GuidePedia

0

Οι Ισραλινές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να διεξάγουν αστικό πόλεμο στα ερείπια της Γάζας - Τις περιμένει δεινή ήττα, πιστεύει ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μια σειρά από χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα τις τελευταίες μέρες, αυξάνοντάς τες σε έκταση και κλίμακα.
Αυτό φαίνεται να είναι μέρος μιας ισραηλινής στρατηγικής να συγκλίνει σταδιακά σε μια επιχείρηση που, όταν ολοκληρωθεί, θα υπολείπεται μία γενικής επίθεσης στη Γάζα, εκτιμά ο πρώην αξιωματούχος της CIA Scott Ritter.
Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, το Ισραήλ πιθανότατα δεν θα μπορέσει να νικήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Hamas και άλλες παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης που υπερασπίζονται τη Γάζα, σημειώνει ο Ritter.
Το Ισραήλ θα πρέπει είτε να επιδιώξει να νικήσει τη Hamas πολιορκώντας τη Λωρίδα της Γάζας είτε να δεσμευτεί για μια επίθεση πλήρους κλίμακας στη Γάζα με σκοπό να καθαρίσει το έδαφος από όλους τους μαχητές της οργάνωσης.
Η ιστορία δείχνει ότι οποιαδήποτε τέτοια επίθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Νέο Stalingrad - Η συντριβή των Pioneer διδάσκει

Το παράδειγμα της επιχείρησης Hubertus, της τελευταίας γερμανικής επίθεσης στο Stalingrad ξεχωρίζει, επισημαίνει ο Ritter.
Οι Γερμανοί έφεραν στοιχεία επτά επίλεκτων ταγμάτων «Pioneer» - μάχιμους μηχανικούς με μεγάλη εμπειρία στον αστικό πόλεμο, έχοντας ανοίξει το δρόμο για προηγούμενες γερμανικές νίκες στο Rostov και το Voronezh.
Οι «Pioneer» ήταν άριστα εκπαιδευμένοι ειδικοί στις μάχες από σπίτι σε σπίτι και στη χρήση εκρηκτικών και φλογοβόλων.
Περίπου 1.800 από αυτούς τους επίλεκτους μηχανικούς εφόδου συγκεντρώθηκαν για την τελική προσπάθεια να απωθήσουν τους αμυνόμενους Σοβιετικούς στρατιώτες από το Stalingrad.
Την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων, οι Pioneers υπέστησαν σχεδόν 30% απώλειες.
Μετά από αρκετές ημέρες σκληρών μαχών, οι Pioneers σταμάτησαν λιγότερο από 100 μέτρα από τον στόχο τους.
Ωστόσο, οι δυνάμεις τους υπέστησαν απώλειες μεταξύ 60-70% και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν περαιτέρω.
Η επιχείρηση Hubertus ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει.
Σύμφωνα με μια αφήγηση των μαχών, «ο συνεχής βομβαρδισμός και τα πλήγματα του πυροβολικού δημιούργησαν ένα πεδίο μάχης στο οποίο οι Σοβιετικοί υπερασπιστές είχαν σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα έναντι των επιτιθέμενων Γερμανών.
Τα πεδία των ερειπίων και των κρατήρων ήταν τέλεια σχεδιασμένα για αμυντικές ενέργειες και μπορούσαν να βελτιωθούν με σχετικά μικρή προσπάθεια. Αυτό παρείχε επίσης άφθονους στόχους για τους πάντα παρόντες Σοβιετικούς ελεύθερους σκοπευτές».

Monte Cassino, Iwo Jima και το κολασμένο σενάριο για το Ισραήλ

Ένα παρόμοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι και οι επιθέσεις των Συμμάχων στο Monte Cassino, στην Ιταλία, στις αρχές του 1944, εξηγεί ο Ritter.
Ένας τεράστιος εναέριος βομβαρδισμός κατέστρεψε ένα αβαείο του 6ου αιώνα.
Επίλεκτοι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές έσκαψαν στα ερείπια και για μήνες απέτρεψαν με επιτυχία επαναλαμβανόμενες επιθέσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπερβολικός βομβαρδισμός του Monte Cassino κατέληξε να ενισχύσει τις θέσεις των Γερμανών αμυνόμενων.
Στη μάχη της Iwo Jima, οι Αμερικανοί πεζοναύτες χρειάστηκαν περισσότερο από ένα μήνα για να εξασφαλίσουν το μικροσκοπικό νησί, κυρίως επειδή οι Ιάπωνες είχαν σκάψει περίπου 18 χιλιόμετρα τούνελ στο νησί των 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μερικά από τα οποία ήταν πάνω από 70 μέτρα κάτω από τη γη.
Αν κάποιος συνδυάσει τα υπέργεια ερείπια του Monte Cassino με το υπόγειο δίκτυο τούνελ της Iwo Jima, μπορεί να προσεγγίσει το κολασμένο σενάριο που περιμένει το Ισραήλ στη Γάζα, συμπεραίνει ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Εξουδετερώνεται το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ισραήλ

