GuidePedia

0
Τα μηνύματα ενότητας, αλλά και οι αιχμές προς τους «αντιπάλους» κυριάρχησαν στις ομιλίες των τριών υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.«Μετακινήθηκε» από το μεσαίο χώρο ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για νέα ιδεολογική ταυτότητα. Κάνοντας επίκληση σε πρόσωπα σύμβολα στην ιστορία της Ν. Δ, η Ντ. Μπακογιάννη επιχείρησε να προβάλει τη διαρκή και συνεχή παρουσία της στα «δύσκολα» και τα «εύκολα» της παράταξης, σε αντιδιαστολή με τον βασικό «αντίπαλό» της.....

Ενότητα, πάντως, ως βασική προϋπόθεση, για να προχωρήσει μπροστά η ΝΔ ζήτησε και ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Καραμανλής.
Με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι σύνεδροι της Ν. Δ την Ντόρα Μπακογιάννη και τις "αρχηγικές" της επισημάνσεις αναφορικά με το αύριο της Ν. Δ και την επανάκτηση της εξουσίας. Αμέσως μετά, σε θέρμη και επευφημίες, ο Αντώνης Σαμαράς έστρεψε το "βλέμμα" των συνέδρων σε ένα ιδεολογικά καθαρό κόμμα, που δεν θα συνθλίβεται μέσα στον κικεώνα του "μεσαίου χώρου". Στην "απλότητα", το λαϊκό αίσθημα και την ηθική του νεοδημοκράτη επικέντρωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής έστειλε και αυτός μήνυμα ενότητας.
Ντόρα Μπακογιάννη

Με προσωπικές και πολιτικές αναφορές στον Παύλο Μπακογιάννη αλλά και τον Κωνστατίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική της εξουσίας. "Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει τον προεκλογικό λαϊκισμό του έρχεται και τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σας υπόσχομαι ότι δεν θα χάσουμε ούτε μια μέρα. Από τις 30 Νοεμβρίου όλοι σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά ώστε σε λίγες εβδομάδες και πάλι η Νέα Δημοκρατία να είναι μια γροθιά".
Εμμέσως άφησε αιχμές για τον Α. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι η ίδια ήταν παρούσα σε όλες τις μάχες. "Με τους περισσότερους από εσάς κάναμε μαζί αυτή τη διαδρομή, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα που δεν κόπηκε ποτέ". Μίλησε για διεύρυνση της ΝΔ προς τα δεξιά και προς το κέντρο και κάλεσε τους σύνεδρους να απορρίψουν επιλογές που περιχαρακώνουν την παραταξη.
Αντώνης Σαμαράς
Έμμεσες αιχμές για τα λάθη που έγιναν, επί "καραμανλισμού" άφησε ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας την ανάγκη ιδεολογικής καθαρότητας. Στις επικλήσεις του και με στόχο να υποστηρίξει την ανάγκη της καθαρότητας του χώρου ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, επέλεξε να  προτάξει την αντιπαράθεση Ομπάμα - Κλίντον που τελικά έφερε μπροστά τον Ομπάμα, ο οποίος είχε κυρίαρχη στρατηγική του την προσέλκυση όχι του ταλαντευόμενου ψηφοφόρου αλλά πρώτα των Δημοκρατικών. "Η πολιτική αριθμητική είναι απλή" ανέφερε και συνέχισε: "Στις τελευταίες εκλογές το 50% αυτών που μας γύρισαν την πλάτη έμειναν σπίτι τους. Αυτούς οφείλουμε καταρχήν να φέρουμε πίσω. Τότε, θα κερδίσουμε και τον μετακινούμενο ψηφοφόρο. Δεν μπορεί να είναι η προτεραιότητά μας οι περιφερόμενοι όταν αδειάζουν οι δικές μας δεξαμενές. Είμαστε ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, είναι ένα και δεν χρειαζόμαστε δεύτερο" τόνισε παίρνωντας αποστάσεις από τη στρατηγική του μεσαίου χώρου.
Αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Αβέρωφ, του οποίου μάλιστα υπήρξε "εξαπτέρυγο" και άφησε αιχμές για τη Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για "κομματικά φέουδα", που έχουν ευθύνες για την ήττα.
Παναγιώτης Ψωμιάδης
"Θα ήθελα και τη δική σας ψήφο πρόεδρε" είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή. "Εγώ στα δύσκολα έβαζα πλάτες ενώ άλλοι λακίζανε σα λαγοί" είπε και κατήγγειλε "λάθος νοοτροπίες, αλαζονικές συμπεριφορές, κατάχρηση εμπιστοσύνης, αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, κακή επικοινωνιακή πολιτική". Μίλησε επίσης για "γραφικούς, ανίκανους, άκαπνους, αδιάφορους που έφεραν τη ΝΔ σε αυτή την τραγική κατάσταση".
Άφησε αιχμές και για τους συνυποψηφίους του που ήταν υπουργοί και έχουν μέρος της ευθύνης για την ήττα. "Να σταματήσει το παραμύθι έφταιγε ο άλλος λες και δεν ήταν μέλη της ίδιας κυβέρνησης, ήταν μέλη μιας άλλης κυβέρνησης άλλης χώρας" δήλωσε. Είπε "όχι" στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία. Έστειλε μήνυμα ότι "δαχτυλίδι θα κάνει δώρο μόνο στην κόρη του" ξεκαθαρίζοντας ότι "λέτε να μπήκα σε αυτή τη διαδικασία με τη σκέψη ποιον θα πλήξω ή θα ωφελήσω". Όπως τόνισε, "μπήκα για να εκφράσω τον απλό νεοδημοκράτη".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top