GuidePedia

0


ΜΠΕΤΣΗΣ ΟΡΦΕΑΣ
Ανυποχώρητος και προκλητικός εμφανίζεται ο Έντι Ράμα σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Μπελέρη. Η υπόθεση, πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί στη βορειοηπειρωτική κοινότητα, δημιουργεί εμπλοκές στις διμερείς σχέσεις και πιθανότατα ελληνικό βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ. Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου σήμερα, 24 Νοεμβρίου. Ο Έντι Ράμα ήταν πιο προκλητικός και ανένδοτος. Ούτε λίγο κι ούτε πολύ είπε δημοσίως ότι είναι οι σύμβουλοί του που τον αποτρέπουν από το να καθαιρέσει τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας. Σύμφωνα με τη λογική του, η υπόθεση Μπελέρη δεν μπορεί να απασχολεί τις διακυβερνητικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, επειδή κατ’ αυτόν είναι αμιγώς ζήτημα της αλβανικής Δικαιοσύνης!

Πλην όμως όλοι γνωρίζουν πλέον ότι ο Φρέντης Μπελέρης κατηγορήθηκε και βρίσκεται στη φυλακή, λόγω της πλεκτάνης που έστησαν οι αστυνομικές υπηρεσίες με προσωπική παρότρυνση του Έντι Ράμα, όπως αυτή εκφράστηκε σε προεκλογικές ομιλίες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις του. Έτσι, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την εκπεφρασμένη βούληση των Χιμαριωτών μέσω της εκλογικής ετυμηγορίας. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι προκλητικός κι έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει επιδιώξει παντί τρόπο να βελτιώσει και αναπτύξει τις σχέσεις της με τα Τίρανα.

Με τη στάση του, ο Έντι Ράμα εκθέτει και την ΕΕ, η οποία –όπως αποδεικνύεται– αδυνατεί να του επιβάλει να τηρήσει στάση συμβατή με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα προς τα τέλη του έτους, εάν όπως δείχνουν τα πράγματα, η Αθήνα υλοποιήσει την απειλή της και μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, θα προκύψουν σοβαρές επιπλοκές στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα Δυτικά Βαλκάνια και βεβαίως για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας.

Ο ανένδοτος Ράμα για ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο Έντι Ράμα, για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην “ανεξαρτησία” της αλβανικής Δικαιοσύνης, η οποία, όμως, αμφισβητείται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τους Ευρωπαίους. Το κλίμα αυτό πονάει την κυβέρνηση Ράμα, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι φωνές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Αλβανίας, που διαπιστώνουν ότι η αποκαλούμενη “δικαστική μεταρρύθμιση” έχει εκφυλιστεί στην πράξη σε αλλαγές που επιτρέπουν στον Έντι Ράμα να ελέγξει με διάφορους τρόπους πιο βαθιά το δικαστικό σώμα. Οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχινά στην υπόθεση Μπελέρη, στις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και στις αποκλίσεις από τα ισχύοντα στην ΕΕ, ενοχλούν προφανώς τα Τίρανα. Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι αμαυρώνεται περαιτέρω η όχι καλή εικόνα της Αλβανίας, αλλά η παραβίαση των κριτηρίων διεύρυνσης, όπως ορίζονται από την Συνθήκη της Κοπεγχάγης, απομακρύνει πολύ την ενταξιακή της διαδικασία.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Αλβανός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «εμείς απλά γράψαμε και ψηφίσαμε το νόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης και κάθαρσης του δικαστικού σώματος. Την υλοποίηση αφήσαμε να την κάνουν αυτοί» (εννοώντας την ΕΕ). Αναφερόμενος στο επαπειλούμενο βέτο της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι και ότι δεν ασχολείται με υποθετικά σενάρια, προσθέτοντας: «Μπορεί και να συμβεί. Και μετά τι; Όταν και εάν συμβεί θα κάνω το δικό μου σχόλιο και θα έχετε την απάντηση μου».

Επί της ευκαιρίας να αναφερθεί ότι από διημέρου στα πλαίσια της Σύναξης της Αλβανικής Διασποράς που διοργανώθηκε στα Τίρανα από το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, συμμετείχαν η Πρόεδρος του Κοσσόβου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων με ομάδα πολιτικών της εκεί αλβανικής κοινότητας, υπουργοί αλβανικής καταγωγής από το Μαυροβούνιο κ.α. Σε μια περίοδο αστάθειας και εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως εξ άλλου ομολόγησε στα πλαίσια περιοδείας του στην περιοχή και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τα υπονοούμενα στη Σύναξη των Τιράνων, εκ του περιεχομένου τους είναι εύγλωττα για έμμεσες πλην σαφείς προθέσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top