Η απλή προσπάθεια κίνησης στους γεμάτους ερείπια δρόμους της Γάζας θα είναι σχεδόν αδύνατο για τα ισραηλινά στρατεύματα.
Η πορεία θα είναι αργή και το ισραηλινό πεζικό θα πρέπει να επιχειρήσει, εκτεθειμένο σε πυρά ελεύθερων σκοπευτών και ενέδρες.
Τα ισραηλινά οχήματα θα βρεθούν παγιδευμένα χωρίς την ικανότητα ελιγμών, καθιστώντας τα πληρώματα ευάλωτα σε νάρκες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αντιαρματικά όπλα.
Η στενή αεροπορική υποστήριξη υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολη, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ισραήλ.
Εάν το Ισραήλ δεν συγχρονίσει τις υπέργειες ενέργειές του με μια ταυτόχρονη προσπάθεια να νικήσει την άμυνα της Hamas που βασίζεται σε υπόγειες σήραγγες, τότε η κατάσταση πάνω από το έδαφος θα γίνει ακόμη πιο επισφαλής, με τους μαχητές της οργάνωσης να αναδύεται από τα τούνελ πίσω από τις ισραηλινές δυνάμεις, να τις αποκόπτει και να τους προκαλεί βαριές απώλειες.
Αλλά το Ισραήλ θα επιχειρεί σε μεγάλο βαθμό τυφλά, διερευνώντας ένα δίκτυο τούνελ που σχεδιάστηκε από τη Hamas για να προστατευθεί από οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.
Το καλύτερο σενάριο για το Ισραήλ θα ήταν απλώς να εντοπίσει τις εισόδους της σήραγγας και να τις σφραγίσει, αφήνοντας τις δυνάμεις της Hamas υπόγεια να πεθάνουν από δίψα, πείνα, στέρηση οξυγόνου ή ασθένειες.
Αυτό όμως θα απαιτήσει τη φυσική κατάληψη κάθε τετραγωνικού μέτρου της πόλης, ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα τόσο από υλικοτεχνική όσο και από επιχειρησιακή άποψη.
Θα εκθέσει επίσης περισσότερες ισραηλινές δυνάμεις σε πυρά, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των απωλειών.

Οι Ισραηλινοί θα πληρώσουν το τίμημα - Μπήκαν σε παγίδα

Με αυτή την αντίδραση στην επίθεση της Hamas της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ μπήκε κυριολεκτικά σε μια παγίδα που σχεδίασε η οργάνωση για να νικήσει κάθε ισραηλινή εισβολή.
Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είναι ούτε εκπαιδευμένες, ούτε εξοπλισμένες και οργανωμένες, ούτε έχουν κίνητρα για να διεξάγουν το είδος της βίαιης, αιματηρής και σωματικά απαιτητικής μάχης που θα απαιτηθεί για να νικήσει τη Hamas πάνω και κάτω από το έδαφος στη Γάζα.
Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εγκλωβιστεί σε μια γωνιά με την επιθετική ρητορική τους που κερδίζει τα πάντα, τονίζει ο Ritter.
Αλλά τώρα που ήρθε η ώρα να πληρώσει το τίμημα του συλλογικού του βερμπαλισμού, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί και προθυμοποιείται.
Η απάντηση είναι μάλλον όχι.
Το Ισραήλ έχει ορίσει τη νίκη ως βασισμένη στην ολοκληρωτική ήττα της Hamas ως στρατιωτικής οργάνωσης.
Αυτή είναι πιθανότατα μια αδύνατη αποστολή.
Η Hamas, λοιπόν, βγαίνει νικήτρια απλώς επιζώντας.
Δεδομένης της ισχυρής αμυντικής θέσης στην οποία βρίσκεται, μέσω ενός συνδυασμού του τεράστιου δικτύου σηράγγων και του κατεστραμμένου αστικού περιβάλλοντος που προκλήθηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, είναι πολύ πιθανό η Hamas να μπορέσει να συγκρατήσει μια συντονισμένη ισραηλινή επίθεση.
Και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα συνεχίσουν να εξαντλούνται όπως οι Γερμανοί στο πεδίο της μάχης του Stalingrad.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top