GuidePedia

0


Ουκρανία και Ισραήλ μάχονται σε άλλου τύπου μέτωπα, δίνοντας άλλου τύπου μάχες, έναντι διαφορετικών εχθρών.

Ωστόσο, κάποια από τα αμερικανικής προέλευσης όπλα που χρησιμοποιούν είναι ιδίου τύπου και, εάν οι μάχες συνεχιστούν σε αυτά τα δύο μέτωπα για αρκετούς μήνες ακόμη, τότε ενδέχεται σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ να βρεθούν αντιμέτωποι με ελλείψεις αμυντικού υλικού, όπως αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Με την υπόσχεσή του να στείλει περισσότερα όπλα τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να καταστήσει σαφές την περασμένη Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δίνουν προτεραιότητα στον έναν πόλεμο έναντι του άλλου.

Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες αργότερα, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά βλήματα 155 χιλιοστών που προορίζονταν για την Ουκρανία μπορεί τώρα να αλλάξουν κατεύθυνση και να σταλούν στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν η Λάρα Τζέικς και ο Ερικ Σμιτ σε άρθρο τους στους NY Times, υπάρχουν αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία θα ήταν πολύτιμα και στους δύο πολέμους, γεγονός το οποίο όμως συνιστά πρόκληση για τις ΗΠΑ που καλούνται τώρα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Μάλιστα η πρόκληση της συνέχισης των προμηθειών αμυντικού υλικού εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους Αμερικανούς εάν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όντως πραγματοποιήσουν χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και αυτή η επιχείρηση διαρκέσει μήνες, όπως αναφέρεται.

Στην Ουκρανία, τους τελευταίους μήνες, οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν εξαπολύσει αντεπιθέσεις όχι τόσο σε αστικό περιβάλλον αλλά κυρίως στην ύπαιθρο, αντιμετωπίζοντας, μεταξύ άλλων, ρωσικές νάρκες και χαρακώματα, απέναντι σε έναν κανονικό στρατό όπως είναι ο ρωσικός.

Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, ετοιμάζεται για έναν πολύ διαφορετικό πόλεμο στην αστική και εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη Γάζα, απέναντι σε μια τρομοκρατική οργάνωση όπως είναι η Χαμάς που αναπτύσσει δράση μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Υπάρχουν αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία μπορεί ωστόσο να αποδειχθούν πολύτιμα και αναγκαία, τόσο για την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ. Ποια είναι αυτά;

Οι συντάκτες των NY Times ξεχωρίζουν συγκεκριμένα τρία «είδη» τα οποία είναι σε ζήτηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ελλείψεων.

Βλήματα 155 χιλιοστών

Ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όπλο, τα βλήματα των 155 χιλιοστών είναι πια περιζήτητα, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία τα χρησιμοποιούν κατά στόχων που βρίσκονται σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων.

Οι ΗΠΑ είχαν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν στείλει στην Ουκρανία τέτοια βλήματα τα οποία προέρχονταν από αμερικανικές αποθήκες στο Ισραήλ.

Ωστόσο, υπό το βάρος της πολεμικού τύπου έντασης που κλιμακώνεται πια γύρω από τη Γάζα, πυρομαχικά που προορίζονταν για την Ουκρανία μπορεί τελικώς να καταλήξουν στα χέρια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Έξυπνες βόμβες

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στο πρώτο φορτίο όπλων που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ περιλαμβάνονταν περίπου 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου, που ζυγίζουν περίπου 250 κιλά η καθεμία και χρησιμοποιούν σύστημα πλοήγησης GPS.

Το Ισραήλ φέρεται να ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερες τέτοιες βόμβες, οι οποίες εκτοξεύονται από αεροσκάφη. Ωστόσο, τέτοιου τύπου βόμβες, που εκτοξεύονται όμως όχι από αεροσκάφη αλλά από χερσαία συστήματα, έχουν επίσης υποσχεθεί οι ΗΠΑ και στην Ουκρανία.

Φορητά όπλα αεράμυνας Stinger

Τέτοιοι τύπου όπλα έγιναν «διάσημα» διεθνώς μέσα από τις επιτυχίες τους στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά του Ρώσου εισβολέα. Ωστόσο, θα μπορούσαν, όπως αναφέρουν οι NY Times, να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμα και στο Ισραήλ εάν εκείνο προχωρήσει σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

Ελαφριοί, μικροί και φορητοί, οι Stinger εκτοξεύονται είτε από μεμονωμένους στρατιώτες είτε από ειδικά τροποποιημένα φορτηγά Humvee, τα Avenger, (που μπορούν να εκτοξεύσουν έως και οκτώ τέτοιους πυραύλους γρήγορα τον έναν μετά τον άλλον). Το Κίεβο έχει ήδη λάβει 20 Avenger από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top