GuidePedia

0


Με φρενήρη ρυθμό συνεχίζεται η μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με την ενίσχυση των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αραβική Θάλασσα.

Περίπου 80 στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και δεκάδες μισθωμένα πολιτικά αεροσκάφη σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μεταφέρουν εξοπλισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή δεν είναι σημάδι εκτόνωσης, όπως σημειώνει η εφημερίδα. Τα στοιχεία που επικαλείται η Haaretz δείχνουν ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 62 ισραηλινά και αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη είχαν προσγειωθεί στο Ισραήλ στο πλαίσιο της ειδικής αερομεταφοράς. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολιτικά αεροσκάφη μισθωμένα για να μεταφέρουν όπλα και ανταλλακτικά.

Πολλά από αυτά τα μεταγωγικά πηγαινοέρχονται στην αεροπορική βάση του Ντόβερ των ΗΠΑ απ’ όπου φορτώνουν προηγμένα όπλα. Οι πιο σημαντικές μεταφορές γίνονται με 747 στο αεροδρόμιο Ramon του Ισραήλ έξω από το Eilat. Οι πληροφορίες αυτές παρεπέμπουν σε κλιμάκωση της έντασης και πιθανή εμπλοκή του Ιράν, δια της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο ή ακόμα και από τη Συρία.

Πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, δηλαδή που δεν είναι χαρακτηρισμένες ως απόρρητες, δείχνουν επίσης ότι οκτώ αεροπλάνα βαρέως φορτίου που απογειώθηκαν από αποθήκες εφοδιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν προσγειωθεί σε ιορδανικό αεροδρόμιο. Εξάλλου, δύο αμερικανικές μοίρες μαχητικών-βομβαρδιστικών F-15E και επιθετικών αεροσκαφών A-10 έχουν επίσης αναπτυχθεί στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία όπως και ειδικές δυνάμεις με έδρα τη Φλόριντα.

Πυρετώδεις εξοπλισμοί στη Μέση Ανατολή

Επτά άλλα αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο Αμμάν, αλλά αυτά όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα ήταν προφανώς πτήσεις επιμελητείας που συνδέονταν με την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ιορδανία, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες ποσότητες όπλων στη βάση της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο. Περίπου 20 αεροσκάφη βαρέων μεταφορών έχουν προσγειωθεί εκεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με φορτίο που παρελήφθη από στρατηγικές αποθήκες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με tweets του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, τα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim παρέδωσαν όπλα για τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο Ben-Gurion μετέφεραν, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα οχήματα.
Εκτός από τις παραδόσεις των ΗΠΑ, τα μεταγωγικά αεροσκάφη Hercules της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς όπλων. Πληροφορίες ανοιχτού κώδικα αποκαλύπτουν ότι έχουν πετάξει πολλές φορές σε διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη. Τα tweets του υπουργείου Άμυνας και του IDF δείχνουν ότι μετέφεραν στο Ισραήλ εφέδρους και ατομικό εξοπλισμό από την Αθήνα. Στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Κύπρου, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford διαθέτει περίπου 80 αεροσκάφη επίθεσης, ηλεκτρονικού πολέμου και πληροφοριών και αρκετά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ-Tomahawk. Ένα από αυτά, το USS Carney, στάθμευσε στην Ερυθρά Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα και αναχαίτισε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη στο Ισραήλ.

Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου φέρνει μαζί της ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, το οποίο είναι συμβατό με το σύστημα Iron Dome του Ισραήλ. Tην Κυριακή, εξάλλου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια συστοιχία THAAD που προορίζονται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Επίσης ανακοίνωσαν την ανάπτυξη πρόσθετων πυραυλικών συστημάτων Patriot στην περιοχή.

Tο δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower, απέπλευσε από τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να περάσει από τα στενά του Γιβραλτάρ και να μπει στη Μεσόγειο μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, παραμένει ακόμα ασαφές εάν θα παραμείνει στην περιοχή ή θα συνεχίσει μέσω της διώρυγας του Σουέζ και θα αγκυροβολήσει στην Αραβική Θάλασσα ή στον Περσικό Κόλπο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top