GuidePedia

0

Η Άγκυρα ξαναγράφει τους κανόνες του παιχνιδιού εξουσίας στη Μέση Ανατολή.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κίνηση της Αμερικής να καταστρέψει το Ιράκ άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων στονΚόλπο, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη του Ιράν ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης, ικανής να προκαλέσε την κυριαρχία των σουνιτικών αραβικών κρατών και να αποτελέσει απειλή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τις ΗΠΑ.
Oπόλεμος στο Ιράκ είχε μια άλλη πολύ σοβαρή επίπτωση. Ενθάρρυνε.....
την Τουρκία να υψώσει ανάστημα στην Ουάσιγκτον και να αναδειχθεί ως ένας ισχυρός ανεξάρτητος παίκτης στην καρδιά μιας τεράστιας περιοχής που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως τα Βαλκάνια και από τον Καύκασο έως την Κεντρική Ασία.

Οι Τούρκοι αρέσκονται να λένε ότι το Ιράν και το Ισραήλ είναι δυνάμεις που προκαλούν ανησυχία και φόβο με τον επεκτατισμό τους και την αμφισβήτηση των υπαρχουσών δομών εξουσίας, ενώ η Τουρκία αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, που έχει στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της με διπλωματία και όχι με βία. Επίσης, δημιουργεί οικονομικούς δεσμούς με τους γείτονές της και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Δεν έχει διστάσει βέβαια να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα τους αντάρτες του ΡΚΚ, του κινήματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων, όμως πρόσφατα πρόσφερε αμνηστία στους αντάρτες αυτούς. Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει σημαντικές επιτυχίες, έχει γίνει δημοφιλής στον αραβικό κόσμο και πιέζει για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. Η δυναμική και πολυσχιδής εξωτερική πολιτική της άρχισε να διαμορφώνεται με την άνοδο στην εξουσία το 2002 του ΑΚΡ, του κόμματος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θεωρείται ότι δημιούργησε το θεωρητικό πλαίσιο της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πριν ακόμα γίνει υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα κατεύθυνση
Δύο ταξίδια τον Οκτώβριο δείχνουν προς τη νέα κατεύθυνση. Ο Ερντογάν με εννέα υπουργούς και ένα αεροπλάνο γεμάτο επιχειρηματίες πήγε στη Βαγδάτη και έκλεισε 48 συμφωνίες σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, ασφάλειας, περιβάλλοντος κ.λπ.

Την ίδια ώρα ο Νταβούτογλου ήταν στη Συρία, με την κυβέρνηση της οποίας συμφώνησε να καταργηθούν οι βίζες για τους πολίτες τους. Λίγο αργότερα η Τουρκία αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αρμενία και να ανοίξει τα σύνορα, παρά τις αντιρρήσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top