Δύο απανωτά... ντιρέκτ ετοιμάζεται να ρίξει σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στη Σελήνη η ΝΑSΑ υπόσχεται μάλιστα σε ολόκληρο τον κόσμο, καλές (διαδικτυακές) θέσεις ώστε να απολαύσει το θέαμα! Στόχος της ιστορικής αποστολής, να διαπιστωθεί αν υπάρχει νερό ή πάγος στο σεληνιακό υπέδαφος.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: ο δορυφόρος «LCRΟSS» εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο,.....μαζί με ένα διαστημόπλοιο τροχιάς που χαρτογραφεί επί του παρόντος την επιφάνεια της Σελήνης, αναζητώντας τοποθεσίες κατάλληλες για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ 14.31- 14.35 ώρα Ελλάδας, θα ολοκληρώσει την αποστολή του... αυτοκτονώντας για το καλό της ανθρωπότητας. Έχοντας ήδη χωριστεί, 10 ώρες πριν, εις τα εξ ων συνετέθη, στον πύραυλο «Centaur» («Κένταυρο») και στο όχημα «Shepherding», θα συντριβεί με ταχύτητα 9.000 χιλιομέτρων την ώρα (επταπλάσια και πλέον της ταχύτητας του ήχου) σε έναν μόνιμα σκιασμένο κρατήρα, τον Cabeus, κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης.
Πρώτα, στις 14.31 ακριβώς, θα συντριβεί ο «Κένταυρος» σηκώνοντας μια στήλη από σκόνης και βράχων ύψους έως και 10 χιλιομέτρων. Το «Shepherding» που θα ακολουθεί κατά πόδας, θα μεταδώσει στη Γη ζωντανά την πρόσκρουση του «Κενταύρου» και τα παρεπόμενά της. Θα ψάξει γρήγορα για ίχνη νερού ή πάγου, πετώντας μέσα από το σύννεφο της σκόνης και θα πέσει με τη σειρά του στο ίδιο σημείο τέσσερα λεπτά αργότερα. Από τα δύο απανωτά χτυπήματα θα απελευθερωθεί ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 τόνο ΤΝΤ και θα εκτιναχθούν περίπου 500 μετρικοί τόνοι βράχων και σκόνης, δημιουργώντας έναν νέο κρατήρα, με μέγεθος όσο το ήμισυ μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Μη στενοχωριέστε όμως για τη Σελήνη: τέσσερις φορές τον μήνα δέχεται παρόμοιες «γροθιές» από διαστημικούς βράχους. Και επιπλέον, ο σκοπός της αποστολής είναι ιερός: οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι κάτω από τον κρατήρα Cabeus υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κρύβεται νερό ή πάγος που θα απελευθερωθεί μέσω της πρόσκρουσης.
Τα τηλεσκόπια
Όπως οι επιστήμονες επισήμαιναν μάλιστα χθες, μέσα σε μια ώρα από την πρόσκρουση θα γνωρίζουν, καθώς όλα τα μεγάλα τηλεσκόπια θα είναι στραμμένα στη Σελήνη. Όσοι βρίσκονται στις Δυτικές ΗΠΑ μπορεί να καταφέρουν κάτι να δουν και μέσω ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων- στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό, καθώς θα είναι ακόμα μέρα. Όμως στην ιστοσελίδα της NASA μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πάντα live.
Δημοσίευση σχολίου