GuidePedia

0

Του Δημήτρη Παντελάτου (*)
Το πλήγμα στο νοσοκομείο Al- Ahli, στην υποτιθέμενη ασφαλή περιοχή της Γάζα, στις 17 Οκτώβρη 2023 με τους 500 νεκρούς, ταρακούνησε για πέντε περίπου ώρες και τον Δυτικό κόσμο και τα φίλα προσκείμενα στο Ισραήλ κράτη και είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή και της προγραμματισμένης συνάντησης Μητσοτάκη – Νατανιάχου. Γρήγορα όμως ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ισραήλ και των ακολούθων του, λειτούργησε μαζί με τον ευνουχισμό του ΟΗΕ και την επιλεκτική δυσκινητικότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σε τρόπο ώστε ο δυτικός κόσμος να χωνέψει συνειδησιακά, ως αναγκαία την στοχοποίηση και προσβολή, απαγορευμένων από το Διεθνές Δίκαιο στόχων, όπως οι προσφυγικοί καταυλισμοί και τα νοσοκομεία στη Γάζα. Ταυτόχρονα δόθηκε χρονικό περιθώριο για την επιχειρούμενη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, στην πρόσφατα ειδικά συγκροτημένη για τον σκοπό αυτό, κυβέρνηση «Εθνικής (Σ.Σ. μερικής) Ενότητας» Νατανιάχου. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, θα εξεταστούν, όπως συνηθίζεται στο απώτερο μέλλον από τα Διεθνή Δικαστήρια, αφού πρώτα θα έχει συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο τραγικό ιστορικό γεγονός, που θα έχει αλλάξει την γεωγραφία και την πληθυσμιακή δομή της περιοχής, όπως είχε υποσχεθεί ο Νατανιάχου, πριν την έναρξη των Ισραηλινών επιχειρήσεων.

Τα γεγονότα για τα νοσοκομεία Al- Shifa και Al-Ahli στη Γάζα.

Στις 3 Νοέμβρη, η κόκκινη ημισέληνος ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, φάλαγγα ασθενοφόρων ξεκίνησε από το νοσοκομείο Al-Shifa στις 16:05 τοπική ώρα. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η φάλαγγα μετέφερε βαριά τραυματισμένους ασθενείς από το νοσοκομείο αυτό, στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο αλλά, αφού κινήθηκε Νότια για περίπου 4 χιλιόμετρα, λόγω εμποδίων και βομβαρδισμών στον παραλιακό δρόμο της Γάζας Al-Rashid αναγκάστηκε να επιστρέψει. Περίπου ένα χιλιόμετρο από το Νοσοκομείο Al-Shifa, ένα από τα ασθενοφόρα του υπουργείου Υγείας «στοχοποιήθηκε άμεσα» από πύραυλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν το πλήρωμα του ασθενοφόρου και οι ασθενείς που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Τα άλλα οχήματα συνέχισαν τη διαδρομή τους επιστρέφοντας στο νοσοκομείο Al-Shifa. Ένα ακόμα ασθενοφόρο της κόκκινης ημισελήνου χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο περίπου δύο μέτρα από την πύλη του νοσοκομείου. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 60. Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι στοχοποίησε τα ασθενοφόρα λόγω του ότι αυτά χρησιμοποιούνταν, βάσει πληροφοριών του, από την Χαμάς για μεταφορά μαχητών και εφοδίων.

Ήταν άλλο ένα πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζα, όπως αυτό της 17 Οκτώβρη στο νοσοκομείο Al- Ahli, στην υποτιθέμενη ασφαλή Νότια περιοχή της , όπου οι Ισραηλινές αρχές προέτρεψαν τους άμαχους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν, για να είναι ασφαλείς. Οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι στις 19:00 έπληξε το νοσοκομείο με αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ είπε ότι ευθύνεται ένας πύραυλος από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), κάτι που οι παλαιστινιακές αρχές αρνούνται.

Συμφωνώντας με τη θέση του Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε στις 23 Οκτώβρη ότι, βάσει πληροφοριών και αναλύσεων από εμπειρογνώμονες, για την καταστροφή αυτή, πιθανότατα, ήταν υπεύθυνος ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και οι γαλλικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται με βάση «εικόνες από το πεδίο, υποκλοπές και πληροφορίες ανοιχτού κώδικα». Ο Μπάιντεν το ανέφερε στην τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ λέγοντας ότι «φαίνεται ότι ή άλλη ομάδα (the other team) ήταν υπεύθυνη» απογοητεύοντας τον Νατανιάχου ο οποίος στη χειρότερη περίπτωση θα προτιμούσε τη χρήση του όρου «τρομοκράτες» από τον Αμερικάνο Πρόεδρο. Συναφώς, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ, ή οποία αναφερόμενη στην καταστροφή επισημαίνει ότι «το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο για την εκτόνωση» χρησιμοποιώντας τον αδόκιμο ως στρατιωτικό όρο, λέξη “burst” αντί της “explosion” (έκρηξη). Οι ΗΠΑ – μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – δεν έχουν δημοσιεύσει τα στοιχεία που στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, είπε ότι σχεδόν 500 άτομα σκοτώθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top