GuidePedia

0


Τι έλεγαν οι Δυτικοί στον Zelensky τα κρίσιμα 24ωρα πριν και μετά την εισβολή της Ρωσίας

Στην αποκάλυψη ότι τόσο η Δύση όσο και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky ήταν έτοιμοι για παραχωρήσεις ήδη από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής προχωρά στο βιβλίο του «The Showman» ο δημοσιογράφος του Time, Simon Shuster.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Shuster, ο οποίος ήταν από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που είχε τόσο μεγάλη πρόσβαση δίπλα στον Zelensky και στην ανώτατη ηγεσία του Κιέβου, ήδη από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τα κράτη της Δύσης συμβούλευαν τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να κάνει παραχωρήσεις.
Ωστόσο, ο Αμερικάνος δημοσιογράφος υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ άλλαξαν σταδιακά την προσέγγιση τους, αναφέροντας πως όταν Ρωσία και Ουκρανία έφτασαν κοντά σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, αυτές κατέρρευσαν λόγω των ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν ότι με τη βοήθεια των Ουκρανών, θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Ως σημείο καμπής της αλλαγής πολιτικής των Αμερικάνων αναφέρεται ο Απρίλιος του 2022, όταν και οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά οπλικά συστήματα.

Η Διάσκεψη του Μονάχου

Σύμφωνα με τον Shuster, οι ηγέτες της Δύσης κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2022, μόλις τρια 24ωρα πριν από τη ρωσική εισβολή, καλούσαν τον Zelensky να μην επιστρέψει στο Κίεβο και να αρχίσει να σχηματίζει μια «εξόριστη κυβέρνηση».

Συνάντηση Kamala Harris - Zelensky

Μάλιστα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris σε συνάντηση που είχε με την ουκρανική αντιπροσωπεία, προσπάθησε να πείσει τον Zelensky να συμφωνήσει με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι εντός των επόμενων ημερών, επρόκειτο να αρχίσει μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Zelensky της απάντησε ότι μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει ήδη από το 2014 και πρότεινε, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούσαν την εισβολή αναπόφευκτη, να επιβάλλουν προληπτικές κυρώσεις στη Ρωσία, πρόταση την οποία αρνήθηκε η Harris.

Πιέσεις

Ο Shuster επικαλείται και τον πρώην υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Alexei Reznikov, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως η Harris θα μπορούσε να είχε πιέσει την Ουκρανία να μην αντισταθεί στις ενέργειες της Ρωσίας.
«Τι ήθελαν από εμάς να πούμε;
Ότι ναι, μας επιτίθενται και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα νικήσουμε;
Τότε πρέπει να παραδοθούμε, να υπογράψουμε μια ακόμα Συμφωνία Μινσκ και να συμφωνήσουμε με έναν αριθμό απαιτήσεων από το Κρεμλίνο.
Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα απέφευγε τη θερμή φάση του πολέμου» φέρεται να λέει ο Reznikov.
Την ίδια στιγμή, η Δύση θα προσπαθούσε να φτάσει σε κάποιο είδος συμφωνίας, κατά την οποία η Ουκρανία θα έκανε κάποιες παραχωρήσεις, όπως πιθανότατα να εγκαταλείψει τα σχέδια ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Οι κινήσεις Zelensky

Όμως ο Zelensky δεν άκουσε τις συστάσεις των Δυτικών, και αποφάσισε να επιστρέψει στο Κίεβο.
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ρώσους που θα περιλάμβανε και εδαφικές παραχωρήσεις.

Αποδέξου τους όρους

«Ο Zelensky βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλη πίεση από τους εταίρους του στη Δύση να αρχίσει διαπραγματεύσεις, ακόμα και εάν αυτό σήμαινε επιπρόσθετες παραχωρήσεις» υποστηρίζει ο Shuster, επικαλούμενος τον Andrei Sibiga, αναπληρωτή επικεφαλή του γραφείου του Zelensky.
Μάλιστα ο Sibiga, επισημαίνει πως οι συστάσεις της Δύσης ήταν «να αποδεχθεί ο Zelensky τους όρους της Ρωσίας».

Οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται πως οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, όπως η αποδοχή του ουδέτερου κράτους, η εγκατάλειψη των σχεδίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η απαγόρευση δημιουργίας ξένων στρατιωτικών βάσεων όπως και διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της, είχαν προέλθει από το ίδιο το Κίεβο.

Περίμεναν συνάντηση κορυφής με τον Putin

Μάλιστα το βιβλίο υποστηρίζει πως η ουκρανική πλευρά εκτιμούσε πως θα ήταν δυνατό να συζητήσει αυτές τις προτάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Πίστευαν ότι μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin θα μπορούσε να γίνει» υποστηρίζει ο Shuster, ο οποίος αναφέρει πως η ρωσική πλευρά είχε πάρει πολύ σοβαρά αυτές τις προτάσεις.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, οι Ουκρανοί υπαναχώρησαν από αυτές τις προτάσεις λίγο αργότερα, και οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν.

Οι ΗΠΑ πίσω από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τον Shuster, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι με τη βοήθεια των Ουκρανών, θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.
Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος λέει ότι το τέλος των συνομιλιών δεν προήλθε από την προβοκάτσια στην Bucha.
Μάλιστα μετά τα όσα έγιναν στη Bucha, ο Zelensky ήταν αποφασισμένος να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Putin και να μιλήσει μαζί του για το τέλος της κρίσης.

Η αλλαγή πολιτικής των Αμερικάνων

Βάσει των πληροφοριών αυτών, σημείο καμπής στην αλλαγή πολιτικής των Αμερικάνων ήταν η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, Anthony Blinken και Άμυνας, Lloyd Austin στο Κίεβο στις 24 Απριλίου του 2022.
Όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψη αυτή, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν στο Κίεβο να το προμηθεύσουν με βαριά όπλα.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η αμερικανική βοήθεια ήταν περιορισμένη και αφορούσε κυρίως κάποια φορητά αντιαρματικά συστήματα Javelin και Stinger.
Κατόπιν στις 26 Απριλίου, έγινε η πρώτη συνάντηση του συνασπισμού της Δύσης για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με τη μεταφορά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, εξέλιξη που το Κίεβο θεώρησε πως αποτελεί κίνηση ... για την ένταξη της στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Shuster, οι Ουκρανοί σταμάτησαν να εργάζονται για τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μετά τις επαφές που έγιναν στις 24 και 26 Απριλίου.
Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι θεώρησαν ότι άξιζε τον κόπο ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, καθώς εκτίμησαν ότι υπήρχε η ευκαιρία να καταστρέψουν τη ρωσική στρατιωτική μηχανή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top