GuidePedia

0


O Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μεταφέρει πληροφορίες και κλίμα από τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον να διατηρήσει την Άγκυρα σε λειτουργική σχέση εντός Δυτικού πλαισίου.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους εκμεταλλεύονται την πάγια θέση και προσπάθεια των Αμερικανών επιχειρώντας να επανέλθουν στο πρόγραμμα των F 35 αλλά και να αποσπάσουν ευρύτερα εξοπλιστικά οφέλη δίχως όμως να εγκαταλείψουν πλήρως τους S400. Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία προτείνει να αδρανοποιήσει του S400 αντί να τους μετακινήσει εκτός χώρας και να τους εκχωρήσει σε κάποια τρίτη πλευρά.

Αμερικανοί έχουν προτείνει να παραδώσει η Τουρκία τους S400 στους ίδιους κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να γίνει. Εξαιρετική περιγραφή των υπόγειων διαπραγματεύσεων για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών. Πολύ σημαντική η διαπίστωση του συνομιλητή μας ότι η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα διαρκές λόμπινγκ σε επίπεδο βάσης, κοινωνίας και ευρύτερου πολιτικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε οιελληνικές υποθέσεις που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ να μην εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις και τις πολιτικές εναλλαγές.




Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top