GuidePedia

0


Βενέτης Γιώργος

Στην ανοιχτή ομιλία του στη Βηρυτό ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επεσήμανε ότι η οργάνωσή του είναι στο πλευρό της Χαμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο νότιο Ισραήλ. Η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, χωρίς προηγούμενο από το 1948».

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ, σε μια ομιλία που αναμενόταν να δείξει αν η οργάνωσή του θα εξαπολύσει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, προειδοποίησε πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, που θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω ενέργειες των Ισραηλινών στη Γάζα.

Από την αρχή του πολέμου, υπήρξαν ανεπίσημες δηλώσεις και δημοσιεύματα του Τύπου που ισχυρίζονται ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα θεωρηθεί ως κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ. Δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων επίσης, είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν θα γινόταν ανεκτή μία χωρίς όρια αιματοχυσία στη Γάζα.

Την άμεση εμπλοκή του Ιράν στην πολεμική ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής είχε προαναγγείλει και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι. «Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, που μπορεί να αναγκάσουν όλους να αναλάβουν δράση. Αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος, μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR. Με τη σειρά του ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί υπογράμμισε: «Η δική μας συμβουλή προς τους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα και να εφαρμόσουν εκεχειρία, διαφορετικά θα πληγούν σκληρά».

Αυτοσυγκράτηση της οργάνωσης

Εν τούτοις το Ιράν παρά τις προειδοποιήσεις, δείχνει να μη θέλει την άμεση εμπλοκή του, ενώ η Χεζμπολάχ παρότι ανεμένoνταν να συμμετάσχει στον πόλεμο, ανοίγοντας ένα δεύτερο μέτωπο στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, προς το παρόν δείχνει αυτοσυγκράτηση, αρκούμενη να επιτίθεται καθημερινά σε θέσεις του IDF στα σύνορα του Λιβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτές τις επιθέσεις, πολλά οχήματα και άρματα μάχης του IDF καταστράφηκαν. Επίσης δεκάδες σταθμοί ραντάρ, κάμερες νυχτερινής όρασης, υπέρυθροι αισθητήρες, πύργοι επικοινωνίας μεγάλης εμβέλειας, τηλεσκόπια και κεραίες έχουν καταστραφεί από την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Με τις επιθετικές της κινήσεις στα σύνορα έχει καθηλώσει τουλάχιστον 100.000 Ισραηλινούς στρατιώτες στα βόρεια σύνορα, ώστε να μην μπορούν να επιχειρήσουν στη Γάζα. Έχοντας στο οπλοστάσιό της 150.000 ρουκέτες, αρκετές εκατοντάδες από αυτές κατευθυνόμενες, που σημαίνει ότι μπορούν να στοχεύσουν οπουδήποτε στο Ισραήλ με κατευθυνόμενα πυρά, η Χεζμπολάχ αποτελεί σοβαρή απειλή για το Ισραήλ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top