GuidePedia

0


Νέα προειδοποίηση Ισραήλ προς τους κατοίκους του Λιβάνου: Μην επιστρέψετε στα σπίτια σας - Στους 500.000 οι εκτοπισμένοι

Με το Ισραήλ να εξακολουθεί να βομβαρδίζει με καταιγιστικό ρυθμό θέσεις της Hezbollah σε όλο τον νότιο Λίβανο και με την Hezbollah να εξαπολύει πυραύλους και ρουκέτες ακόμα και στο Τελ Αβίβ, η διεθνής κοινότητα τρέμει το σενάριο εκείνο που οι πολεμικές αυτές επιχειρήσεις θα ξεφύγουν και θα εξελιχθούν σε ένα γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ διαμηνύει πως τώρα είναι η ευκαιρία για να επιφέρει ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό, αν όχι καταστροφικό πλήγμα κατά της Hezbollah χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ακόμα και μια χερσαία εισβολή, επισημαίνοντας πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Hezbollah έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Από την πλευρά της η Hezbollah, η οποία είδε ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της, τον διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών Ibrahim Muhammad Kabisi να πέφτει νεκρός από στοχευμένο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό, διαμηνύει πως σε αυτήν την μάχη θα πάει μέχρι τέλους, με το μεγάλο ερωτηματικό να παραμένει, για το εάν και πως θα χρησιμοποιήσει τους περίπου 150.000 πυραύλους που διαθέτει.
Ήδη πάντως, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να αναχαιτίσουν πύραυλο που κατευθυνόταν προς το Τελ Αβίβ με αραβικά μέσα να αναφέρουν πως στόχος ήταν το αρχηγείο της Mossad..
Την ίδια στιγμή, το Ιράν διαμηνύει πως οι επιθέσεις αυτές του Ισραήλ που έχουν αφήσει πάνω από 591 νεκρούς (ανάμεσα τους 50 παιδιά) και περίπου 1.900 τραυματίες δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, με τον Λίβανο να υποστηρίζει πως αυτόν τον πόλεμο μπορούν να τον σταματήσουν… μόνο οι ΗΠΑ.

Αντέχει η Hezbollah

Πάντως και παρά τα πρωτοφανή πλήγματα του Ισραήλ, η Hezbollah χάρη στην ευέλικτη αλυσίδα στη διοίκηση της, στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ που διαθέτει αλλά και στο τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων και όπλων που διαθέτει, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί.
Παρά τις πρόσφατες απώλειες υψηλόβαθμων στελεχών της, η Hezbollah γρήγορα όρισε τους αντικαταστάτες τους και κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις και να βρει τα βήματα της, μετά την ταυτόχρονη έκρηξη 5.000 βομβητών που ανήκαν κυρίως σε μέλη της.
Σύμφωνα με το Reuters εκτιμάται ότι η δύναμη της Hezbollah είναι 50.000 μαχητές, αν και ο Nasrallah μιλά για 100.000 στρατιώτες.
Όπως επισημαίνεται, ακόμα δεν είναι γνωστό εάν η Hezbollah έχει εκτοξεύσει κάποιον από τους πιο ισχυρούς, κατευθυνόμενους πύραυλους ακριβείας της, όπως είναι ο Fateh-110, ένας βαλλιστικός πύραυλος ιρανικής κατασκευής με βεληνεκές 250-300 χλμ.

Δεν γονατίζει

Από την πλευρά του και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei υποστήριξε ότι η δολοφονία κορυφαίων διοικητών και αξιωματούχων της Hezbollah δεν θα τη... γονατίσει.
Η τοποθέτηση του Khamenei έγινε με αφορμή την εξόντωση του διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών Ibrahim Muhammad Kabisi.

Πύραυλος Hezbollah κατά Mossad στο Τελ Αβίβ, επίθεση με 300 ρουκέτες

Η Hezbollah για πρώτη φορά εκτόξευσε πύραυλο εδάφους – εδάφους με στόχο το Τελ Αβίβ και συγκεκριμένα – όπως μεταδίδουν αραβικά ΜΜΕ – την έδρα των μυστικών υπηρεσιών της Mossad στο Glilot.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος αναχαιτίστηκε από την αεράμυνα, αναφέροντας πως στόχος δεν ήταν το αρχηγείο της Mossad αλλά κατοικημένες περιοχές της πόλης
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο η Hezbollah, και μετά την εξόντωση του διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών Ibrahim Muhammad Kabisi στη Βηρυτό, επιτέθηκε με περίπου 300 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητα τους με ελαφρά τραύματα.
Νωρίτερα η Hezbollah εξαπέλυσε επίθεση με 90 ρουκέτες κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Safed στο βόρειο Ισραήλ αλλά και με drones κατά της ναυτικής βάσης Altit βόρεια της Haifa.

