GuidePedia

0


Δεν μπορεί να είναι και στα δύο στρατόπεδα ταυτόχρονα, είπε ο Τούρκος πολιτικός

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται τακτικά η πιθανότητα ένταξη της Τουρκίας στον οργανισμό BRICS, με πολλούς αναλυτές και ειδικούς να προσπαθούν εκτιμήσουν ποιες θα ήταν οι συνέπειες μία τέτοιας κίνησης από την Άγκυρα.

Θα Φύγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Εντός αυτού του πλαισίου, ένας Τούρκος πολιτικός προέβη σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις, δηλώσεις οι οποίες σίγουρα φέρνουν τα πάνω κάτω στην πολιτική σκηνή της χώρας. Καταλαβαίνετε πως η είσοδος της Τουρκίας σε μία τόσο μεγάλη οργάνωση όπως οι BRICS θα προκαλούσε γεωπολιτικό σεισμό, ωστόσο αξίζει να εστιάσουμε στην επίδραση που θα είχε μία τέτοια κίνηση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιπρόεδρο του τουρκικού κόμματος Πατρίδα (Homeland), Χακάν Τοπκουρούλ (Hakan Topkurul), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS να σημάνει την αποχώρηση της χώρας από την δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πολιτικός εξήγησε πως η κίνηση αυτή θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για το κράτος και θα σηματοδοτήσει μία καίρια αλλαγή στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Βέβαια ο Τοπκουρούλ παραδέχτηκε πως η Δύση δεν θα είναι καθόλου χαρούμενη με αυτήν την είδηση, αφού θα χάσει την επιρροή της στην Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόμματος μίλησε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti, όπου και ανέφερε πως η Τουρκία εδώ και πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται υπό την ισχυρή επιρροή των δυτικών χωρών και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Κατά την γνώμη του, εάν η χώρα ενταχθεί στους BRICS η Άγκυρα θα ενισχύσει την θέση της στην διεθνή σκηνή και θα απελευθερωθεί από την πίεση που δέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

«Παράλληλα, θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε πιο ισορροπημένες σχέσεις με άλλες αναδυόμενες διεθνείς δυνάμεις» τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος του κόμματος, υπονοώντας πως η ένταξη αυτή θα σηματοδοτούσε και το τέλος των «καλών σχέσεων» Τουρκίας-Δύσης.

Επί της ουσίας ο Τοπκουρούλ επανέλαβε με πλάγιο τρόπο αυτό που τονίζουν εδώ και ημέρες πολλοί ειδικοί και αναλυτές, ότι δηλαδή η Τουρκία με το να γίνει μέλος της οργάνωσης BRICS «υπογράφει» την έξοδό της από την συμμαχία του ΝΑΤΟ και γενικά το λεγόμενο «δυτικό στρατόπεδο», το οποίο ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top