GuidePedia

0

 Γιατί έσπασε τη σιωπή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής;

Η επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή να «σπάσει την σιωπή του» σε μια φαινομενικά «ανώδυνη» βιβλιοπαρουσίαση, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του από ένα γκρίζο και δυσώδες κοινοβουλευτικό τοπίο δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Πρώτον επειδή το βιβλίο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια» του αρθρογράφου της «Δημοκρατίας», Γιώργου Χαρβαλιά, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός έχει γράψει τον πρόλογο, δεν είναι καθόλου ανώδυνο, τουλάχιστον για την επίσημη Γερμανία και το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας που εξακολουθεί να κάνει «γαργάρα» το μείζον ζήτημα της απόδοσης των πολεμικών επανορθώσεων.

Και δεύτερον επειδή η εκδήλωση έγινε στην «έδρα» του κ. Καραμανλή, την… ανυπότακτη Θεσσαλονίκη, μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ενώπιον του θριαμβευτικά επανεκλεγέντος Περιφερειάρχη και προσωπικού του φίλου, Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και πολλών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, νυν και πρώην.

Υπό αυτές τις «ειδικές» συνθήκες που οπωσδήποτε έκαναν το Μέγαρο Μαξίμου να αισθάνεται άβολα και την ίδια ώρα που ο σημερινός Πρωθυπουργός εγκαινίαζε ένα…υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ότι και να έλεγε ο Κώστας Καραμανλής θα είχε εξαιρετική σημασία.Λίγοι ωστόσο φαντάστηκαν ότι ο γνωστός για τις εξαιρετικά προσεκτικές διατυπώσεις του πολιτικός, θα ξέφευγε από την πάγια πρακτική του και θα «έλυνε την γλώσσα του» απευθύνοντας αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οσοι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν την συνήθως μετριοπαθή γλώσσα του πρώην πρωθυπουργού συνέλαβαν, ελαφρώς έκπληκτοι, δύο ασυνήθιστα σκληρά «διαβήματα» και ένα…ωμότερο τελεσίγραφο.

Το πρώτο διάβημα είχε να κάνει με το περιεχόμενο του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά και συνοψίζεται στην επιτακτική ανάγκη να διεκδικηθούν άμεσα και αποφασιστικά οι απαράγραπτες οφειλές της Γερμανίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η θέση αυτή είναι εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι τόσο οι αποζημιώσεις όσο και το Κατοχικό Δάνειο είναι υποχρεώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα που ούτε έχουν παραγραφεί, ούτε ποτέ αποτέλεσαν αντικείμενο παραίτησης από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Με δεδομένη την «αφωνία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση ερμηνεύεται ως διάβημα προς την κατεύθυνση ανάληψης δράσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν δίστασε να αναφερθεί και στον ρόλο της Γερμανίας κατά την περίοδο των μνημονίων, όταν η Ελλάδα «στοχοποιήθηκε και συκοφαντήθηκε συστηματικά», ενώ της επιβλήθηκαν προγράμματα τιμωρητικού περιεχομένου με τεράστιο κοινωνικό κόστος που οδήγησαν στην απώλεια του 30% του ΑΕΠ, κάτι που-όπως επεσήμανε ο Κ. Καραμανλής-μπορεί να συμβεί μόνο μετά από παρατεταμένο πόλεμο!

«Η Γερμανία και οι συν αυτή εξυπηρέτησαν το συμφέρον τους, αλλά υπονόμευσαν την κοινή ευρωπαική προοπτική», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, συμμεριζόμενος το ερώτημα του συγγραφέα του «Γιαβόλ» πώς ήταν δυνατόν το 2010 οι λεγόμενες «αγορές» να αποφάσισαν ότι η Ελλάδα με δημόσιο χρέος μόλις 120% του ΑΕΠ δεν είναι σε θέση να εξυπηρετεί τα δάνεια της και μία δεκαετία αργότερα, όταν το χρέος είχε ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, να την δανείζουν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια!

Το δεύτερο διάβημα που συναρτάται και με την έντονη ανησυχία του Κώστα Καραμανλή για μετάδοση της «αναταραχής» σε κοντινότερες προς την χώρα μας «εστίες» όπως αυτή των Δυτικών Βαλκανίων, έχει να κάνει με την ελληνική και την εν γένει ευρωπαική στάση προς την νέα αραβο-ισραηλινή διένεξη.Ο πρώην πρωθυπουργός «διόρθωσε» στην πράξη τις επαμφοτερίζουσες διατυπώσεις του κ. Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας αφενός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί το Παλαιστινιακό έθνος και τους δίκαιους αγώνες του για αυτοδιάθεση, αλλά και ότι η λύση στο χρονίζον αυτό ζήτημα προυποθέτει την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. «Μια λύση που δεν θα είναι εύκολη, αλλά επείγει» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Aκόμη πιο σημαντική ωστόσο ήταν η σύντομη αλλά εξαιρετικά αιχμηρή αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά. Που δεν είχε τον χαρακτήρα σύστασης η διαβήματος, αλλά καταληκτικού τελεσιγράφου.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Κώστας Καραμανλής προειδοποίησε τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει να «αγοράζει χρόνο» με την μέθοδο του κατευνασμού, απέναντι σε μία Τουρκία που έχει «εδώ και μισό αιώνα εισβάλει και παρανόμως κατέχει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους Ευρωπαικής χώρας» ενώ ταυτόχρονα απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα!

«Πλάνες και αυταπάτες στα εθνικά θέματα ούτε επιτρέπονται, ούτε συγχωρούνται» είπε σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο ο κ.Καραμανλής για να καταλήξει: «Προς την Τουρκία, αλλά και όσους ευνοούν μια συμβιβαστική λύση-πακέτο επί θεμάτων που μονομερώς αυτή εγείρει: Οι καθαρές εξηγήσεις και η αποφασιστικότητα είναι η μόνη ενδεδειγμένη απάντηση!».

Για πρώτη φορά ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για ενδοτισμό: «Υποχωρήσεις σε ηγεμονικές βλέψεις ή ασαφή μηνύματα που ενδεχεται να εκληφθούν ως διάθεση ενδοτικότητας, απλώς θαμπώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε μεγαλύτερη ένταση ή και ανοιχτή κρίση» επεσήμανε για να καταλήξει με νόημα « Ο κατευνασμός είναι ο προθάλαμος των συγκρούσεων».

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός, απελευθερωμένος μετά την αποχώρηση του από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, δηλώνει ουσιαστικά ότι υποχωρήσεις σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας για να…εξευμενιστεί η επιθετικότητα των γειτόνων, δεν θα γίνουν ανεκτές, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον ελληνικό λαό.

Και το μήνυμα αυτό έχει ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις δεύτερες σκέψεις για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που γίνεται στην πιο δύσκολη για την Τουρκία διεθνή συγκυρία…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top