GuidePedia

0
Ανησυχία. του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και η εξαγγελία των πρόωρων εκλογών .
Εκπρόσωποι από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) δηλώνουν ότι δεν περίμεναν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ότι περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις των κομμάτων.
Υπάρχουν, άλλοι που θεωρούν ότι η προσφυγή στις κάλπες αποτρέπει το ενδεχόμενο παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου μέχρι τον Μάρτιο του 2010. Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε τη χαριστική βολή στην οικονομία.
Όμως, δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν την πιθανότητα μη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και μια νέα εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο, όταν όλοι προβλέπουν ότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκαψαν το όποιο «λίπος» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τραπεζιτών.... σύμφωνα με τις οποίες οι εκλογές ήρθαν σε μια χρονική στιγμή που απαιτούνταν πολιτική σταθερότητα και συναίνεση ώστε η εθνική οικονομία να ορθοποδήσει.
Η χρηματιστηριακή αγορά μίλησε και έστειλε ένα σαφές μήνυμα με τη μεγάλη διόρθωση της Πέμπτης. Οι επενδυτές δεν επιθυμούν αβεβαιότητα, διαβλέπουν ότι αν η πολιτική κατάσταση παραμείνει ρευστή και θολή, προφανώς το χρηματιστήριο θα εξέλθει ζημιωμένο πολλαπλά. Ειδικά στην περίπτωση που την 4η Οκτωβρίου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η γενική εκτίμηση του επιχειρηματικού κόσμου είναι, πάντως, ότι οι εκλογές μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για ουσιαστικότερη συζήτηση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η οικονομία και οι επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ΣΕΒ έχει τονιστεί επανειλημμένα πως η σημερινή κρίση είναι βαθιά και προβλέπεται μακρά. «Η χώρα χρειάζεται πολιτικό εθνικό ορίζοντα και όχι μικροπολιτική ατζέντα - κάτι που, προφανώς, αφορά όλους ανεξαιρέτως τους φορείς ευθύνης. Η κοινωνία εύλογα ανησυχεί και κινητοποιείται, ενόψει των υπαρκτών αλλά και των διαφαινόμενων συνεπειών της κρίσης. Θα ήταν ωστόσο δραματικό αν επικρατούσε μεταξύ των κοινωνικών ομάδων το δόγμα ‘ο σώζων εαυτόν σωθήτω’ και όχι η αντίληψη ότι θα σωθούμε -ή θα χαθούμε όλοι μαζί.

Η χώρα μας, εξάλλου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης διότι τα δημοσιονομικά περιορίζουν τις επιλογές της στη λήψη μέτρων». Η διοίκηση του Συνδέσμου έχει υποστηρίξει ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει βαθιές τομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μακράς πνοής. Αν μείνουμε στα ημίμετρα και στις περιστασιακές πολιτικές, την ελληνική οικονομία και κοινωνία απειλεί το φάσμα της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής μόνιμης ανεργίας, της οριστικής διεθνούς περιθωριοποίησης.

Για τον λόγο αυτό οι παροχές που δίνονται είτε περιστασιακά, είτε υπό το κράτος εκβιασμού ως κατασταλτικό φάρμακο στις επιμέρους κοινωνικές διεκδικήσεις, χωρίς προηγούμενη ιεράρχηση των αναγκών και των στόχων, χωρίς να εντάσσονται σ’ ένα σαφές και συνεπές σχέδιο, θα καταστούν μπούμερανγκ για το κοινωνικό σύνολο και το κοινό μας μέλλον. Οι σημερινές περιστάσεις υπαγορεύουν ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής με άμεσα μέτρα κοινωνικής στήριξης και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ Ευριπίδης Ευλογημένος, σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές επεσήμανε την ανάγκη της ύπαρξης υπεύθυνης πολιτικής τοποθέτησης από την πλευρά των κομμάτων και όχι απλά προεκλογικό μοίρασμα χρήματος στους ψηφοφόρους. Παράλληλα εξέφρασε τον φόβο ότι τα προεκλογικά συνθήματα των τελευταίων ημερών παραπέμπουν στην περίοδο των αρχών της δεκαετίας του ‘80, εποχή κατά την οποία η σημερινή αντιπολίτευση οδήγησε το εξωτερικό χρέος από το 30% στο 80% του ΑΕΠ σε διάστημα μιας τετραετίας.

Σχολιάζοντας την πλευρά της ΝΔ ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε πως η κυβέρνηση απέτυχε να προχωρήσει στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος σε μια περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προσαρμογής στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον και όχι από βήματα προς τα πίσω. «Άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει διακομματική συναίνεση για τα θέματα τουρισμού», δηλώνει στην «Ι» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης. «Αν πρόκειται απλώς να έχουμε μια αλλαγή προσώπων, τότε ειδικά στην σημερινή κρίση που περνάει ο κλάδος, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Επίσης και τα δύο κόμματα, που θα διεκδικήσουν την εξουσία, θα πρέπει να κατανοήσουν την ανάγκη θέσπισης της θέσης του μόνιμου γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με πενταετή θητεία». Προεκλογική πολιτική συναίνεση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων στα κυρίαρχα θέματα της οικονομίας ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θόδωρος Βάρδας, ο οποίος τονίζει πως «η συνεχής εκλογολογία, αλλά και οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις δεν βοηθούν την οικονομία ιδίως τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσα μιας μεγάλης διεθνούς και εσωτερικής οικονομικής κρίσης». Εκτιμά πως η εκλογολογία δεν θα σταματήσει αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο.

Για οριστικό τέλος μιας ανώφελης εκλογολογίας που αποπροσανατολίζει, απογοητεύει και βλάπτει το σύνολο της κοινωνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) Γιώργος Κασιμάτης και τόνισε την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της χώρας εκτιμώντας πως είναι αναστρέψιμη, ακόμη και βραχυπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι: «Θα αρθούν αμέσως οι σημερινές πολιτικές αβεβαιότητες που αναστέλλουν κάθε νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η χώρα θα αποκτήσει ένα ορθολογικό, συνεκτικό και ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Και θα εδραιωθεί ένα κλίμα καλόπιστου και δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις παραγωγικές τάξεις της χώρας (επιχειρηματίες και εργαζομένους), με στόχο τη δίκαιη και χωρίς αιφνιδιασμούς, κατανομή των αναγκαίων θυσιών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top