O διφορούμενος ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ που υποστηρίζονται από την δύση στην υπερθέρμανση του πολιτικού σκηνικού στην χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico παραμένει υπό την επίβλεψη γιατρών σε νοσοκομείο της πόλης Banska Bistrica μετά από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του που οδήγησε την πολιτική σε αδιέξοδο, ρίχνεται φως στο άκρως αμφιλεγόμενο πολιτικό κλίμα και περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Σλοβακία που οι υπερασπιστές του πρωθυπουργού λένε ότι υποδαύλισαν την απόπειρα δολοφονίας, έχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που στο παρελθόν οδήγησαν γειτονικά κράτη σε έγχρωμες επαναστάσεις.Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για το ενδεχόμενο η πόλωση στη χώρα να μετατραπεί σε πολιτική βία, υποστηρίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα λίγο πριν από έναν μήνα ότι η ρητορική των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να οδηγήσει στη «δολοφονία ορισμένων από τους κορυφαίους κυβερνητικούς πολιτικούς».
Άλλοι πάλι αμφισβήτησαν την επιρροή ξένων ΜΚΟ και οργανώσεων που υποστηρίζονται από τη δυτική κυβέρνηση, οι οποίες συχνά παίζουν ρόλο στην υποκίνηση πολιτικών αναταραχών και ακόμη και στην αλλαγή καθεστώτος σε όλο τον κόσμο.
Ο Fico περιφρονήθηκε σχεδόν για τη σταθερή άρνησή του να συνεισφέρει στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς της Ουκρανίας, επιμένοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Σλοβακίας και στοχοποιήθηκε σύμφωνα με το Sputnik που συνθέτει όλα ταστοιχεία υποδαυλισμού της πόλωσης.
Η «ρωσική κλίση»
Ο Fico έχει επικριθεί συχνά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Σλοβακίας το 2023.
Ως ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας – που συνήθως αναφέρεται ως SMER– ο Fico παρέμεινε ίσως ο πιο εξέχων πολιτικός της Σλοβακίας, υπηρετώντας ως πρωθυπουργός για μια μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη στην ιστορία της χώρας μετά την ανεξαρτησία.
Αλλά η εκλογική επιτυχία του Fico δεν εμπόδισε τους φιλελεύθερους αρθρογράφους να επιμείνουν ότι –κατά κάποιο τρόπο– ο δημοφιλής ηγέτης αντιπροσωπεύει μια αόριστη απειλή για τη «δημοκρατία» στη Σλοβακία.
Τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στιγμάτισαν έντονα τον πρωθυπουργό ως σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την αντίθεσή του στον εξοπλισμό της Ουκρανίας, με έναν αρθρογράφο του The Guardian να γράφει ότι «επαινεί τη Μόσχα», αλλά χωρίς να αναφέρεται σε παραδείγματα.
Αντίθετα, ο συγγραφέας επέμεινε πως ο Fico «μοντελοποιεί τον Victor Orban, τον ηγέτη της «άκρας δεξιάς» στη γειτονική Ουγγαρία» (ο Fico είναι, στην πραγματικότητα, αριστερός πολιτικός).
Ο Πρωθυπουργός κατηγορείται επίσης για το ότι «επέπληξε τη Δύση για τους ψηφοφόρους του», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματός του προσδιορίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «πόλεμο αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ρωσίας».
Αυτές οι κριτικές, τουλάχιστον, καθιστούν σαφές ότι οι καταγγελίες των δυτικών μέσων ενημέρωσης εναντίον του Fico είναι ιδεολογικές.
Ο Guardian στράφηκε για άλλη μια φορά στο θέμα της Σλοβακίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του Fico, με ένα επιτυχημένο κομμάτι που τον κατηγορούσε ότι ήταν «εκτός συγχρονισμού με τη φιλελεύθερη Δύση».
Ως απόδειξη του ισχυρισμού, αναφέρεται η μαρτυρία ενός συμβούλου επικοινωνίας για το κόμμα της αντιπολίτευσης η «ρωσική κλίση» της χώρας.
