GuidePedia

0
Μαρία Βασιλάκου.   «Είναι πολύ σημαντική η  συμμετοχή στελεχών του  κόμματος σε  κυβερνήσεις γιατί αυτό  που έχει σημασία είναι  να δουν οι πολίτες τη  διαφορά στην πράξη.  Να τους πείσουμε ότι  είμαστε σε θέση να  αναλάβουμε ευθύνες και  να δώσουμε λύσεις κι  όχι μόνο να μιλάμε γι΄  αυτά». Παρόλα αυτά ο  επικεφαλής του  κόμματος κ.  Χρυσόγελος δηλώνει ότι  δεν θα μπορούσε να  υπάρξει συνεργασία  χωρίς προγραμματική  συμφωνία  Μαλλιά- κουβάρια έγιναν οι Οικολόγοι Πράσινοι εξαιτίας της άρνησής τους στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβουν θέση στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στελέχη τους, είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακά, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια επειδή- όπως αναφέρουν- μία κλειστή ομάδα στελεχών αποφάσισε εν κρυπτώ να αρνηθεί την πρόταση που έγινε στη Μαρία Βασιλάκου χωρίς να δοθεί η δυνατότητα της διαβούλευσης......


Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με ένα τηλεφώνημαφάρσα από ραδιοφωνική εκπομπή προς τους Οικολόγους Πράσινους για πρόταση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο εκπρόσωπος του κόμματος απάντησε αρνητικά χωρίς πολλές περιστροφές. Πάντως, ο επικεφαλής του κόμματος κ. Χρυσόγελος δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία χωρίς προγραμματική συμφωνία. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στα περί «εν κρυπτώ αποφάσεων». «Έχω έτοιμο σχέδιο»
Η Μαρία Βασιλάκου, αντιπρόεδρος των Πράσινων της Αυστρίας (που ήταν στο ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων), μιλώντας στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι δέχτηκε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού την Τρίτη, όταν ήταν στη Βιέννη. Μετέφερε την πρόταση Παπανδρέου στην Αθήνα και η απάντηση ήταν αρνητική. Υπογραμμίζει ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος σε κυβερνήσεις «γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να δουν οι πολίτες τη διαφορά στην πράξη. Να τους πείσουμε ότι είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ευθύνες και να δώσουμε λύσεις κι όχι μόνο να μιλάμε γι΄ αυτά. Προσωπικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάσωση των δασών και μπορώ να το εφαρμόσω αύριο. Όμως, όταν καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση, χρειάζεται να συμφωνήσεις στο πλαίσιο. Κανένα σχέδιο για τα δάση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συμφωνηθεί ένα πλαίσιο δράσης κι αυτό ισχύει λίγο πολύ για όλα τα θέμα. Μιλώντας συγκεκριμένα για την τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θέλω να πω ότι εκτιμώ και σέβομαι τις προσπάθειες που κάνει για να φέρει το περιβάλλον στο επίκεντρο, αλλά το κόμμα στο οποίο ανήκω αρνήθηκε τη συμμετοχή μας κι εγώ ανήκω σ΄ αυτό, δεν αιωρούμαι στο πολιτικό σκηνικό». Υπήρχαν συζητήσεις
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στην κ. Βασιλάκου φαίνεται πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τόσο πριν από τις ευρωεκλογές όσο και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στελέχη των Ελλήνων Πράσινων και του ΠΑΣΟΚ συζητούσαν το ενδεχόμενο σύγκλισης. Εντύπωση όμως και απορία προκάλεσε το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης μεμονωμένα στελέχη του κόμματος- ο Ν. Χρυσόγελος, ο Μ. Τρεμόπουλος και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο συντονιστής της Γραμματείας Μιχ. Πετράκος- γνώριζαν για αυτές τις συζητήσεις και πολύ περισσότερο για την πρόταση στην κ. Βασιλάκου. Πολλοί δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους. «Στην πολιτική πρέπει κανείς άλλοτε να προσέχει κι άλλοτε να τολμάει. Στη συγκεκριμένη περίοδο δεν έγινε τίποτα από τα δύο», τονίζει με νόημα ο πρώην συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Δραγούμης.

Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Α΄ Αθηνών Κώστας Διάκος υπογραμμίζει ότι «ορθώς το κόμμα μας απέρριψε την πρόταση διότι προϋποθέτει μια μίνιμουμ συμφωνία σε κάποια θέματα, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα και να μην τηρήσουμε αρνητική στάση σε συνεργασίες γενικότερα». Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος επίσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς, αλλά και την άρνηση προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να έπρεπε να δεχτούμε, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να το εξετάσουμε».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top