GuidePedia

0


To Ισραήλ διαπραγματεύεται την επιστροφή των επόμενων 14 από τους 215 που κρατά ακόμη η Hamas

Για παραβίαση των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας έκανε λόγο η Hamas ένα 24ωρο μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
«Yπάρχουν πολλές παραβιάσεις της συμφωνίας από την πλευρά του Ισραήλ» δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Taher al-Nunu, το Σάββατο 25/11 στο Al Jazeera, με φόντο την άφιξη της αντιπροσωπείας του Κατάρ στο Ισραήλ, η οποία αναμένεται να συζητήσει τις εξελίξεις στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Όπως είπε, το Ισραήλ δεν τήρησε τις συμφωνίες που αφορούσαν την απελευθέρωση των κρατουμένων και την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί να παράσχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα, απειλεί ολόκληρη τη συμφωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ παραβίασε επίσης τη συμφωνία βάζοντας στρατιώτες να ανοίξουν πυρ σε διάφορα σημεία, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπων».
Επισήμανε δε, πως «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από διαμεσολαβητές και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για νέες συμφωνίες»,

Η είδηση έρχεται μετά την απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων από την Hamas, και την συνακόλουθη απελευθέρωση των 39 Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας έζησαν την πρώτη ήρεμη νύχτα μετά από επτά εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί το 24ωρο που προηγήθηκε της εκεχειρίας, ήταν από τα χειρότερους από την αρχή του πολέμου, σημάδι πως η εκεχειρία μάλλον αποτελεί μια ανάσα ηρεμίας πριν την μεγάλη καταιγίδα, δεδομένου ότι η εκεχειρία λογίζεται ως νίκη της Hamas, όπως υποστηρίζει μερίδα αναλυτών.
Οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και το Σαββατο 25 Νοεμβρίου, πρόκειται να απελευθερωθούν ακόμη 13, την λίστα των ονομάτων των οποίων έχει ήδη στα χέρια του το Ισραήλ, ροή που αναπτερώνει τις ελπίδες για παράταση της εκεχειρίας Hamas - Ισραήλ με το δεύτερο να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει προοιωνίζοντας μια εφιαλτική συνέχεια.



14 Όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν - 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

H Αίγυπτος έλαβε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Hamas κατάλογο με 14 ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο 25/11.
Νωρίτερα, το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι έλαβε κατάλογο ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς στη Γάζα το Σάββατο.
Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων επιβεβαίωσε αναφορές για την απελευθέρωση 42 Παλαιστινίων κρατουμένων, λέγοντας ότι αυτός είναι ο αριθμός που της δόθηκε από τις ισραηλινές αρχές.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 18 γυναίκες και 24 ανήλικοι.
Όπως και χθες, η απελευθέρωση θα γίνει μέσω της φυλακής Ofer, λίγο έξω από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Υπηρεσία Φυλακών του Ισραήλ έλαβε μια λίστα με 42 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Hamas και ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την απελευθέρωσή τους, μετέδωσε και το Radio Kan.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ επισκέπτεται το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η συμφωνία

Εν τω μεταξύ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 25 -11 έφτασε στο Ισραήλ μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ, ε στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας μεταξύ εβραϊκού κράτους και της Hamas για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.
Ένας από τους διπλωμάτες, μέρος της καταριανής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η ομάδα μετέβη στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς - καθώς και με μεσολαβητές στη Ντόχα.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Όλα είναι ρευστά για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων την δεύτερη μέρα της εκεχειρίας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Δυτική Όχθη, Zein Basravi, μεταδίδει ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε πότε ούτε πόσοι θα είναι τελικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν σήμερα από τις ισραηλινές φυλακές.
«Ακούγαμε ότι θα απελευθερωθούν 42 άτομα, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά και 18 γυναίκες, αλλά μιλώντας με παλαιστινιακές οργανώσεις, τώρα ακούμε ότι ο μπορεί πάλι σήμερα να είναι μόνο 39.
Όλα είναι πολύ ρευστά και της τελευταίας στιγμής», αναφέρει.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως έλαβε την λίστα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν στις 25 Νοεμβρίου

Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν λίστα με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
"Η Mosand και οι ισραηλινές δυνάμεις έλαβαν μια λίστα με τους απαχθέντες που θα πρέπει να απελευθερωθούν το Σάββατο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
Αξιωματούχοι ασφαλείας ελέγχουν τη λίστα", ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Αυτή είναι η δεύτερη ομάδα ανθρώπων που απελευθερώνεται βάσει της συμφωνίας, η οποία συνεπάγεται επίσης παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων υποστηρικτών του παλαιστινιακού ριζοσπαστικού κινήματος Χαμάς στον θύλακα.
Εκ μέρους του συντονιστή για υποθέσεις απαχθέντων και αγνοουμένων, υποστράτηγου του εφέδρου Gal Hirsch, διαβιβάστηκαν πληροφορίες στις οικογένειες των απαχθέντων, ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν με προσοχή.
Θα ενημερώσουμε τις πληροφορίες εάν χρειαστεί.
Παρακαλείστε να μην διαδίδεται φήμες και ανεπίσημες πληροφορίες», πρόσθεσε το γραφείο.
Νωρίτερα, το Channel 12 της ισραηλινής τηλεόρασης ισχυρίστηκε ότι η νέα λίστα, όπως και η πρώτη ομάδα ομήρων που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, θα περιέχει επίσης 13 ονόματα και θα υπάρχουν περισσότερα παιδιά σε αυτήν.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.

Haaretz: Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ γνώριζε τα σχέδια της Hamas

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ γνώριζε τα σχέδια της Hamas να επιτεθεί στο Ισραήλ ένα χρόνο πριν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης και ανέφερε τις πληροφορίες στην Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας, αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν έλαβαν την απειλή στα σοβαρά, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη στελέχη του υπουργείου Άμυνας.
Οι πολιτικοί ηγέτες του Ισραήλ γνώριζαν τουλάχιστον μερικά από τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, αλλά φαίνεται ότι δεν πίστευαν ότι η Hamas θα μπορούσε να προχωρήσει στο σχέδιο επίθεσης και να παραβιάσει τα σύνορα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.
Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών είχε χαρακτηρίσει μια λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε επίθεση της Ηamas στις 7 Οκτωβρίου «φανταστικό σενάριο».
Στις 7 Οκτωβρίου, η Hamas εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και εισέβαλε σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στα σύνορα, σκοτώνοντας και απαγάγοντας εκατοντάδες.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα και διέταξε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες νερού, τροφίμων και καυσίμων.
Στις 27 Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας με διακηρυγμένο στόχο την εξάλειψη της Hamas και τη διάσωση ομήρων.
Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ και πάνω από 14.800 στη Γάζα.

Η επιστροφή των πρώτων 13 Ισραηλινών και η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων κρατουμένων

Υπενθυμίζεται πως παρέληφθησαν από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Βet οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι, αφού προηγουμένως διήλθαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την είδηση ότι οι απαχθέντες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωσή τους και οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).
Ο πρωθυπουργός Beniamin Netanyahu χαιρέτισε την απελευθέρωση συμπατριωτών του, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.
«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ:
Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».
Από την πλευρά του, ο Benny Gantz, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα.
Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.
Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Hamas είναι οι: Hannah Katzir (76 ετών), Margalit Mozes (77 ετών), Yafa Ader (85 ετών), Channah Peri (79 ετών), Adina Moshe (72 ετών), Danielle Aloni (45 ετών) και Emilia Aloni (6 ετών), Ruthi Mondar (78 ετών), Keren Mondar (54 ετών) και Ohad Mondar (9 ετών), Aviv Asher (2 ετών), Raz Asher (5 ετών) και Doron Katz-Asher (34 ετών).
Aπό τους απαχθέντες η Daniele Aloni, που απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz μαζί με την κόρη της Emilia, είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της Hamas.

39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές απελευθερώθηκαν

Ταυτόχρονα, 39 Παλαιστίνιοι –24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές– απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων –μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– ανέφερε ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.
Η 23χρονη Malak Salman είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.
Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
«Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».
Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν ωστόσο, οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Ο ισραηλινός στρατός ανακρίνει τον διευθυντή του Al Shifa

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «προχωρά» στην ανάκριση του διευθυντή του νοσοκομείου Al Shifa, Mohammed Abu Shalmiya, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει ότι δεν έχει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και τριών άλλων συλληφθέντων ιατρών.
«Προς το παρόν προχωράμε με την ανάκρισή του για το γεγονός ότι ήταν ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου που βρισκόταν πραγματικά στην κορυφή ενός ολόκληρου τρομοκρατικού δικτύου», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Doron Spielman.
«Πώς γίνεται να μην ξέρει τι συμβαίνει;», ανέφερε.
Η Hamas και οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι κρατούσε τον Shalmiya για ανάκριση σχετικά με στοιχεία ότι το νοσοκομείο χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Hamasυπό τη διεύθυνσή του.
Ο ΠΟΥ δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ότι δεν είχε καμία πληροφορία για τον Shalmiya και των άλλων τριών ιατρών που κρατούνται, ενώ ζήτησε να τηρηθούν πλήρως τα «νομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top