GuidePedia

0

Γ. Καμίνης. Ο Συνήγορος του Πολίτη πιστεύει πως η προχθεσινή του παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ευεργετική επίδραση στη Δημόσια Διοίκηση μετά και την προτροπή του προς τους υπουργούς να αξιοποιήσουν τα στελέχη της και να μην περιοριστούν στους μετακλητούς υπαλλήλους Γ. Καμίνης. Ο Συνήγορος του Πολίτη πιστεύει πως η προχθεσινή του παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ευεργετική επίδραση στη Δημόσια Διοίκηση μετά και την προτροπή του προς τους υπουργούς να αξιοποιήσουν τα στελέχη της και να μην περιοριστούν στους μετακλητούς υπαλλήλους
«Έλα να μιλήσεις στους υπουργούς, γιατί θέλω να υπάρξει κανονική και μόνιμη συνεργασία». .....
Αυτή την πρόσκληση δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης από τον Πρωθυπουργό, όταν πριν καν ακόμη ορκιστεί τούτηλεφώνησε την περασμένη Δευτέρα για να του ζητήσει να παραστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Δεν το περίμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί. Συνήθως, πρόκειται για τελετουργική συγκέντρωση της κυβέρνησης κυρίως για τις κάμερες» ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Αυτή τη φορά όμως είχε ένα επιπλέον στοιχείο πολλαπλά σημαντικό: Πρώτον, έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης για διαφάνεια, δεδομένου ότι ο θεσμός του Συνηγόρου είναι κατ΄ εξοχήν θεσμός διαφάνειας. Δεύτερον, ήταν ένα μήνυμα του Πρωθυπουργού να συνεργαστούν μαζί μας οι υπουργοί».

Παράλληλα, «αποτέλεσε ένα έμμεσο μήνυμα για τη Δημόσια Διοίκηση». Και αυτό γιατί πεποίθηση του κ. Καμίνη είναι πως η προχθεσινή του παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ευεργετική επίδραση στη Δημόσια Διοίκηση μετά και την προτροπή του προς τους υπουργούς να αξιοποιήσουν τα στελέχη της και να μην περιοριστούν στους μετακλητούς υπαλλήλους.

Πέρα από τη «συμβολική αναγνώριση που είναι σημαντική», ο Συνήγορος εκτιμά πως θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ανταπόκριση από τους υπουργούς για στενότερη συνεργασία προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα του Δημοσίου. «Ετοιμάζουμε να στείλουμε κείμενα με τις εκκρεμότητες ανά υπουργείο» ανέφερε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τεράστια ζητήματα όπως η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και τα ασφαλιστικά ταμεία που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Όσον αφορά ενδεχόμενη παρουσία του και σε επόμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καμίνης εκτιμά πως δεν θα ήταν σκόπιμο. «Δεν είναι ο ρόλος μας να συσκεπτόμαστε με το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Συνήγορος πρέπει να συνεργάζεται με τη Δημόσια Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων» σχολίασε.
Οι αλλαγές
Απαντώντας στο κατά πόσον οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα οδηγήσουν και σε εξορθολογισμό της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Καμίνης υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Εκπέμπουν ένα ισχυρό μήνυμα οι αλλαγές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες και πώς θα λειτουργούν οι συναρμοδιότητες».

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Συνήγορος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του να ανοίξει το θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος. «Είναι ένα θέμα που έχει πολλές όψεις και διοικητικής οργάνωσης, αλλά και δικαιωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική πραγματικότητα» υποστήριξε και εκτίμησε πως παρ΄ ότι το ζήτημα των μεταναστών υποχώρησε για ένα διάστημα, θα επανακάμψει δριμύτερο.


Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΕΚΤΙΜΑ
ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τους υπουργούς για στενότερη συνεργασία ώστε να λυθούν τα προβλήματα του Δημοσίου

Με μία κίνηση ο Συνήγορος θα βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη

ΤΕΛΟΣ στην ταλαιπωρία των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο μπορεί να δώσει ο Συνήγορος του Πολίτη. Αρκεί μία απλή αίτηση- αναφορά στην οποία θα περιγράφουν το πρόβλημα με κάποια δημόσια υπηρεσία και η ανεξάρτητη Αρχή θα αναλαμβάνει να διαμεσολαβήσει προκειμένου να επιλυθεί. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ο πολίτης πληροφορήθηκε την τελευταία πράξη ή παράλειψη της Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την υπόθεσή του, καθώς και να μην εκκρεμεί για το ίδιο θέμα δικαστική διαδικασία. Στην αρμοδιότητα του Συνηγόρου εμπίπτουν όλες οι υποθέσεις σχετικά με υπηρεσίες του Δημοσίου, των δήμων και νομαρχιών, των ΝΠΔΔ, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας καθώς και των ΝΠΙΔ και των δημοσίων και δημοτικών επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο ή στις οποίες είναι μέτοχος. Ειδικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, ο Συνήγορος του Πολίτη, που είναι και Συνήγορος του Παιδιού, είναι αρμόδιος να μεσολαβήσει και για θέματα που σχετίζονται με ιδιώτες καθώς και φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Η αίτηση υποβάλλεται είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικώς στα γραφεία του Συνηγόρου (Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα), ενώ είναι δυνατή και η αποστολή της με φαξ (στο 210-7292.129). Στην αίτηση, εκτός από τα στοιχεία του πολίτη, χρειάζεται να γίνει συνοπτική περιγραφή του προβλήματος, να αναφέρεται σαφώς ποια είναι η εμπλεκόμενη υπηρεσία, οι ενέργειες που έχουν προηγηθεί και το αποτέλεσμα αυτών, ενώ μπορούν να συνυποβληθούν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ή πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διερεύνηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top