GuidePedia

0
Οι εκλογές προκηρύχτηκαν η χώρα είναι στην αρχή μιας νέας προεκλογικής πορείας στο τέλος της οποίας θα προκύψει κατά τις δημοσκοπήσεις μια νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι μια σειρά από σημαντικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μπήκαν στο «χρονοντούλαπο».
Μέτρα τόνωσης της αγοράς διευκόλυνσης του εμπορίου αλλά μακρόπνοα για την αλλαγή της καθημερινότητας του πολίτη.
Είναι προφανές ότι στον «αέρα», λόγω της πρόωρης προκήρυξης των εκλογών, στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται μέτρα που προέρχονταν από τις πρωτοβουλίες των υπουργείων Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ.
Κατά πάσα πιθανότητα στα συρτάρια μένουν εκτός από την πολυαναμενόμενη απόσυρση των παλαιών Ι.Χ., και τα μεγάλα έργα που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ τα δύο πρόσφατα μέτρα που είχαν στόχο να περιορίσουν τα προβλήματα στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας....
Η αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη ιδιωτών η φυσικών προσώπων μέχρι 200.000 ευρώ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και. η αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση (η οποία μένει πλέον μετέωρη λόγω των εκλογών), προβλέπεται, κατά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ, η πληρωμή ενός σημαντικού ποσοστού της οφειλής (30%) ταυτόχρονα και η εξόφληση του υπολοίπου σε δύο (2) μηνιαίες δόσεις.

Πρόβλημα υπάρχει και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία, παρότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ εμποδίζει την έναρξη της εφαρμογής της ρύθμισης. Επίσης, άγνωστη παραμένει και η τύχη του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, για τις 22 Δεκεμβρίου, για την κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης, η οποία πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής, συνολικού μήκους 71,6 χλμ. και προϋπολογισμού περίπου 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και του άλλου για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.
Σε εκκρεμότητα είναι επίσης και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, ενώ στον «αέρα» βρίσκεται και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, το οποίο δόθηκε προ ημερών εν μέσω αντιδράσεων σε διαβούλευση και χρειάζεται υπουργική απόφαση για να τεθεί σε εφαρμογή.
Παραπέμπεται επίσης στις ελληνικές καλένδες και η θεσμοθέτηση της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού που βρίσκεται στη φάση κατάρτισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πρόβλημα υπάρχει και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία, παρότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ εμποδίζει την έναρξη της εφαρμογής της ρύθμισης.
Μετατάξεις Ο.Α.: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα των μετατάξεων των εργαζομένων της παλαιάς Ο.Α. στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τη μεταφορά εργαζομένων, εξαγγέλλοντας ότι έχουν εντοπιστεί 14.317 θέσεις (3.862 στο ΥΜΕ και φορείς που εποπτεύονται από το ΥΜΕ και 10.455 σε άλλα υπουργεία και φορείς).
Επίσης, «παγώνει» το θέμα της μισθωτής εφεδρείας στον ΟΣΕ, ενώ χάνονται κοινοτικά κονδύλια, εάν δεν επαναδημοπρατηθεί άμεσα το έργο κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top