GuidePedia

0

Κενές περιεχομένου αποδείχθηκαν οι δεσμεύσεις του τέως υπουργού Οικονομίας για πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων της Ασπίς και τώρα ο διάδοχός του, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλείται να πληρώσει το λογαριασμό! Την ίδια ώρα, άλλες τρεις ασφαλιστικές φέρονται να αντιμετωπίζουν σημαντικά ανοίγματα.....


Από τις 30 Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι των κλάδων ζωής και υγείας της Ασπίς Πρόνοια, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Παπαθανασίου μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, που είχε καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, τονιζόταν μεταξύ άλλων, ότι «οι κάτοχοι συμβολαίων υγείας καλύπτονται στο ακέραιο όπως και πριν για τη νοσοκομειακή περίθαλψή τους και τις εργαστηριακές εξετάσεις». Σημειωνόταν, μάλιστα, ότι «η εταιρία εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τη διαχείριση του διορισθέντος Επόπτη κ. Σπύρου Γριβογιάννη και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται από την Τετάρτη 30-9-2009 στην εταιρία για την εξυπηρέτησή τους».

Ωστόσο, αυτή η εικόνα ομαλότητας έχει «σβήσει», καθώς πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Επόπτης αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες και έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρόβλημα είναι, ότι πέραν των ακινήτων, που είναι δύσκολο να ρευστοποιηθούν άμεσα, η Ασπίς δεν διαθέτει επαρκή ρευστά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν τις πιο άμεσες ανάγκες κάλυψης ιατροφαρμακευτικών δαπανών, ενώ στην εταιρεία διαπιστώνεται απερίγραπτο οργανωτικό χάος, που απαγορεύει κάθε σκέψη για στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία της. Όσοι επιχειρούν να έλθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία βρίσκουν μια «νεκρή» γραμμή και η ανασφάλεια των 150.000 ασφαλισμένων «χτύπησε κόκκινο».

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει τον Επόπτη, αφού η Ασπίς Πρόνοια σημείωνε στις οικονομικές καταστάσεις του α' εξαμήνου, ότι είχε υποχρεωθεί να αντλήσει ρευστότητα από τη Ασπίς Ζημιών, της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις της.

Προφανώς, λοιπόν, τα ταμεία του κλάδου ζωής και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης δεν ήταν απλώς άδεια, αλλά στο «μείον» και αυτό ήταν γνωστό στην ΕΠΕΙΑ και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, που ενόψει των εκλογών προτίμησε να παίξει ένα άσχημο παιχνίδι παραπλάνησης των ασφαλισμένων, με καθησυχαστικές ανακοινώσεις που φαίνεται σήμερα ότι βρίσκονταν εκτός τόπου και χρόνου.

Τη λύση στο γρίφο καλείται να δώσει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο κ. Γριβογιάννης έχει διαμηνύσει ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ένα πρώτο νομικό ερώτημα, όμως, που μένει να απαντηθεί αφορά το τι ακριβώς καλύπτει η κρατική εγγύηση στα συμβόλαια ζωής αφερέγγυων ασφαλιστικών εταιρειών, την οποία προέβλεπε η σχετική καλοκαιρινή τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου έχουν επισημάνει, ότι η τροπολογία έκανε λόγο μόνο για τον κλάδο ζωής και με μεταγενέστερες δηλώσεις της η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υιοθέτησε την ερμηνεία, ότι αυτή η διατύπωση καλύπτει και τα προγράμματα υγείας. Ωστόσο, όπως σωστά επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, σε όλο τον κόσμο τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης υπάγονται στον κλάδο ζημιών. Συνεπώς, προς άρση κάθε παρεξήγησης, η κυβέρνηση θα όφειλε να είχε ρητά περιλάβει στην τροπολογία και τα συμβόλαια υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να εξυπηρετεί οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της η Ασπίς Πρόνοια δεν υπάρχει σήμερα άλλη λύση, πλην της άμεσης εκταμίευσης αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει να αντιμετωπίσει και τα αυξημένα πέρα από κάθε δυσμενή πρόβλεψη δημοσιονομικά ελλείμματα. Η συνολική «τρύπα» της εταιρείας, με τις πρώτες πρόχειρες αναλογιστικές εκτιμήσεις, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα στην ασφαλιστική αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία και για τις δυσκολίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν άλλες τρεις μικρότερες εταιρείες, κυρίως στον κλάδο ζημιών. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι και στις τρεις περιπτώσεις θα ζητηθεί από τις διοικήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top