Οι διαδηλώσεις της σλοβακικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους έλαβαν έντονη κάλυψη στον ευρωπαϊκό Τύπο, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναρωτηθούν εάν οι δυτικοί ηγέτες θα άρχιζαν ανοιχτά να ενθαρρύνουν αναταραχές όπως έκαναν στη Γεωργία.
Είχαν φυτευτεί οι σπόροι μιας επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος;
Η USAID για διάσωση
Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία αλλαγής καθεστώτων, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υπό το λάβαρο σκοπών όπως η οικονομική ανάπτυξη και η κυβερνητική διαφάνεια, ο οργανισμός επενδύει σε διάφορους κοινωνικούς σκοπούς παγκοσμίως.
Αλλά η οργάνωση έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως όπλο επιρροής των ΗΠΑ, χρηματοδοτώντας οργανώσεις, ακτιβιστές και πολιτικούς που ευθυγραμμίζονται με τα δυτικά συμφέροντα.
Έτσι, η χρηματοδότηση προτεραιοτήτων όπως η «ανάπτυξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης» συσκοτίζει την υποστήριξη για δημοσιογραφικά μέσα που ευθυγραμμίζονται με την αντιπολίτευση.
Η «ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών» σημαίνει πάντα την ενίσχυση των ομάδων πίεσης που είναι ευθυγραμμισμένες με τις ΗΠΑ.
Μαζί με το National Endowment for Democracy (NED) – μια κυβερνητική υπηρεσία που περιγράφεται από έναν από τους ιδρυτές της ως αφοσιωμένη στη συνέχιση του έργου της CIA – η USAID αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να παρέμβουν στα πολιτικά συστήματα ξένων χωρών.
Η αμφιλεγόμενη διαχειρίστρια της USAID, Samantha Power, επισκέφτηκε τη Σλοβακία το 2022 για να συναντηθεί με μέλη του τότε κυβερνώντος κόμματος της αντιπολίτευσης.
Το ταξίδι της την οδήγησε επίσης στη γειτονική Μολδαβία, όπου επισκέφτηκε τα γραφεία της Mediacor, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από την USAID και είναι φαινομενικά αφιερωμένος στην «ενίσχυση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».
Οι ισχυρισμοί ότι «το Κρεμλίνο οπλίζει την παραπληροφόρηση» έπαιξαν κεντρικό ρόλο στο ταξίδι της Power, καθώς η κυβέρνηση Biden χρησιμοποιεί το σημείο συζήτησης ως πρόσχημα για να ρυθμίσει και να λογοκρίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Power συναντήθηκε με την οργάνωση GLOBSEC κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Σλοβακία, έναν οργανισμό που υποστηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση και είναι αφοσιωμένος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.
Το GLOBSEC προέκυψε από τη Σλοβακική Ατλαντική Επιτροπή, μια υπηρεσία αφιερωμένη στην ενθάρρυνση της ενσωμάτωσης της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο οργανισμός έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Madleen Albright και η νυν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε λαμπερές ομιλίες στη Μπρατισλάβα.
Το 2021, η GLOBSEC φιλοξένησε μέλη της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας στη Σλοβακία για μια συνάντηση αφιερωμένη στη συζήτηση των «συστημικών μεταρρυθμίσεων». Ελπιζόταν ότι οι «Λευκορώσοι επαγγελματίες» θα μπορούσαν «να εξοικειωθούν με τη σλοβακική εμπειρία του μετασχηματισμού της οικονομίας της αγοράς», καθώς η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ λευκορωσική αντιπολίτευση ήλπιζε να πάρει την εξουσία στο Μινσκ για να εφαρμόσει φιλελίτικη νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Τέτοιες «συστημικές μεταρρυθμίσεις» παρέμειναν βασικό κίνητρο για τις προσπάθειες δισεκατομμυριούχων χορηγών, όπως ο Τζορτζ Σόρος, που πρόκειται να επωφεληθούν από τη χαλάρωση της οικονομικής ρύθμισης σε όλη την Ευρώπη.
