GuidePedia

0
Νέους δρόμους στις προμήθειες του δημοσίου «άνοιξε» η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) την Παρασκευή 26 Ιουνίου με την προκήρυξη ανοικτού διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την «Προμήθεια Συστημάτων Καθοδήγησης SPICE 1000 και SPICE 2000 για χρήση από τα Α/Φ F-16 της ΠΑ».
Η προμήθεια αφορά 100 συστήματα για βόμβες των 2.000 λιβρών και 300 συστήματα για βόμβες των 1.000 λιβρών, και συναφούς υποστήριξης για χρήση από τα Α/Φ F-16 της ΠΑ (πιστοποίηση-ενσωμάτωση, επιχειρησιακός εξοπλισμός υποστήριξης, εκπαίδευση, ανταλλακτικά για τα πρώτα δύο έτη, βιβλιογραφία και τεχνική βοήθεια. Συστήματα SPICE 1000 επί αεροσκάφους F-16.
Προς τι όμως το παράδοξο;
Μα πολύ απλά το γεγονός ότι το SPICE 1000 και SPICE 2000 είναι εμπορική ονομασία συγκεκριμένου προϊόντος της ισραηλινής κρατικής εταιρίας Rafael. Με άλλα λόγια προκηρύσσεται ένας ανοικτός διεθνής διαγωνισμός για ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ καθορισμένο προϊόν που με αυτή την ονομασία είναι αδύνατο άλλος προμηθευτής να το παράξει και συνεπώς να το προσφέρει! Άρα η προμήθεια του από τη Rafael είναι μονόδρομος.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος υλοποίησης του διαγωνισμού. Μία μέθοδος η οποία κυριολεκτικά «φωτογραφίζει» τον υποψήφιο ανάδοχο ή όπως λέγεται στην καθομιλούμενη «στήνει» τον διαγωνισμό.
Άραγε η προμήθεια δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας; Όπου την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος εγγυάται το ισραηλινό δημόσιο;
Ή μήπως έχουν βάση οι φήμες ότι ουσιαστικά ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για ...να κηρυχθεί ...άγονος!
Για το τελευταίο θα χρειαστεί να περιμένουμε 52 ημέρες, μέχρι τις 25 Αυγούστου 2009, όταν και θα διενεργηθεί.
Δεν μπορούμε όμως παρά να επισημάνουμε ότι στις ατέλειες και δυσλειτουργίες του νόμου περί αμυντικών προμηθειών προστίθεται και η...ευρηματικότητα των υπευθύνων!
Οπωσδήποτε κρίνουμε ότι με το θέμα θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν, έχει δείξει διάθεση αποκατάστασης των στρεβλών καταστάσεων που κυριαρχούν μέσα στην υπηρεσία του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top