζήτησε από τα κέντρα να μην κλείνουν ραντεβού και οι πολίτες να περιμένουν στη σειρά τους, ώστε να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι.

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εμβολίου, μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 110 περιπτώσεις. Από αυτές, οι είκοσι δύο αφορούσαν πυρετό, οι δώδεκα πονοκέφαλο, οι έξι αϋπνίες και οι υπόλοιπες εβδομήντα μουδιάσματα. Εξυπακούεται ότι (και) χθες έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία ή τμήματα σε πολλές περιοχές, όμως η Επιτροπή Πανδημίας έκρινε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν όλα τα σχολεία νωρίτερα για τις γιορτές. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη ανέβηκε χθες στους 28. Τελευταία θύματα του ιού ήταν δύο γυναίκες, 49 και 67 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και μια 47χρονη που δεν αντιμετώπιζε άλλο πρόβλημα υγείας. Και οι τρεις γυναίκες απεβίωσαν στην Εντατική όπου νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν στην ειδική γραμμή 1135 όσα προβλήματα εντοπίζουν κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top