GuidePedia

0


Η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, ανέπτυξε και δοκίμασε ένα νέο μοντέλο drone που ονομάζεται Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια τοπικών ειδικών

Λίγο ετεροχρονισμένα… αλλά η Δύση ανακάλυψε ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στην Κίνα για την ανάπτυξη και την παραγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλης εμβέλειας για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Αυτό αναφέρουν… πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών του Reuters.
Η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, ανέπτυξε και δοκίμασε ένα νέο μοντέλο drone που ονομάζεται Garpiya-3 (G3) στην Κίνα με τη βοήθεια τοπικών ειδικών.
Βέβαια, τόσο οι Kupol και Almaz-Antey όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν σχολίασαν τις πληροφορίες του Reuters, με τους Κινέζους να δηλώνουν ότι η χώρα έχει αυστηρά μέτρα ελέγχου για την εξαγωγή drones ή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV).
Ο Fabian Hinz, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι η παράδοση UAV από την Κίνα στη Ρωσία, εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.
«Αν κοιτάξετε τι είναι γνωστό ότι έχει παραδώσει η Κίνα μέχρι στιγμής, ήταν ως επί το πλείστον αγαθά διπλής χρήσης - ήταν εξαρτήματα, επιμέρους εξαρτήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οπλικά συστήματα», είπε στο Reuters.
"Αυτό έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής.
Αλλά αυτό που δεν έχουμε δει πραγματικά, τουλάχιστον στον ανοιχτό κώδικα, είναι τεκμηριωμένες μεταφορές ολόκληρων οπλικών συστημάτων."
Ωστόσο, ο Samuel Bendett, βοηθός ανώτερος συνεργάτης στο Centre for a New American Security (CNAS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι το Πεκίνο θα διστάζει να εκτεθεί σε διεθνείς κυρώσεις επειδή βοήθησε την Μόσχα και ότι χρειάζονταν περισσότερες πληροφορίες για να διαπιστωθεί ότι η Κίνα φιλοξενούσε την παραγωγή ρωσικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τι είναι το G3

Το G3 μπορεί να διανύσει περίπου 2.000 χλμ. με ωφέλιμο φορτίο 50 κιλών, σύμφωνα με τις αναφορές του Kupol.
Δείγματα του G3 και ορισμένων άλλων μοντέλων drone που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν παραδοθεί στην Kupol στη Ρωσία για περαιτέρω δοκιμή, και πάλι με τη συμμετοχή Κινέζων ειδικών.
Τα έγγραφα δεν ταυτοποιούν τους Κινέζους ειδικούς των drone που συμμετείχαν στο έργο που περιέγραψε και το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ταυτότητά τους.
Η Kupol παρέλαβε επτά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευασμένα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων δύο G3, στα κεντρικά της γραφεία στη ρωσική πόλη Izhevsk.
Τα τιμολόγια που αποδεικνύουν τις παραδόσεις, ένα από τα οποία ζητά πληρωμή σε κινεζικό γιουάν, δεν προσδιορίζουν ημερομηνίες παράδοσης ούτε προσδιορίζουν τους προμηθευτές στην Κίνα.

«Διπλά πρότυπα στις πωλήσεις όπλων»

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι η Κίνα ή οι κινεζικές εταιρείες έχουν προμηθεύσει στη Ρωσία όπλα για χρήση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα παραμένει ουδέτερη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είπε στο Reuters ότι η θέση της χώρας παρουσίαζε αντίθεση με άλλα έθνη με «διπλά πρότυπα στις πωλήσεις όπλων», τα οποία είπε ότι «έβαλαν λάδι στη φλόγα της ουκρανικής κρίσης».
Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία, απαντώντας σε δημοσίευμα του Reuters ότι η Kupol είχε αρχίσει να παράγει το στρατιωτικό drone μεγάλης εμβέλειας Garpiya-A1 στη Ρωσία χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και ανταλλακτικά.

Σύγκριση με το drone Reaper των ΗΠΑ

Το G3 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Garpiya-A1, σύμφωνα με αναφορές της Kupol.
Επανασχεδιάστηκε από Κινέζους ειδικούς που επεξεργάζονται σχέδια του Garpiya-A1.
Η Kupol είπε ότι εντός οκτώ μηνών, το έργο στην Κίνα θα είναι έτοιμο να παράγει ένα κινεζικής σχεδίασης επιθετικό UAV REM 1 με ωφέλιμο φορτίο 400 κιλών.
Οι δύο ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών είπαν στο Reuters ότι αυτό το σύστημα θα είναι παρόμοιο με το drone των ΗΠΑ Reaper.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top