GuidePedia

0

Του Σωτήρη Σιδέρη
Όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις , συγκροτούν ένα βιβλίο ανησυχητικών συμβάντων, που ποτέ άλλοτε , πλην της δικτατορίας έχουν συμβεί. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που συνειδητά επιλέγει να λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ, είτε αποστέλλοντας πανάκριβο εξοπλισμό σε άλλες χώρες με απόλυτη αδιαφάνεια, είτε συμμετέχοντας σε αποστολές που δεν έχουν καμία εντολή από τον ΟΗΕ, ούτε καν από το ΝΑΤΟ, όπως τώρα με την αποστολή της φρεγάτας “Ύδρα” στην ερυθρά θάλασσα. Ο θόρυβος που ξέσπασε για παραιτήσεις υπηρετούντων στη συγκεκριμένη φρεγάτα, ανεξάρτητα από τον αριθμό, είναι ένα μόνο επεισόδιο, γιατί το γενικότερο πρόβλημα είναι μείζον.

Οι παρακολουθήσεις ανώτατων αξιωματικών, ο σκοτεινός πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος, οι εξοπλισμοί δις ευρώ και οι πολιτικές επιλογές, έχουν προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων που δεν απαντά ποτέ η κυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι εκρηκτικό. Οι παραιτήσεις αξιωματικών, όλων των κλάδων τα τελευταία χρόνια που βαίνουν αυξανόμενες, αναδεικνύουν τη βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης στο ένοπλο προσωπικό της χώρας, που αντιδρά και με παραιτήσεις και με την αμφισβήτηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Εκτός αυτών, ένα χυδαίο, προκλητικό παραλήρημα ναυάρχου του ΝΑΤΟ ότι επίκειται γενικευμένος πόλεμος με την Ρωσία αποκαλύπτει τους νοσηρούς εγκεφάλους που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη.
 
Εθνική άμυνα και πολιτική ευθύνη

Εκ των πραγμάτων, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών ήταν πάντα στο απυρόβλητο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευση, λόγω των ειδικών αποστολών που αυτά έχουν και αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Το προσωπικό και στα δύο υπουργεία , διπλωμάτες, αξιωματικοί και διοικητικό προσωπικό θεωρούνται η ελίτ του κράτους και παρά το γεγονός ότι, κάθε άλλο παρά ειδικά προνόμια έχουν , υπηρετούν με αφοσίωση την αποστολή τους. Τα τελευταία χρόνια , πέρα από τις αθρόες παραιτήσεις στο υπουργείο Άμυνας και τις εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει μια σαφής αμφισβήτηση και της αμυντικής και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς το κέντρο αποφάσεων έχει μεταφερθεί πλήρως στο Μέγαρο Μαξίμου αδιαφανώς.. Ειδικότερα στο υπουργείο Άμυνας που έχει έναν τεράστιο προυπολογισμό και διακρίνεται από ειδικούς κανόνες πειθαρχίας, τα πράγματα μάλλον είναι ανησυχητικά.

Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει ένα σαφές δόγμα υποταγής της αμυντικής πολιτικής στο επιθετικό δόγμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Που σημαίνει εμπλοκή της χώρας σε πολεμικά μέτωπα που γίνεται όλο και πιο βαθιά. Η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές, στο Αφγανιστάν, την Βοσνία -Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, αλλά αυτή η πολιτική αποτελεί παρελθόν. Η προθυμία του πρωθυπουργού να υπηρετεί την επιθετική στρατηγική των ΗΠΑ, εκλαμβάνεται ως “απευθείας ανάθεση” της ασφάλειας της χώρας, που φυσικά είναι μια τεράστια ψευδαίσθηση. Οι ΗΠΑ δεν θα πολεμήσουν ποτέ για την Ελλάδα και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες στο υπουργείο Άμυνας. Η τακτική του ΝΑΤΟ να διεγείρει διαρκώς τους φόβους των πολιτών ότι επίκειται γενικευμένος πόλεμος με την Ρωσία είναι ενδεικτική του κλίματος ακραίου τυχοδιωκτισμού και επιθετικότητας που καλλιεργεί η Συμμαχία, προκειμένου να έχει στο “μαντρί” τα κράτη -μέλη και φυσικά να πουλούν όπλα οι ΗΠΑ.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ προεδρεύων της επιτροπής των αρχηγών των εθνικών ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μιλώντας μετά από συνεδρίαση της επιτροπής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε άριστα το δόγμα. Είπε ότι τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμα για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Πρόσθεσε ότι ένας αριθμός πολιτών θα πρέπει να επιστρατευθεί εάν ξεσπάσει πόλεμος στην Ευρώπη και ότι η διαδικασία στρατολόγησης πολύ μεγαλύτερων εφεδρικών δυνάμεων θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τώρα από τις κυβερνήσεις”. Κατά τον ίδιο, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ) προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία». Είναι δυνατόν να λέγονται αυτές οι ανοησίες και να νομίζει ότι είναι και πειστικές; προφανώς αυτό νομίζει...

