GuidePedia

0

Την απίστευτη ιστορία του 92χρονου Μιχρί Μπελλί διηγείται το ντοκιμαντέρ του Φώτη Λαμπρινού ''Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος'', που συμμετέχει στο κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αττάλεια. Ένας Τούρκος που μισούσε τους Έλληνες κατέληξε να πολεμά ως εθελοντής του Δημοκρατικού Στρατού στον εμφύλιο....


Ο Μιχρί Μπελλί μισούσε τους Έλληνες μετά τον πόλεμο του 1919-1922. Η ζωή όμως παίζει περίεργα παιχνίδια...

Η οικονομική κρίση του 1929 τον βρίσκει στις ΗΠΑ, όπου έχει πάει για να σπουδάσει. Γρήγορα εξελίσσεται σε δραστήριο μέλος του αμερικανικού κομμουνιστικού κόμματος, για να καταλήξει το 1947 εθελοντής στις γραμμές του «Δημοκρατικού Στρατού» και να πολεμήσει στον ελληνικό εμφύλιο, μέχρι την ήττα (1949) στο πλευρό των Ελλήνων ανταρτών.

Σε ηλικία 92 χρόνων, επιστρέφει στην Ελλάδα και στα βουνά της Ροδόπης για να ξαναδεί τα μέρη που πολέμησε, αλλά και για να συναντήσει, ίσως, κάποιους από τους παλαιούς του συντρόφους, αυτούς που του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Καπετάν Κεμάλ».

Το ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του...εθνικού (τουρκικού) προγράμματος στο Διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αττάλεια (10-17 Οκτωβρίου), κάνοντας τον σκηνοθέτη Φώτη Λαμπρινό να αναφωνήσει... «Με έκαναν...Τούρκο»!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top