Το μακρύ χέρι του Soros
Η πολιτική προσφορά του George Soros έχει καταστήσει τον πλούσιο χρηματοδότη αμφιλεγόμενη φιγούρα – ένα άρθρο του 1991 στην Washington Post τον χαρακτήρισε «αφανή επιχειρηματία» των επιχειρήσεων αλλαγής καθεστώτος που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Μαζί με κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ όπως το NED, ο Soros διοχετεύει τον τεράστιο πλούτο του σε φιλοδυτικούς ακτιβιστές που βοηθούν στην ανατροπή των ρωσικών και των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων.
Πώς όμως άσκησε ο δισεκατομμυριούχος την επιρροή του στη Σλοβακία;
Το αρχείο είναι θολό, καθώς η ηγεσία του Robert Fico επέτρεψε στη χώρα να διατηρήσει τη σοσιαλδημοκρατική οικονομία της σχετικά άθικτη, αλλά οι οργανώσεις του δισεκατομμυριούχου διατηρούν παρουσία στη Σλοβακία όπως κάνουν σε ολόκληρη την ήπειρο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα μέλος του κόμματος Smer του Fico επέκρινε δημόσια τη ΜΚΟ Partners for Democratic Change Slovakia (PDCS), η οποία επιτέθηκε σε προτεινόμενο νόμο καταχώρισης ξένων πρακτόρων στη Σλοβακία.
Ο οργανισμός απέρριψε την κατηγορία ότι χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος (ο οργανισμός υποστηρίζεται στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ), αλλά ο Soros χρηματοδοτεί έναν αριθμό άλλων οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των σλοβακικών παραρτημάτων του Open Society Foundation και του International Συμβούλιο Έρευνας και Ανταλλαγών (IREX).
Το IREX έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από υποτροφίες για φιλελεύθερους ακτιβιστές στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός που εργάστηκε για το Aktuality.sk – ένα από τα μέσα ενημέρωσης που ο Fico κατηγόρησε για υποκίνηση πολιτικού μίσους στη Σλοβακία.
Εν τω μεταξύ, το γεωργιανό παράρτημα του Ιδρύματος Κοινωνίας των Πολιτών (CSF) του Soros, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τιφλίδα, χαρακτήρισε παρομοίως τον Robert Fico ως «αυταρχικό» ηγέτη για τη νομοθεσία της Σλοβακίας για τη διαφάνεια των ΜΚΟ.
Το συμμαχικό Ίδρυμα Open Society Georgia (OSGF) έχει συμβάλει στις λεγόμενες προσπάθειες «παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης» στη Μπρατισλάβα.
Ορισμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Σλοβακία νωρίτερα φέτος, αλλά οι διαδηλώσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στο μέγεθος που είχαν στη Γεωργία.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το εξωτερικό αναγνωρίζονται ως ένας τρόπος για τα ξένα συμφέροντα να ασκούν κρυφά επιρροή στο εξωτερικό, επιτρέποντας στους δωρητές τους να αυξάνουν και να μειώνουν τη θερμοκρασία των πολιτικών αντιπαραθέσεων κατά βούληση.
Εάν τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη φτάσει σε βρασμό αλλαγής καθεστώτος στη Σλοβακία, μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι εξωτερικά συμφέροντα είναι κατειλημμένα αλλού ή ακόμα περιμένουν την κατάλληλη στιγμή.
Ωστόσο, ο πυροβολισμός του πρωθυπουργού Fico είναι σίγουρα μια άκρως επιζήμια εξέλιξη που καταδεικνύει το πολωμένο περιβάλλον στη χώρα.
Όσοι ενδιαφέρονται για τη φύλαξη της σλοβακικής κοινωνίας πρέπει να φρουρούν ενάντια σε τέτοιες καταστροφικές εξωτερικές επιρροές καθώς η χώρα προσπαθεί να χαράξει το δικό της μονοπάτι.
Η ρωσοφοβία έχει κάνει πολλά για να βλάψει τον πολιτικό λόγο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.
Στη Σλοβακία φαίνεται ότι έχει σχεδόν οδηγήσει σχεδόν στον θάνατο του ηγέτη του έθνους, αντί στην ανατροπή του μέσω μιας νέας έγχρωμης επανάστασης.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου