GuidePedia

0
Υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης της ΕΕ Το δρόμο για το τελικό στάδιο επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα το Φεβρουάριο για αθέτηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης άνοιξαν σήμερα οι υπ. Οικονομικών της ΕΕ, αποφασίζοντας την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 8 της Συνθήκης της ΕΕ. Η απόφαση στηρίχθηκε πάνω στη διαπίστωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω απ’ το όριο του 3%, με βάση τις συστάσεις του Ecofin......
Εν τω μεταξύ κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ο καθορισμός χρονοδιαγραμμάτων σε 13 χώρες για τη μείωση του ελλείμματος τους στα επίπεδα που ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Νέο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα θα καθοριστεί αργότερα, πιθανότατα με την επιτάχυνση των πειθαρχικών κυρώσεων με βάση τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο ως το 2010 για τη συμμόρφωση της με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες τα χρονοδιαγράμματα είναι μεταξύ 2012 και 2015.

Μετά την ολοκλήρωση και του Ecofin, ο υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την «κατανόηση» που έδειξαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του για τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top