GuidePedia

0
Κρίσιμο για το μέλλον του ΣΕΜΠΟ το επόμενο 24ωρο που θα σφραγίσει είτε την άρση του αδιεξόδου είτε την παράταση των κινητοποιήσεων. Συνεδριάζουν αύριο ΟΜΥΛΕ και ΟΛΠ
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς το 48ωρο που ακολουθεί θα σφραγίσει είτε την άρση του αδιεξόδου είτε την παράταση των κινητοποιήσεων.
Οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ συνεδριάζουν αύριο, για ν αποφασίσουν εάν θα συνεχιστεί η απεργία που έχει «νεκρώσει» εδώ και μια εβδομάδα το εμπορικό λιμάνι......

Γι αυτό, θα πρέπει, ίσως και σήμερα, ν αναμένεται κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία προώθησης του «παγωμένου» διαλόγου με τους εργαζόμενους και από το αποτέλεσμά της θα κριθεί εν πολλοίς η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα απασχολεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και από προχθές γίνονται διαβουλεύσεις και με την κινεζική πλευρά.

Σημείο - κλειδί φαίνεται ότι θα αποτελέσει η διατήρηση του ιδιόμορφου καθεστώτος «παγώματος» της εισόδου της κινεζικής εταιρείας στο ΣΕΜΠΟ, το οποίο ζητάνε οι εργαζόμενοι να συνεχιστεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, για να γίνει διάλογος επί των εργασιακών θεμάτων σε συνδυασμό με τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στη λειτουργία του ΣΕΜΠΟ.

«Εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι για διάλογο», επαναλάμβαναν και χθες συνδικαλιστές, λέγοντας, ωστόσο, ότι «εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση στα αιτήματά μας, η απόφαση είναι για εμάς μονόδρομος». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά βρίσκονται 6.376 κοντέινερ και δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή, αφού ούτε πλοία προσεγγίζουν ούτε κοντέινερ εξαγωγής φτάνουν αυτές τις μέρες στο λιμάνι.

Από αυτά τα κοντέινερ τα 4.948 περιέχουν είδη εισαγωγής, τα 603 είναι προς εξαγωγή, τα 690 προορίζονται για διαμετακόμιση και τα 135 είναι ψυγεία. Ωστόσο και οι επαγγελματικοί φορείς αποφάσισαν να αναμένουν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου πριν προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες.

«Θα καταθέσουμε τη Δευτέρα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον τελικά αποφασιστεί η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Θα στραφούμε εναντίον όσων ευθύνονται για την κατάσταση του λιμανιού», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασιμάτης, διευκρινίζοντας ότι η αίτηση θα είναι της Ενωσης και των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά.

Την αντίθεσή του σε δικαστική προσφυγή εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, αναφέροντας πως θα συμμετάσχει σε εξωδικαστικές διαδικασίες για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση θέτοντας τη συμμετοχή του στη διάθεση του υπουργείου και του νέου προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη.

Ωστόσο, αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Πειραιά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Η αίτηση θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top