Ο φόβος του πολέμου και η απειλή μιας επερχόμενης φρίκης παράγει πολιτική . Οπότε καλό είναι οι λαοί , αν δεν θέλουν να πολεμήσουν, ας πληρώσουν για όπλα και κυρίως να πάψουν να διεκδικούν δικαιώματα, αμοιβές, υγεία και παιδεία. Πιο σαφής δεν μπορεί να γίνει η αλητεία.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – ο Δένδιας και οι άλλοι...

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) –με σχετικό έγγραφο που έστειλε προς την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)– στη φρεγάτα «Ύδρα» ο αριθμός «των παραιτηθέντων στελεχών του ΠΝ φέρεται να ανέρχεται σε δεκαεπτά (17)». Το 2023 παραιτήθηκαν από το πλοίο 11 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ήδη μέσα στις πρώτες μέρες του 2024 έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν 6 στελέχη.
Αφού λοιπόν το προσωπικό παραιτείται και αφού δεν υπάρχουν πρόθυμοι , τα κενά θα καλυφθούν με διαταγή. Έχει ενδιαφέρον η αναφορά της Ένωσης στα οικονομικά προβλήματα του προσωπικού σημειώνοντας ότι:
«παλαιότερα υπήρχε προσωπικό που ζητούσε να συμμετέχει σε αποστολές εξωτερικού για οικονομικούς λόγους. Πλέον φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε το οικονομικό δέλεαρ. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ» και επισημαίνει με σαφήνεια: «Αυτή είναι η περιβόητη νέα πραγματικότητα και αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μία μέρα, σε ένα μόλις πολεμικό πλοίο, φέρεται να έχει υποβληθεί το 10% των συνολικών παραιτήσεων συνολικά του ΠΝ για το 2023».

Η αλλαγή φρουράς και η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια το υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, δηλαδή δεν αλλάζει το δόγμα. Οι αλλαγές προσώπων δεν σημαίνουν αλλαγή δόγματος. Ο Δένδιας, που συνεχίζει να θεωρεί τον εαυτό του υποψήφιο διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε συμφωνεί , είτε διαφωνεί με τον πρωθυπουργό στα πρόσωπα, η ουσία είναι ότι η δεδομένη: η Ελλάδα δεν αλλάζει ιεράρχηση. Εξακολουθεί να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο και να θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην υπηρεσία των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ.,
Υπό αυτό το πρίσμα, τα όσα συμβαίνουν με την φρεγάτα “Ύδρα” είναι εξόχως σημαντικά . Αντανακλούν τις άθλιες συνθήκες αμοιβών και εργασίας των αξιωματικών και του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού. Όταν οι αξιωματικοί, όλων των βαθμών, βλέπουν ότι η χώρα βρίσκεται στο έλεος ολιγαρχών, ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η αποθέωση των ανισοτήτων, ότι επικρατεί αδιαφορία για τα προβλήματά τους, είναι σχεδόν φυσιολογικό να εκδηλώνονται αντιδράσεις. Το υπουργείο Άμυνας αποψιλώνεται από προσωπικό, όπως αποψιλώνεται το ΕΣΥ, τα ΑΕΙ, δημόσιες υπηρεσίες και θεσμοί.

Άρα υπάρχει μείζον ζήτημα αλλαγής πολιτικής για την υπεράσπιση των πραγματικών απειλών και των εθνικών συμφερόντων της χώρας, γιατί όλα τα άλλα δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με την εθνική άμυνα, ούτε, κυρίως με την εθνική μας αξιοπρέπεια...

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top