GuidePedia

0
ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την κατεύθυνση που ακολουθει η Τουρκία διεξάγεται στη γειτονική μας χώρα, καθώς τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται πολλά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η προτεραιότητας της Άγκυρας είναι πλέον η Ανατολή και όχι η Δύση. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα αυτά διαψεύδοντας μια τέτοια στροφή. «Είναι αλήθεια ότι ξεφεύγουμε από την πεπατημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε κατεύθυνση»,....
είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, ενώ στη συζήτηση αναγκάστηκε να παρέμβει μέχρι και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Κάποιοι αναρωτιούνται προς τα πού πηγαίνει η Τουρκία», είπε μιλώντας σε στελέχη τουρκικού think-tank, «και αυτό υπονοεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σύγχυση και παλεύει με τα κύματα μεσοπέλαγα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουμε.

Πηγαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση, από τον Βορρά στον Νότο και από την Ανατολή στη Δύση». Καθώς χθες πραγμα τοποιήθηκε στην Άγκυρα και δεύτερη διαδήλωση εναντίον του Ισραηλινού πρέσβη στην Τουρκία μέσα σε λίγες ημέρες, με τους διαδηλωτές να εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις βιαιότητες των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα πετώντας αυγά στον διπλωμάτη, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η σύγκρουση με το Ισραήλ είναι «μια έντονη αντιπαράθεση όπως αυτή που έχουν μεταξύ τους φίλοι, προσέχουμε όμως να μην προκαλέσουμε ζημιά στις διμερείς σχέσεις».

Ανέφερε μάλιστα ότι όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες να τον συγχαρεί για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου, τον κάλεσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι που είχε αναβάλει στο Ισραήλ.

Τα πυρηνικά όπλα
Στην ομιλία του ο Γκιουλ είπε ότι η Τουρκία θέλει να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή ενώ έθεσε ως προτεραιότητα τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Μέση Ανατολή. «Καμία χώρα της Μέσης Ανατολής δεν πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα», τόνισε. Όσον αφορά τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του προσβλέπει μόνο στην πλήρη ένταξη, καθώς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν. «Η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και η Ευρώπη θα παρακολουθεί», κατέληξε. «Κάποιοι λένε ότι η Ευρώπη είναι κουρασμένη.

Δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις η Ευρώπη αλλά η Τουρκία. Η Ευρώπη θα ελέγχει τι θα κάνουμε και θα κρίνει εάν πληρούμε τα κριτήρια».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top