GuidePedia

0


Επιστολή στους Financial Times έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στο άρθρο της εφημερίδας που είχε δημοσιευτεί στις 30 Νοεμβρίου 2010

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών:
«Κύριε,
Στον τίτλο του άρθρου του Wolfgang Munchau με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου επισημαίνεται ότι «Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει δώρα από την Ευρώπη» («Greece can expect no gifts from Europe»).....
Οντως δεν περιμένουμε δώρα. Εχουμε δεσμευθεί να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της διαχείρισης των δημοσιονομικών και να προωθήσουμε την δημιουργία ενός διαφανούς οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα διέπεται από κανόνες που προάγουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της οικονομίας.

Το σημείο από το οποίο ξεκινούμε ωστόσο είναι δύσκολο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρήκε τη δημόσια οικονομία σε πολύ ασχήμη κατάσταση και, προκειμένου να αποκαταστήσει την σταθερότητα, πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Από δημοσιονομικής απόψεως, το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010 θα μειώσει το έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009, με το ήμισυ αυτής της διόρθωσης να βασίζεται σε μόνιμα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ενδεικτικός της δέσμευσής μας να μειώσουμε τα περιττά έξοδα και να διοχετεύσουμε τους πόρους σε δαπάνες οι οποίες ενισχύουν την ανάπτυξη. Για το συγκεκριμένο σκοπό περιλαμβάνει: μείωση για πρώτη φορά των βασικών δαπανών σε απόλυτους όρους, μείωση κατά 25% των κρατικών δαπανών, περιστολή των δραχυπρόθεσμων κρατικών συμβάσεων, πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010, και ακολούθως βαθμιαία μείωσή τους με την πρόσληψη ενός νέου δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Στο πλαίσιο του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος, οι δαπάνες έχουν ανακατανεμηθεί σε τομείς που ενισχύουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, καθώς επίσης και σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση.

Εχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία όσον αφορά τα στατιστικά μας στοιχεία και θα θεσπίσουμε με νόμο την ανεξαρτησία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από κάθε πολιτική παρέμβαση. Εως τα τέλη του 2009 μία έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής θα προτείνει μέτρα για την ένταξη του σχεδιασμού του προϋπολογισμού της Ελλάδας σε πολυετή ορίζοντα, συνδέοντας, για πρώτη φορά, τα κονδύλια με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Η δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη ξεκινήσει. Εως τον Απρίλιο του 2010 σκοπεύουμε να θέσουμε σε εφαρμογή αλλαγές οι οποίες θα αφορούν την μακροχρόνια διάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος και των δημοσιονομικών. Επιπλέον, η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάρτιο θα οδηγήσει στην σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ρυθμίζοντας ταυτοχρόνως το ζήτημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι σίγουρα «δεν φέρουμε δώρα», έχουμε δεσμευτεί πλήρως στο να εισάγουμε με συνέπεια και να εφαρμόσουμε τα απαραίτητα βήματα που θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και τη δημόσια οικονομία μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Υπουργός Οικονομικών, Ελλάδα»

Δημοσίευση σχολίου

 
Top