GuidePedia

0
Με λίγες συναινέσεις έληξε σήμερα η διακομματική σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση, που έλαβε χώρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο με εννέα σημεία, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.
Τα σημεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, η αξιοποίηση πληροφοριών για τους διακινητές και τη μαζική ροή στα πλαίσια διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, η αξιοποίηση δυνατοτήτων και πόρων μέσω του Frontex για τον έλεγχο των συνόρων, οι συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών, επικοινωνιακή καμπάνια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις χώρες προέλευσης, η δημιουργία νέων χώρων κράτησης των προς απέλαση μη νομίμων μεταναστών, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, δήλωσε ότι η δημιουργία κέντρων υποδοχής, όπως την σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι πρόταση που πείθει ότι θα αντιμετωπίσει τον όγκο της λαθρομετανάστευσης που δέχεται η χώρα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Θόδωρος Δρίτσας μίλησε για μία "προσπάθειας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη σιωπή και την ανοχή των πολιτικών κομμάτων".....

Μετά τη σύσκεψη, ωστόσο ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μας αν και - όπως είπε -δεν συμφώνησαν σε όλα οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Όπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης η βασική ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό, όπως είπε, θα το δείξει η ιστορία. Και μετά από κάποιους μήνες θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων.
Όπως είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης συμφώνησαν και σε κάποια πράγματα και αυτό είναι σημαντικό, όπως στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να μειωθεί η εισροή μη νομίμων μεταναστών ιδιαίτερα από τα ανατολικά σύνορα με πιέσεις προς την Τουρκία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.

Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη νόμιμοι μετανάστες για να δεχθούν την επανεισδοχή τους. Και τέλος, ότι η προσπάθεια και η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών προς τους μετανάστες πρέπει να κινείται στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό της προσωπικότητας.
Τέλος ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να επαναληφθούν και σε αυτό συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top