Κατέρριψαν drone από τη Συρία

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν drone που εκτοξεύτηκε από τη Συρία προς το Ισραήλ.
Η αναχαίτιση έγινε από ισραηλινά αεροπορικά μαχητικά νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.
Την ευθύνη ανέλαβαν φιλοιρανικές οργανώσεις του Ιράκ.

Ιράν: Δεν θα μείνει αναπάντητη

«Πρέπει να υπάρξει απάντηση στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Hezbollah» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η ισραηλινή κρατική τρομοκρατία τις τελευταίες ημέρες στον Λίβανο, ακολουθούμενη από μια μαζική επίθεση με χιλιάδες θύματα, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN είχε αναφέρει ότι η Hezbollah «δεν μπορεί να σταθεί μόνη της» απέναντι σε μια χώρα που είναι οπλισμένη… μέχρι τα δόντια.
Μάλιστα ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ισλαμικές χώρες πρέπει να συνέλθουν για να σχεδιάσουν μια κοινή αντίδραση.

Το Ισραήλ μας σύρει σε ολοκληρωτικό πόλεμο

Πυρά στο Ισραήλ ότι ωθεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εξαπέλυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ.
Οι τρεις ΥΠΕΞ καταδίκασαν την επιθετικότητα του Ισραήλ στον Λίβανο και υπογράμμισαν πως η κλιμάκωση αυτή μπορεί να σταματήσει με την ανάσχεση της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα.

Νέα προειδοποίηση Ισραήλ: Μην επιστρέψετε σπίτια σας – Στους 500.000 οι εκτοπισμένοι

Το Ισραήλ πάντως συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις της Hezbollah στον Λίβανο.
H ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε νέο γύρο βομβαρδισμών μετά την επίθεση στο Τελ Αβίβ.
Μάλιστα ο IDF σε ανακοίνωση του στην αραβική γλώσσα καλεί όλους τους κατοίκους του Λιβάνου που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν σε αυτά, προμηνύοντας νέες επιθέσεις.
«Για τη δική σας ασφάλεια, μην επιστρέψετε στα σπίτια σας μέχρι να υπάρξει νεότερη ανακοίνωση» αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.
Εκτιμάται ότι περίπου 500.000 κάτοικοι του Λιβάνου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Εν τω μεταξύ, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων της Hezbollah στην κοιλάδα Beqaa νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 25/9 τα ξημερώματα, κατά τους οποίους αναφέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 50 άνθρωποι.
Το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός έπληξε πάνω από 1.600 θέσεις της Hezbollah.

Netanyahu: Θα συνεχίσουμε

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Hezbollah.
Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Hezbollah.
Σας είπα χθες να εκκενώσετε τα σπίτια, στα οποία υπάρχει ένας πύραυλος στο σαλόνι και μια ρουκέτα στο γκαράζ.
Όποιος δεν το κάνει, δεν θα έχει πια σπίτι» υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της Hezbollah, Hassan Nasrallah ωθεί τον Λίβανο «στο χείλος της αβύσσου».

Νεκρός ο διοικητής του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της Hezbollah Ibrahim Muhammad Kabisi

Πάντως το Ισραήλ επέφερε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στη Hezbollah καθώς εξόντωσε με πλήγμα ακριβείας τον διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της Hezbollah Ibrahim Muhammad Kabisi στη Βηρυτό.
Από την επίθεση αυτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 15.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Υπό τις δραματικές αυτές εξελίξεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 25/9 στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης• στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.
Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres υποστήριξε ότι ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να μετατραπεί σε μια νέα Γάζα.

Λίβανος: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο

Σε παρέμβαση του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Abdallah Bou Habib υποστήριξε πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο.
Πάντως ο Habib επέκρινε την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden τονίζοντας πως δεν ήταν ισχυρή.
Σημειώνεται πως ο Biden είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
«Ακόμα και αν η κατάσταση έχει κλιμακωθεί, μια διπλωματική λύση είναι ακόμα εφικτή» ανέφερε ο Biden.

UNRWA: Τριπλή τραγωδία

Για τριπλή τραγωδία κάνει λόγο το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Phillipe Lazzarini είπε πως οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο μεγέθυναν περαιτέρω το ήδη πολύ βαρύ φορτίο του UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είχαμε ήδη τη Γάζα, πλέον έχουμε τη Δυτική Όχθη, με άλλα λόγια δυο θέατρα επιχειρήσεων που έχουν μετατραπεί σε γραμμές μετώπων.
Τώρα έχουμε επίσης τον Λίβανο.
Και στις τρεις αυτές ζώνες επιχειρήσεων του UNRWA εκτυλίσσονται καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, πρόκειται για τριπλή τραγωδία» υποστήριξε ο Lazzarini.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top