GuidePedia

0

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΥΡΙΔΗ
Έχει σημασία για τα πράγματα της περιοχή μας αν θα εκλεγεί στις ΗΠΑ ο Τραμπ ή όχι. Ποιοι θα είναι οι νέοι επικεφαλής των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Πώς θα εξελιχτεί η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Αν θα επιμείνουν στην εθνικιστική τους στροφή οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο Ράμα. Όλα αυτά έχουν σημασία για την περιοχή μας. Για αυτήν τη γωνιά του κόσμου που έχει υπάρξει χωνευτήρι λαών και πολιτισμών. Μην θεωρείτε κάτι δεδομένο ή προκαθορισμένο… Δεν υπάρχουν σιγουριές σε έναν ανασφαλή κόσμο. 

Η αμερικανική πολιτική έχει σήμερα ως άξονα την αντίθεσή της με τον Πούτιν. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει και με πρόεδρο τον Τραμπ. Το θέμα είναι ότι μία τέτοια εξέλιξη μειώνει αυτόματα τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς αλλάζουν σημαντικά οι προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και αυτόματα αλλάζουν και οι ισορροπίες. Θα λέγαμε ότι οι αμερικανικές εκλογές είναι το πιο σημαντικό θέμα στον ορίζοντα.

Ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα; Σε έναν μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στην ίδια την Τουρκία. Όσο ο Ερντογάν δεν αισθάνεται να απειλείται, τόσο δεν θα βρίσκει λόγο να αποκτήσει έναν ακόμη μπελά. Αν όμως νιώσει ότι χάνει έδαφος σε σχέση με τους Κεμαλιστές, το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει στις εθνικιστικές κορώνες. Το κακό για μας είναι ότι δεν ξέρουμε τελικά αν είναι χειρότερο να κυβερνούν οι κεμαλιστές ή οι ισλαμιστές. 

Ναι μεν έχουμε «ειρήνη» με τον Ερντογάν, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε τρεις και λίγο εισέρχονται νέες κόκκινες γραμμές από την Τουρκία στις μεταξύ μας σχέσεις. Κάποτε ήταν μόνο το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Τώρα είναι το Τουρκολυβικό σύμφωνο, η γαλάζια πατρίδα, η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Και κάθε τρεις και λιγάκι ο σχετικός κατάλογος μεγαλώνει…

Ο Ράμα δεν είναι μία νέα παράμετρος. Περισσότερο θα λέγαμε ότι είναι μία ακόμη απόδειξη του πόσο έξυπνη είναι η τουρκική πολιτική, η οποία ψάχνει διαρκώς τρόπους για να μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Προς το παρόν το καταφέρνουν… Δεν στερούνται σημασίας οι εξελίξεις στις Εκκλησίες της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Κι ενώ στην Αλβανία η κατάσταση μοιάζει να είναι πιο ομαλή, επειδή ο Αναστάσιος εξακολουθεί και παράγει σημαντικό έργο, στη Βουλγαρία υπάρχει ένα κενό εξουσίας και έχει σημασία ποιος θα το καταλάβει. 

Αν ο νέος Πατριάρχης είναι φιλορώσος, αυτό μπορεί να είναι μια νέα πηγή προβλημάτων για την περιοχή. Ακριβώς λόγω της αυξανόμενης επιρροής των Ρώσων και επειδή τα δικά μας συμφέροντα σπάνια συναντώνται με τα δικά τους. Ποιος είπε ότι τα πρώτα 100 χρόνια ήταν δύσκολα; Στη μικρή αυτή γωνιά του κόσμου ο χρόνος κυλάει με άλλους ρυθμούς. Και όλα εξακολουθούν να είναι ευμετάβλητα. Το θέμα κάθε φορά είναι πόσο ευμετάβλητα. Και πόσο επικίνδυνα…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top